Rmandić štrajkuje glađu u zgradi ŽPCG: "Pravno nasilje preraslo u mobing"

Rmandić je da se za štrajk odlučio kako bi pokušao skrenuti pažnju na dešavanja koja su bitna u željezničkom sistemu

8503 pregleda 88 reakcija 10 komentar(a)
Rmandić, Foto: screenshot
Rmandić, Foto: screenshot

Jedan od organizatora i osnivača NVO “Vozom kroz Crnu Goru” Mirko Rmandić započeo je jutros štrajk glađu u Upravnoj zgradi Željezničkog prevoza Crne Gore u Podgorici i tvrdi da mu je ugroženo jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na rad.

Kazao je da se za taj potez odlučio kako bi pokušao skrenuti pažnju na dešavanja koja su bitna u željezničkom sistemu, a nakon što se obratio, između ostalih, premijeru, ministru kapitalnih investicija, kao i ministru finansija i socijalnog staranja.

Rmandić je rekao da se pojedinima u Ministarstvu kapitalnih investicija nije svidjela njegova priča o ugroženosti bezbjednosti željezničkog saobraćaja i "brojnim propustima", dodavši da su izvršene i kadrovske raspodjele koje nisu po zakonu i statutu ŽPCG.

Njega je krajem decembra policija privela, jer su navodno u kabini konduktera voza, koji saobraćaja između Crne Gore i Srbije, pronašli "tri šteneta veoma skupe rase pasa i ljekove". Dežurni osnovni državni tužilac je nakon saslušanja Rmandića ocijenio da nema elemenata bića krivičnog djela u njegovim postupcima.

Rmandić tvrdi da je "žrtva pravnog nasilja" od strane menadžmenta ŽPCG zbog čega se, kako je rekao, više puta obraćao Inspekciji rada.

"Ugroženo je moje građansko pravo na rad i radni odnos. Svaki odgovor i svaka reakcija menadžmenta prema meni pretvarali su se u pravno nasilje koje je, na kraju, preraslo u agresivni mobing. Brutalno pogažen Zakon o radu i Kolektivni ugovor, uz drastično kršenje Ustava Crne Gore u pogledu mojih individualnih građanskih prava, neka budu posljednji slučaj takve vrste u Crnoj Gori. Želim da moja žrtva ohrabri radnike da progovore, organe koji su zaduženi za odbranu ustavnog poretka da djeluju u skladu sa najvišim pravnim i zakonskim aktima, a obične ljude da se ohrabre i da pruže aktivan demokratski otpor bezakonju na svim nivoima u javnoj upravi i državi", naveo je Rmandić u pisanoj izjavi.

Povezani članci

30. Decembar 2021.

Rmandić: Boli ih što pišem o nepravilnostima

26. Decembar 2021.

Policija traži “prljave konduktere”

"Zbog aktivnosti u NVO sektoru, u jednoj od najaktivnijih nevladinih u državi, 'Vozom kroz Crnu Goru', permanentno sam izložen spletkama, progonu, kršenju Ustavom i zakonima zagarantovanih ličnih i radnih prava. Progon zbog istine i progon zato što neću da ćutim - siže je onoga što mi se dešava. Tako je počela i otrgla se kontroli moja profesionalna degradacija od strane raznih 'oslobodilaca' nakon posljednjih državnih izbora. Napominjem da sam i sam 30 godina glasao opoziciju, od 1990. godine, sve do pada DPS-a. Ali, to ipak nije razlog da zažmurim i ćutim povodom istine. Dosta toga mi je milo, ali mi je istina najmilija", dodao je.

Rmandić je kazao da mu je "oteto radno mjesto" i ponuđen "ponižavajući radni angažman", a sve zbog političkih stavova.

"Moja profesionalna degradacija dobila je kulminaciju nakon početka mog političkog angažmana u rukovodećim organima Svetosavske srpske liste u Podgorici i na nivou Crne Gore. Od strane novih 'demokratskih' vlasti i njihovih struktura na željeznici oteto mi je radno mjesto i ponuđen mi je ponižavajući radni angažman, par sedmica nakon što sam u javnost počeo da iznosim političke stavove koji se ne dopadaju ni bivšoj, niti sadašnjoj vlasti, odnosno njihovim pulenima koji su zauzeli rukovodeće busije, samo na osnovu stranačke ili klanovske pripadnosti", zaključio je u pisanoj izjavi.

"Vijesti" su poslale pitanja ŽPCG i očekuju odgovore povodom Rmandićevih tvrdnji.

Ispostavio tri zahtjeva

Rmandić poručuje da neće prekidati štrajk glađu dok se ne ispune njegova tri glavna uslova. "I neću ići odavde, pa makar to bilo i zadnje ure mog fizičkog opstanka", poručio je on.

Kaže da su pojedinci u menadžmentu ŽPCG, ali i Uprave za željeznice, i u Ministarstvu kapitalnih investicija, pokušali da uskrate njegova prava "time što su pokušali da mi promijene aneks ugovora, da me rasporede na drugo radno mjesto, za koje nisam zainteresovan".

"Kad sam ranije prelazio sa drugog radnog mjesta na trenutno, džentlmenski sam se dogovorio sa izvršnim direktorom da me puste da radim svoj posao, a ja sam ustupio mjesto sa sedmim stepenom stručne smjene. Sada znaju da fizički ne mogu da ispunjavam obaveze koje predviđa radno mjesto koje mi nude. Čak su me i za vrijeme godišnjeg odmora uznemiravali i slali aneks ugovora kući, pokušavajući da me dovedu u situaciju da sam napustim firmu. To im neću dozvoliti", poručio je on.

Traži smjenu izvršnog direktora ŽPCG, direktora međunarodnog saobraćaja u tom preduzeću, državnog sekretara MKI, direktorice Direktorata za željeznički saobraćaj, šefa jedne od službi u istom ministarstvu i direktora Uprave za željeznice.

"Treći zahtjev je da se formira nezavisna komisija, u kojoj bi bio jedan od predstavnika NVO 'Vozom kroz Crnu Goru' i ako se ustanovi da postoji jedna tačka koju je NVO utvrdila, a da nije tačna, svima ću se izviniti, povući ću se sa ovog mjesta i više nikad se neću oglašavati. Od ova tri zahtjeva sigurno neću odustati", zaključio je Rmandić.

Bonus video: