Bratić pred Sudom za prekršaje

MPNKS nije postupalo u skladu sa Zakonom SPI, Gjokaj kaže da je većina resora ignorisala ovaj propis

13158 pregleda 270 reakcija 4 komentar(a)
Bratić, Foto: Luka Zeković
Bratić, Foto: Luka Zeković

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić naći će se 31. maja pred Sudom za prekršaje jer nije postupala shodno odredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama, pa na sajtu tog resora nijesu objavljena rješenja i druga pojedinačna akta koja su od značaja za prava, obaveze i interese trećih lica u 2021, a u vezi sa razrješenjem direktora škola.

To je “Vijestima” potvrdio član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Muhamed Gjokaj.

Kontrolori Odsjeka za slobodan pristup informacijama su 2. septembra 2021. upravo po njegovoj inicijativi izvršili inspekcijski nadzor po službenoj dužnosti MPNKS, a četiri dana kasnije im dostavili zapisnik ukazujući na konstatovane povrede Zakona o SPI.

”Subjekt nadzora nije otklonio sve nepravilnosti po prvom zapisniku, pa je 22. oktobra sačinjen dodatak na zapisnik i istovremeno donijeto rješenje kojim se naređuje ministarki da objavi rješenja i druga pojedinačna akta koja su od značaja za prava, obaveze i interese trećih lica u 2021. u mašinski čitljivom formatu, kao i informacije po osnovu rješenja kojim je odobren pristup traženim informacijama u mašinski čitljivom formatu”, kazao je Gjokaj “Vijestima”.

Napominje da Bratić, kao odgovorno lice u pravnom licu, nije postupilo u zakonskom roku od osam dana od prijema rješenja, pa je protiv nje podnijet zahtjev za pokretanje prekšajnog postupka pred podgoričkim Sudom za prekršaje.

”Treba dodati da je MPNKS loš primjer postupanja državnih organa kada je u pitanju transparentnost rada. Ni Vlada, koja je u tehničkom mandatu, osim nekoliko ministrastava koja su bila transparentna, nije bolja kad je kada je u pitanju primjena Zakona o SPI. Poručujem da bez transparentnosti rada državnih organa nema ekonomskog razvoja, borbe protiv korupcije i kriminala, a time ni integracija u Evropsku uniju, kojima svi težimo”, zaključio je Gjokaj .

Bonus video: