Drljević: Sistematizacija i smanjenje broja zaposlenih u RTCG-u

Predsjednik Savjeta RTCG-a ističe i da imaju primjedbi i na ozbiljnost prilikom emitovanja programa

4165 pregleda 4 komentar(a)
Drljević, Foto: Luka Zeković
Drljević, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Veselin Drljević najavio je smanjenje broja zaposlenih u Javnom servisu. Rekao je da radnici nemaju razloga da se plaše sistematizacije, ali da oni koji, kako je kazao, dolaze da bi se bavili drugim temama ili rijetko dolaze na posao, moraju "ozbiljno da stave prst na čelo".

Drljević je, kako prenosi Portal RTCG, nakon pola godine rada zadovoljan postignutim rezultatima. Prvi talas promjena je, kako kaže, donio Javni servis otvoren za sve, izbalansirano izvještavanje, oslobađanje političkog uticaja, normativno, kadrovsko i programsko stabilizovanje.

Drljević ističe da su sve su to prepoznale Evropska komisija, Fridom Haus, brojne nevladine organizacije, ali i građani koji su reagovali, "što možemo vidjeti kroz brojke o gledanosti, slušanosti i posjećenosti portala."

"Slijedi rad na sistematizaciji i smanjenju broja zaposlenih, nove organizacione šeme, brojnih modernizacija... Locirali smo neke od problema i sistematizacijom ćemo ih riješiti. Dakle, predstoji ozbiljnija analiza učinka uposlenika", kazao je Drljević.

Predsjednik Savjeta RTCG-a ističe i da imaju primjedbi i na ozbiljnost prilikom emitovanja programa.

"Primjećujemo neke greške uzrokovane nemarom, neću da vjerujem namjerom. Istini za volju nisu to greške za 'pozdraviti se' sa njihovim autorima, ali svakako jako štete imidžu koji zaslužuje Javni servis. Savjet će na sjednici koja slijedi jasno ukazati na neke od propusta, a menadžment će, vjerujem, imati sluha i snage da se propustima pozabavi. Odnosno napravi napor da ih svede na minimum", rekao je Drljević.

Međunarodni partneri su, kako navodi, prepoznali angažovanost na unaprjeđenju svih segmenata kojim se bavi Javni servis, pa su u prethodnom periodu imali "ne mali broj posjeta, kako regionalnim, tako i javnih servisa u Evropi."

"Naša delegacija posjetila je i uspostavila saradnju sa javnim servisima zemalja iz okruženja (Srbija, Hrvatska, Albanija, BiH, RTV Vojvodina...) i dogovorili. Osim razmjene dogovorili smo zajedničke projekte. Dakle, širimo pozitivnu energiju regionalne saradnje koja će uskoro biti krunisana ozbiljnim okruglim stolom u našoj zemlji", naglasio je.

Dodaje da i menadžment u pravom smislu ima isti kurs.

"Ovo će biti javni servis svih građana. On to u dobroj mjeri jeste, a i u budućnosti nema razloga da tom stazom ne korača još odlučnije i jače. Takođe, da radnici nemaju razloga da se plaše sistematizacije, ali oni koji dolaze da bi se bavili drugim temama ili rijetko dolaze na posao moraju ozbiljno da stave prst na čelo. Pola godine je i period koji nam je dao mogućnost da neke lociramo, a sistematizacija će im jasno pokazati gdje im je mjesto", zaključio je Drljević.

Bonus video: