Ozon: Izmijeniti zakonodavstvo u oblasti kvaliteta vazduha shodno preporukama SZO

U Ozonu su sigurni da bi usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa preporukama SZO imalo pozitivan prijem i u kontekstu procesa evropskih integracija, jer bi pokazalo ozbiljan odnos vlasti prema ovoj problematici i Ustavnoj odrednici ekološke države

3105 pregleda 20 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Usklađivanje zakonodavsta u oblasti kvaliteta vazduha sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) preduslov je da se ozbiljno pristupi unapređenju postojećeg, stanja koje je katastrofalno, saopšteno je iz ekološkog pokreta Ozon.

Iz te nevladine organizacije kazali su da će inicirati od Vlade i Skupštine da izmjenama zakonodavstva u oblasti kvaliteta vazduha, ispoštuju preporuke SZO.

Iz Ozona su kazali da je dosadašnji pristup te dvije grane vlasti prema životnom problemu aerozagađenja bio neozbiljan i da se više od 30 godina manipulisalo sa Ustavnim opredjeljenjem ekološke države.

U toj nevladinoj organizaciji smatraju da je usklađivanje zakonodavsta u oblasti kvaliteta vazduha sa preporukama SZO, konkretan pomak koji će uticati i na cjelokupnu javnost, koja ima garantovano pravo da zna u kakvoj životnoj sredini živi i radi.

Navodi se da će građani kada budu imali informacije u razlici važećeg zakonodavstva sa smjernicama SZO u vezi sa suspednovanim česticama, pokazati mnogo veće interesovanje za problematiku i želju da zaštite javno zdravlje, što je preduslov za efikasniji i odgovorniji rad institucija sistema.

"Ako građanima Pljevalja, kažete da se po preporukama SZO toleriše samo tri dana godišnje sa prekoračenjima srednjih dnevnih vrijednosti PM10 (više od 50 µg/m3 ) a po važećem zakonodavstvu u Crnoj Gori čak 35, što je više od deset puta, sigurno će ih više zabrinuti činjenica da su prethodne godine čak 109 dana imali tu situaciju", smatraju u Ozonu.

Oni su rekli da je isti slučaj i sa građanima Bijelog Polja koji su 91 dan imali prekoračenja, Podgorice 70 dana, Nikšića 62 dana.

"Ovo ističemo zbog manipulacije javnosti o izraženosti problema aerozagađenja, jer nije isto reći da se udisao zagađen vazduh tri puta više od dozvoljenih graničnih vrijednosti ili 33 puta", navode iz Ozona.

Kako su rekli, ako bi se prihvatile preporuke SZO građani tih opština bili bi svjesniji da već u januaru imaju više dana sa prekoračenjima koja su dozvoljena na godišnjem nivou, što bi podiglo interesovanje za unapređenje stanja kroz pojedinačni i društveni uticaj.

"Kako bi unaprijed spriječili kontraargumentaciju da se naše zakonodavstvo u oblasti kvaliteta vazduha usklađuje za standardima Evropske Unije, koji su značajno tolerantniji od preporuka SZO, odmah ćemo dati odgovor da naši građani ne žive u ekonomskom pogledu kao građani te međunarodne zajednice, niti imaju novca za liječenje u toj mjeri", kazali su iz Ozona.

Oni su dodali da je zato potpuno opravdano i u javnom interesu da se sa mnogo većom pažnjom odnosimo prema problemu aerozagađenja koji uzrokuje raniju smrtnost, problem steriliteta, odliva stanovništva, mentalna oboljenja, vrši dodatni pritisak na osjetljive ciljne grupe i kvalitet životne sredine, povezanost sa pandemijom Kovid19.

U Ozonu su sigurni da bi usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa preporukama SZO imalo pozitivan prijem i u kontekstu procesa evropskih integracija, jer bi pokazalo ozbiljan odnos vlasti prema ovoj problematici i Ustavnoj odrednici ekološke države.

Iz Ozona su kazali da oni nijesu jedini koji ukazuju na neefikasnost institucija sistema i neozbiljan odnos prema aerozagađenju.

"To potvrđuje i Izvještaj Državne revizorske institucije o realizaciji preporuka datih u Izvještaju o reviziji „Efikasnost mehanizma regulacije, praćenja i izvještavanja o kvalitetu vazduha u Crnoj Gori“, u kom su porazne informacije za sve nadležne institucije i postojeće strateške i akcione planove na državnom i lokalnim nivoima", navode iz Ozona.

Ocjenjuje se da bi usklađivanjem nacionalnog zakonodavstva sa preporukama SZO uticalo pozitivno i na smanjenje problema aeorozagađenja tokom sezone grijanja, odnosno smanjenja upotrebe fosilnih goriva.

"Insistiraćemo i da se zakonom obezbjedi pravovremeno informisanje javnosti o kvalitetu vazduha, uvođenju dobrih praksi kada je monitoring u pitanju, uz odgovarajuće savjete kako da se zaštite shodno situaciji, što takođe ima utemeljenje u Ustavu Crne Gore, a što sada nije na prihvatljivom nivou", poručili su iz Ozona.

Bonus video: