Sigurna ženska kuća nastavlja kampanju „Ne dijeli djecu, podijeli nasljedstvo“

Cilj kampanje je da ukaže na neravnopravan položaj djevojčica i žena u crnogorskom društvu kada je u pitanju podjela porodičnog nasljedstva

1101 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sigurna ženska kuća nastavlja kampanju „Ne dijeli djecu, podijeli nasledstvo“ koja ima za cilj da ukaže na neravnopravan položaj djevojčica i žena u crnogorskom društvu kada je u pitanju podjela porodičnog nasljedstva, kako bi mijenjali svijest i uticali na to da što veći broj žena ostvari zakonom zagarantovano pravo na imovinu.

"U Crnoj Gori običajno pravo odricanja od imovine u korist muških članova porodice je jače od zakona. Žene u Crnoj Gori i dalje se odriču nasledstva u korist muških članova porodice, iako su zakonom izjednačene sa muškarcima. Patrijahalna ideologija je izuzetno jaka, pa žene bez obzira na ekonomski položaj i stepen obrazovanja, najčešće imaju takav stav da je odricanje od prava na imovinu porodična tradicija. Odricanjem od nasledstva i neposjedovanjem imovine žene se nalaze u većem riziku od siromaštva u odnosu na muškarce", saopštili su iz SŽK.

Kazali su da će kampanju sporovoditi na društvenim mrežama, kao i u direktnom kontaktu sa građanima/kama kroz održavanje info kornera u 16 crnogorskih opština. "Nadalje, održaćemo sastanke sa svim notarima/kama u Crnoj Gori sa ciljem razmjene iskustava, te podsticanjem notara/ki da prije zaključivanja notarske isprave u vezi sa nasleđivanjem poduče stranke, i žene i muškarce, o pravima i pravnim posledicama kada je ova tema u pitanju", dodaju iz SŽK.

Podsjećaju da je istraživanje koje je ta organizacija sprovela 2019. godine pokazalo da iako većina građana/ki, njih 82 odsto, smatra da porodična imovina treba pripasti muškarcima i ženama jednako, ipak samo njih 25 odsto smatra da se to dešava u realnosti. Takođe, skoro tri četvrtine građana/ki vjeruje da društvo osuđuje žene koje se ne odreknu imovine u korist brata.

Projekat “Ne dijeli djecu, podijeli nasledstvo” koji ima za cilj smanjenje stepena rodne diskriminacije, sprovodi Sigurna ženska kuća, a finansira Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Bonus video: