Carević da odgovori da li je aminovao betoniranje

Predsjednik Skupštine opštine Budva uputio urgentan dopis gradonačelniku Budve da se izjasni na zahtjev mještana i objasni ulogu Opštine oko budućeg turističkog kompleksa na Skočiđevojci kod Reževića

20146 pregleda 31 reakcija 17 komentar(a)
Atraktivna lokacija u Reževićima, Foto: Vuk Lajović
Atraktivna lokacija u Reževićima, Foto: Vuk Lajović

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović uputio je juče urgentan dopis gradonačelniku Marku Careviću, nakon što mu ovaj nije nije dostavio informacije koje je tražio prije pet dana da se izjasni li se Opština Budva saglasila da se ne raspisuje međunarodni konkurs za idejno rješenje budućeg turističkog kompleksa na Skočiđevojci kod Reževića.

U dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, šef parlamenta traži da mu se dostavi informacija da li je Opština donijela odluku o sprovođenju javnog međunarodnog konkursa za izradu idejnih urbanističko-arhitektonskih rješenja na urbanističkim parcelama 1 i 2 u zahvatu Urbanističkog projekta “Turističko naselje Skočiđevojka”.

”Ili je Opština donijela odluku da se javni međunarodni konkurs ne sprovodi u slučaju angažovanja arhitekte, dobitnika Prickerove nagrade ili RIBA nagrade uz preporuku da to bude arhitekta Zaha Hadid”, napisao je Radović.

On je naglasio da su mu te informacije neophodne u što kraćem roku, kako bi obavijestio Mjesnu zajednicu “Reževići”, koja mu se pismeno obratila.

”Informacije su neophodne kako bi se otklonila svaka sumnja o nezakonitom postupanju organa Opštine, s obzirom na to da su predstavnici MZ “Reževići” odlučni da pokrenu sudski postupak kako bi zaštitili svoja prava, kao i podnesu krivične prijave protiv odgovornih osoba”, naglasio je Radović.

Urgentan dopis Radovića uslijedio je nakon što su mještani Reževića i Budve u subotu održali protestni skup na raskrsnici kod Skočiđevojke, gdje su pozvali nadležne da se spriječi betoniranje i izgradnja višespratnica - dvije betonske građevine u visini od 45 do 60 metara i širine od 150 do 360 metara.

Oni su tada kazali da su podnijeli Upravnom sudu tužbu radi poništenja saglasnosti koju je krajem prošle godine dao glavni državni arhitekta Mirko Žižić kiparskoj kompaniji “K.D.P. Promotion and Investments Limited” na idejno arhitektonsko rješenje projekta za izgradnju turističkog kompleksa od pet zvjezdica na lokaciji Skočiđevojka kod Reževića.

Saglasnost je od 28. decembra data je za izgradnju turističkog kompleksa kategorije 5 zvjezdica, bruto razvijene građevinske površine podzemnih i nadzemnih etaža 80.419 kvadrata (spratnost objekata sedam etaža suterena, prizemlje, sedam spratova za hotel i prizemlje i jedan sprat za vile).

Kako su kazali, iako su od Carevića tražili da im pismeno odgovori da li je Opština odustala od raspisivanja međunarodnog konkursa za izradu idjenih urbanističko-tehničkih rješenja, što je Žižić u svome obrazloženju naveo, ni nakon deset dana nijesu od prvog čovjeka Budve dobili pisani odgovor. Članica Savjeta MZ Tamara Goliš je na protestu kazala da je planskim dokumentom za tu lokaciju bilo predviđeno raspisivanje međunarodnog javnog konkursa jer je u pitanju vrijedna lokacija sa stanovišta prirodnog ambijenta.

”Plan je predviđao da se raspiše međunarodni konkurs, ali u ovom slučaju glavni državni arhitekta se oglušio o to. Razlozi zbog kojih se oglušio su vrlo nejasni, nedorečeni, nepotpuni, prosto u ovom trenutku sumnjamo u njih. Jedan od razloga da se ne raspiše međunarodni konkurs je i odluka Opštine da se taj konkurs neće raditi. Mi tu odluku nemamo zavedenu, niti njen broj, ni datum, niti je sadržaj. Tim povodom smo se obratili predsjedniku Opštine i od njega dobili usmenu izjavu da on nikakvu saglasnost nije dao. Nažalost, nijesmo dobili pisanu izjavu od predsjednika Opštine, iako smo je tražili”, kazala je Goliš. Radović, koji je u subotu bio na protestu i podržao mještane, poručio je tada da postoji ozbiljna sumnja u korupciju.

“Ko god je ovdje dao saglasnost na objekat od 320 metara dužine i visine skoro 60 metara, što je otprilike kao četiri ‘Cristal Rivijere’, one rugobe u Petrovcu, ko je dao da se zida sedam spratova iznad magistrale, po mom mišljenju mogu da imaju samo tri mogućnosti. Prva da je lud, druga da je uzeo pare i treća da je dobio posao. Čisto sumnjam da je neko iz ludosti to uradio, prije da su ove druge opcije, neko je dobio posao ili uzeo pare. To ćemo vidjeti u narednim danima i bićete blogovremeno obaviješteni o svim aktivnostima koje ćemo preduzeti. Ovdje postoje ozbiljne sumnje na zloupotrebe, korupciju”, poručio je na skupu Radović.

Žižić: Neka Radović traži korupciju tamo gdje treba

Glavni državni arhitekta Mirko Žižić reagovao je na optužbe Radovića na skupu građana Paštrovića. On je naveo da građani imaju pravo da protestuju, kao i da preispituju odluke organa vlasti, ali da niko nema pravo da vrijeđa i iznosi neistine i pozvao Radovića da “u najkraćem roku nađe makar jednog svjedoka ili druge dokaze koji će da potvrde teške uvrede za korupciju koje je iznio na moj račun, tačnije naveo je tri moguće opcije: da sam lud, da sam dobio pare ili da očekujem da ću dobiti posao”.

”U arhitekturi Crne Gore radim 25 godina i svi koji me poznaju znaju da se moje ime ne može povezati sa bilo kakvom korupcijom i na javnoj funkciji zastupam nultu toleranciju prema korupciji. Mene, kao i svakog poštenog čovjeka, bilo bi sramota da izlazim u javnost, a da prethodno nemam provjerene, tačne informacije i da nijesam upoznao čovjeka kojega uzimam u usta”, saopštio je Žižić.

Mirko Žižić
Mirko Žižić foto: Luka Zeković

On je naveo da je idejno arhitektonsko rješenje na koje je data saglasnost rađeno je prema urbanističko-tehničkim uslovima koje je izdao Sekretarijat za održivi razvoj i urbanizam Opštine, a koji su napravljeni na osnovu važećeg planskog dokumenta - urbanističkog projekta Turističko naselje Skočiđevojka, koji je izradio Montenegroprojekt d.o.o. na osnovu Odluke Opštine Budva, još 2009. godine.

”Zvanični planski dokument ima snagu zakona kojem se jednako moramo povinovati i građani i g. Radović, kao i ja. U UTU je jasno naglašeno da se zbog nesporne atraktivnosti lokacije, do idejnog rješenja mora doći kroz međunarodni konkurs ili angažovanjem arhitektonskog biroa koji posjeduje Prickerovu ili RIBA nagradu. Ovo su dvije najprestižnije svjetske nagrade iz oblasti arhitekture. Sprovođenje obaveze je u nadležnosti investitora, koji se u ovom slučaju opredijelio za drugu mogućnost i angažovao poznatog španskog arhitektu iz Barselone, Karlosa Feratera, dobitnika RIBA nagrade 2011. g. Ovim se po prvi put u Crnoj Gori pojavilo veliko svjetsko ime arhitekture, nudeći projekat koji će ohrabriti i druge da se pojave i iskažu u našem prostoru i donesu mu obilježja svjetskog kvaliteta u arhitekturi.

Praksa povjeravanja značajnih razvojnih lokaliteta poznatim arhitektama odavno je zastupljena u razvijenijim zemljama, a prisutna je npr. i u Hrvatskoj. Projekat je studiozno rađen godinu dana, uz više konsultacija sa mnom i mojom službom, nakon čega je stavljen potpis na idejno rješenje. Napomenuo bih i važnu činjenicu da je projektant predložio projekat koji je za 20.000m kvadrata manje površine od one dozvoljene urbanističkim uslovima, sa čime se investitor složio.

Želim da javnosti ukažem na dvoličan odnos onih kojima su usta puna debirokratizacije i privlačenja stranih direktnih investicija, prijeko potrebnih našoj privredi. Svjedok sam brojnih blokada i maltretiranja kojima su strani i domaći investitori izloženi od strane određenih struktura na lokalnom nivou, kroz djelovanja ljudi sličnih Radoviću. Često se dešavaju odustajanja ili sudski sporovi koje bi neko morao da plati iz lične ili partijske kase, kako bi se partijaši konačno naučili odgovornosti.

Podsjetimo se npr. Strategije razvoja turizma Crne Gore 2021-2025. u kojoj izričito piše: “Cilj: 13.3. Unapređenje kvaliteta smještajnih kapaciteta: ...potrebno je kreirati siguran i motivišući investicioni ambijent, kako bi se Crne Gora pozicionirala kao sigurna destinacija za ulaganja u turizam”. Takođe se u ciljevima koji se tiču destinacijskog menadžmenta ukazuje na obavezu upravljanja imidžom destinacije, te kreiranje njene superiorne pozicije u odnosu na konkurenciju, kao i komunikacije usmjerene na privlačenje turista i investitora. Vidimo kako se komunicira sa investitorima, kroz primjer g. Radovića.

Slične proklamovane ciljeve nalazimo i u brojnim drugim strateškim dokumentima, međutim, očigledno je da je situacija na terenu sasvim suprotna. Smatram da bi Crnogorska agencija za investicije takođe morala nešto da preduzme u cilju zaštite investicija.

Trebalo bi da i g. Radovića interesuju malo veći ciljevi, poput kvalitetnih investicija, radnih mjesta I sl. Dobro bi bilo da nam on pokaže svoje pozitivne rezultate. Na kraju, svaka čast gdje pronalazite korupciju. Sada pouzdanije znam gdje je treba potražiti”, piše u reagovanju.

Prste umiješali i Svetozar Marović i Đukanovići

Kiparska firma kupila je 2020. zemlju čiji je vlasnik do tada bila kontroverzna austrijska Meinl banka.

”Vijesti” su ranije objavile da je vojna baza na Skočiđevojci prodata 2005. za 2,3 miliona eura, u vrijeme kada je Crna Gora bila u državnoj zajednici sa Srbijom, a na njenom čelu bio Budvanin Svetozar Marović.

Prije 17 godina za 2,3 miliona eura kupila je ruska kompanija “Opora” i firma “Spartak” iz Kotora. Od “Spartaka” je 2007. godine za 14,2 miliona eura nekadašnju vojnu bazu kupuje firma sa Kipra “Caldero Trading Limited”. Samo sedam dana kasnije je preprodaje firmi “Montenegro Real Estate Investment Company Limited” sa Britanskih Djevičanskih Ostrva za čak 41,7 miliona eura. Izvršni direktor ove firme bio je palestinski biznismen Muhamed Borhan Rašid, a zastupnik kompanije bila je advokatica Ana Đukanović. Rašid je u Podgorici 2007. osnovao firmu “Montenegro company for real estates investment and development”, kojoj je kasnije nakratko partner bila firma “Primary invest” čiji je vlasnik bio Milo Đukanović.

Rašid ostaje dužan Hypo Alpe Adria banci 5,3 miliona eura, zbog čega ta banka plijeni Skočiđevojku, a zatim je krajem 2014. prodaje Meinl banci za 7,2 miliona eura.

Bonus video: