Krdo bikova u potrazi za hranom noću upada u Ponare i uništava zasade

"Dolaze od Žabljaka Crnojevića, koji je udaljen tri kilometra. To se sve dešava u zimskim mjesecima kada se nivo vode jezera podigne na Žabljaku Crnojevića, pa u potrazi za hranom noću upadaju u selo”

14420 pregleda 5 komentar(a)
Dobrović pored parcele gdje je posađen kupus, Foto: Boris Pejović
Dobrović pored parcele gdje je posađen kupus, Foto: Boris Pejović

Mještani Ponara godinama su na udaru krda bikova koji dolaze iz pravca Žabljaka Crnojevića, pustoše i prave veliku štetu na imanjima.

Stanko Dabrović tvrdi da je krdo od više od deset bikova, pred novu godinu i početkom januara, uništilo, odnosno pojelo, sedam hiljada struka kupusa na njegovom imanju u tom zetskom selu, a oštetili su i vrata jednog plastenika.

”Godinama nas terorišu bikovi. Dolaze od Žabljaka Crnojevića, koji je udaljen tri kilometra. To se sve dešava u zimskim mjesecima kada se nivo vode jezera podigne na Žabljaku Crnojevića, pa u potrazi za hranom noću upadaju u selo”, priča Dobrović za “Vijesti”.

I njegov kupus, kako je istakao, bikovi su pojeli noću, a na velikoj njivi nijesu vidljivi tragovi ni da je zasađen.

”Ostala su samo crijeva za zalivanje, stope od životinja. Na jednom od plastenika oštetili su vrata rogovima, a sa druge strane, gdje je otvoren, su i ušli”, navodi Dobrović.

I ovo je moja zemlja, pokazuje parcelu sa druge strane plastenika, “ali ne mogu ništa da posadim, jer bi bikovi to uništili”.

”Tu su i sada, komšija ih je vidio sinoć. Ranijih godina smo zvali Golubovce, tražili da nas zaštite, stalno smo to radili. Međutim, ništa nije urađeno, zvali su valjda Ministarstvo poljoprivrede, ali u praksi se ništa nije desilo. Ove godine ih nismo zvali”, priča Dobrović.

Krdo je, kako je kazao, upadalo i u obližnje groblje, kroz ogradu.

”Viđali su ih da skaču, zakače žicu, pa povuku sve pred sobom i polome ograde na imanjima. Jedu sijeno iz stogova. Gore jednom od komšija su upali u vinograd i štetu veliku napravili”, pokazuje prema Žabljaku Crnojevića.

Na pitanje - da li se može u Ponarima noću izaći napolje, odgovara da “bikovi uglavnom bježe kada vide ljude, ali je bilo nekoliko opasnih situacija”.

”Jedan komšija je morao da bježi, jer je bik krenuo na njega. Prošle godine smo se mi mještani organizovali i sa namjerom da otjeramo bikove. Trčali su ispred nas, ali se odjednom jedan od njih okrenuo i zamalo me zakačio rogom”, kaže Dobrović.

Okolina groblja kao deponija

U centru sela se nalazi groblje, a njegova okolina je pravo ruglo - ostaci cvijeća i raznog drugog otpada su pored glavne kapije, a u dnu parcele je velika količina raznog smeća i nekoliko sanduka.

”Ovo je stvarno ruglo, pogledajte na šta to liči. To su kovčezi, pored kapije vidite razno smeće”, kaže mještanin Rade Klikovac.

Kako je istakao, tako je mjesecima, a u okolini crkve sa grobljem je nalazi nekoliko plastenika.

Ponari, Ponari groblje
foto: Boris Pejović

”Možete misliti kako je kada je kišni period, to se sve razliva, raznosi po imanjima”, priča Klikovac.

I Dobrović navodi da je okolina groblja u katastrofalnom stanju.

”Nije niko došao sa strane da bi ovo ostavio ovdje. Vidite po izgledu sanduka da su odavno na tom mjestu”, kaže Dobrović.

Kako se uvjerila ekipa “Vijesti”, u dnu ograde sa južne strane groblja je na gomili nekoliko mrtvačkih sanduka, velika gomila raznog otpada se nalazi i pored glavne kapije sa istoka, a i na sjevernoj strani na jednom mjestu se odlaže smeće - pored grobnih mjesta.

Prostor između grobnica, staze i prilazi, su uređeni i vidi se da se trava redovno kosi.

Prema programu rada “Pogrebnog preduzeća” u Podgorici, to preduzeće planira i održavanje groblja u Opštini u okviru Glavnog grada Golubovci i groblja u naseljima ‘’Tološi’’ i ‘’Donja Gorica’’.

Međutim, kako se navodi, za seoska groblja na području Opštine Golubovci to preduzeće je zaduženo za košenje.

Ponari, Ponari groblje
foto: Boris Pejović

Iz podgoričkih “Pogrebnih usluga” kazali su “Vijestima” da im se niko nije obraćao sa zahtjevom za čišćenje groblja Ponari.

”Isto tako, informišemo vas da po programu komunalnih djelatnosti za 2022. godinu, ovo društvo je odgovorno isključivo za košenje, kako za groblje u Ponarima, tako i za ostala groblja na teritorije Opštine u okviru Glavnog grada - Golubovci. Napominjemo, svako druga vrsta održavanja groblja je u nadležnosti subjekta koji gazduje istim, a to u navedenom slučaju nijesu ‘Pogrebne usluge’. Međutim, ukoliko se građani obrate, kao i u svim drugim slučajevima, razmotrićemo mogućnosti pružanja podrške”, odgovorili su iz podgoričkog preduzeća.

Mještani “Vijestima” nisu mogli da objasne da li imaju mjesni odbor ili nekog ko se bavi održavanjem groblja.

Zapušteni Balšin grad iznad sela

Iznad Ponara nalazi se utvrđenje Balšića grad.

To je jedno od 120 nepokretnih kulturnih dobara koja se nalaze na teritoriji glavnog grada.

Balšići su crnogorska srednjovjekovna dinastija koja je vladala Zetom od 1360. do 1421. godine.

Utvrđenje je sada zapušteni istorijski kompleks koji je uvršten u kulturno dobro od nacionalnog značaja.

Kada se prođe selo Vukovci i Kurilo, nailazi se na raskrsnicu sa koje se pravo nastavlja za centar Ponara, a lijevo - preko mosta, odvaja se put do Žabljaka Crnojevića.

Balšin grad je upravo brdo iznad Ponara i ovog mosta.

Staza do brda - tvrđave Balšin grad, počinje sa puta za Ponare i Žabljak Crnojevića prije mosta.

Bonus video: