Nagrade za novinare “Vijesti” i CIN-a

Miloš Rudović i Dijana Savović nagrađeni za najbolju novinarsku priču o položaju osoba sa invaliditetom

17789 pregleda 464 reakcija 5 komentar(a)
Rudović i Savović, Foto: Nikol Šćekić/Privatna arhiva
Rudović i Savović, Foto: Nikol Šćekić/Privatna arhiva

Novinarka Televizije i portala “Vijesti” Dijana Savović i novinar Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) i “Vijesti” Miloš Rudović nagrađeni su na konkursu za najbolju novinarsku priču koja adresira položaj osoba sa invaliditetom, koji je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Rudović je nagrađen za članak “Osobe sa djelimičnim ili potpunim oštećenjem vida moraju da se oslanjaju na pomoć personalnih asistenata: Univerzitet bez knjiga na Brajevom pismu”, a Savović kao autorka TV priloga “Roditeljstvo osoba sa invaliditetom - tema kojoj nadležni ne posvećuju gotovo nikakvu pažnju”.

”Inkluzivnost visokog obrazovanja u Crnoj Gori ostaje nefunkcionalna, a pogotovo se to odnosi na (ne)prilagođenost literature osobama sa potpunim ili djelimičnim oštećenjem vida na što se ukazuje Rudović kroz svoj istraživački članak. Dijana Savović skreće pažnju javnosti na jednu važnu, a potpuno zanemarenu problematiku - roditeljstvo lica sa invaliditetom”, saopštila je Željka Ćetković, koordinatorka programa Aktivno građanstvo u CGO.

Dodala je da je položaj ranjivih grupa takav da se zarad njegovog unapređenja moraju umrežiti sve snage - one koje pripadaju institucionalnom okviru, a koje čine nadležni državni organi, tako i one iz civilnog društva, a koje dominantno predstavljaju nevladine organizacije i mediji.

Nagrade za najbolju novinarsku priču se dodjeljuju u okviru projekta “JednakoSPOSOBNOST!” koji CGO sprovodi u saradnji sa Udruženjem roditelja djece sa smetnjama u razvoju iz Podgorice i uz finansijsku podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) posredstvom projekta “Reforma nacionalnog sistema procjene invaliditeta”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP, u saradnji sa različitim akterima.

Bonus video: