Prijavljivali manje prihode i članova porodice

500 do 2.000 eura iznosi novčana kazna za kršenje Zakona o sprečavanju korupcije

9819 pregleda 1 komentar(a)
Odluke protiv sadašnjih i bivših sudija, Foto: Shutterstock.com
Odluke protiv sadašnjih i bivših sudija, Foto: Shutterstock.com

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je bivši sudija Ustavnog suda Hamdija Šarkinović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije jer nije prijavio sve prihode i imovinu.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da prijavljuje tačne prihode i imovinu, u suprotnom će mu biti izrečena kazna od 500 do 2.000 eura.

U slučaju Šarkinovića, utvrđeno je da nije prijavio 250 eura iz Matice crnogorske, prihode supruge Rabije Šarkinović manje za oko 300 eura, kao ni akcije koje imaju u Eurofondu.

”Šarkinović je naveo da nema nikakvav ugovor sa Maticom crnogorskom. Punih pet godina dostavlja im radoce koji nisu honorisani, a iznos od 150 i 99,99 eura se vjerovatno odnosi za posljednja dva rada koja im je dostavio, a za koje iznose nije znao”, navodi se u izjašnjenju. Kada su u pitanju prihodi supruge, kazao je da su koristili informacije dobili od računovodstva Zavoda za školstvo i da zbog toga nije imao nijedan razlog da prikaže manji ili veći iznos.

Šarkinoviću je prestala funkcija prošle godine.

Iste zakonske odredbe prekršio je i sudija rožajskog Osnovnog suda Milan Rajković. Prema odluci Agencije, sudija je prijavio manje prihode za oko 180 eura, a nije prijavio ni udio u više hiljada metara kvadratnih zemljišta u Plavu.

Rajković je kazao da je tačno da prilikom popunjavanja podataka nije prijavio cjelokupuni iznos zarade, već da je prikazao prihod na osnovu podataka koje je dobijao sms-om od banke, ne vodeći računa da je “prihod I naknada koja se odbija od zarade Udruženja sudija i za Sindikat uprave i pravosuđa u ukupnom godišnem iznosu od 181 euro, iz kojegh razloga se i pojavila razlika”. On je dostavio i dopunu podataka za nepokretnu imovinu.

U slučaju vršiteljke dužnosti predsjednice kotorskog Osnovnog suda Momirke Tešić, Agencija je utvrdila da nije prijavila tačne prihode, kao ni akcije koje posjeduju ona i suprug Nenad Tešić. Ona je kazala da se u momentu popunjavanja kartona nije sjetila da joj je u julu 2020. godine na ime zarade uplaćen neki zaostali iznos iz prethodne godine, te da je dala saglasnost za pristup bankovnom računu jer nema šta da krije. Dodala je da su za supruga uredno prijavljene akcije, ali da je permutacijom napisano drugo ime.

Član Odbora direktora Rudnika uglja Vlade Milinković, prema odluci Agencije, prekršio je odredbe Zakona jer nije prijavio sve svoje i prihode ćerki u iznosu od ukupno oko 1.800 eura, ali ni vozilo na ime supruge. Milinković je potvrdio rezultate ispitnog postupka Agencije. On je kazao da mu nije bila namjera prikriti bilo koju imovinu ali i istakao da ćerke višu nisu članice zajedničkog domaćinstva.

U slučaju direktora Agencije za gazdovanje gradskom lukom Herceg Novi Boža Ukropine, Agencija je utvrdila da nije prijavio 1.000 eura od partije, dio zemljišta, a za suprugu je prijavio manji prihod za 721 euro.

Ukropina je kazao da je zbog vremenskih neprilika u periodu popunjavanja kartona, kada je imao havariju na plovilu, izostavio da prijavi prihod iz partije, a da prijavljivanja prihoda supruge nisu uzeta u obzir prije nego što se odbiju sindikalne članarine i razne druge pomoći koje je ona preuzela kao zaposlena u Osnovnoj školi “Dašo Pavičić”. U vezi s nepokretnom imovinom, naveo je da se pred sudom vode postupci jer nije stvarni vlasnik, “ali da nije upoznat zašto stvarni vlasnici nisu izvršili upis imovine na svoje ime”. U krajnjem je istakao da do sada nije bio kažnjavan po bilo kojem osnovu, te da je greška nastala ne iz potrebe prikrivanja stvarnog stanja, već da je u pitanju tehnički propust.

Javni funkcioneri dužni su da do kraja mjeseca dostave redovne godišnje izvještaje o prihodima i imovini. Za one koji to ne urade, takođe je propisana novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

500

do 2.000 eura iznosi novčana kazna za kršenje Zakona o sprečavanju korupcije

Bonus video: