Četrnaest porodica iz Ukrajine stiglo u Bijelo Polje

Predsjednik Opštine je kazao da Bijelo Polje dijeli bol sa porodicama koje su zbog ratnih sukoba bile primorane da napuste svoju zemlju

5978 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Izbjeglice iz Ukrajine, njih 36, uglavnom žena i djece, stigle su sinoć autobusom u Bijelo Polje, u organizaciji Ukrajinske ambasade i Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Za četrnaest porodica je utočište pruženo u hotelu, a jutros su ih obišli predsjednik Petar Smolović sa saradnicima, kao i šef Delegacije UNHCR-a u Crnoj Gori Žan-Iv Bušardi.

Smolović je kazao da Bijelo Polje dijeli bol sa porodicama koje su zbog ratnih sukoba bile primorane da napuste svoju zemlju i obećao pomoć lokalne samouprave tokom boravka u tom gradu.

„Mi ćemo zajedno sa UNHCR-om, Crvenim krstom i nadležnim ministarstvom, sagledati sve potrebe onih koji su izbjegli iz Ukrajine i utočište našli kod nas i naći ćemo način da ih riješimo. Još jednom se pokazalo da je Bijelo Polje grad velikog i otvorenog srca, pun razumijevanja za sve ono što se dešava u okruženju i prijateljskim državama", kazao je on.

izbjeglice Bijelo Polje
foto: Jadranka Ćetković

Šef Komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice – UNHCR Žan Iv Bušardi je kazao da će sva lica izbjegla iz Ukrajine dobiti privremenu zaštitu, i da prema tom sistemu zaštite mogu da borave do godinu dana, da ostvaruju nesmetan pristup pravima, kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita, pravo na rad.

“Crna Gora je veoma izložena prilivu izbjeglica iz Ukrajine, a prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, između pet i šest hiljada lica do sada je došlo u našu zemlju. To je jedan procenat cjelokupne populacije Crne Gore, što je zaista veliki teret za ovu zemlju, ali ipak pozivamo Crnu Goru da drži granice otvorenim. Naravno, mi smo spremni da podržimo Vladu Crne Gore, kao i izbjeglice. Narednih dana ćemo organizovati intervjue sa svim izbjeglicama, kako bi se sprovela detaljna analiza njihovih potreba i na osnovu toga im se pružila pomoć”, kazao je on.

Putovanje do Bijelog Polja započelo je 1. marta, kada su nakon kraćeg boravka u zapadnoj Ukrajini, preko Mađarske i Srbije stigli u Crnu Goru. Među njima je i Julija Kutsolab, kojoj je zbog povrede na nozi odmah po dolasku ukazana ljekarska pomoć.

“U BIjelo Polje sam stigla sa trogodišnjim sinom i majkom. Imala sam povredu od gelera. Fizičku bol i ne osjećam, bole me srce i duša zbog dešavanja u Ukrajini. Zahvalni smo svima koji su pružili pomoć”, kazala je Julija.

Izbjeglice obišao i Radulović

Izbjeglice u Bijelom Polju obišao je i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, koji je u ime tog ministarstva svoj djeci podijelio prigodne poklone, kako bi bar za trenutak zaboravili rat u svojoj zemlji.

Radulović je kazao zahvalio Suadu Pilici iz menadžmenta hotela, za filantropski gest koji je pozvao djecu i porodice da borave u hotelu “Bijela rada”.

“Crna Gora je vijek bila sigurna luka za sve one kojima treba sklonište, i koji su bježali od ratnih zbivanja i raznih nedaća. Ona je tokom svoje duge istorija kao jednu od najvećih vrijednosti baštinila vrijednost slobode, pogotovo imajući u vidu što smo u našoj zemlji nedavno svjedočili kolonama izbjeglica koje su napuštale svoje domove zbog ratne mašinerije”, kazao je Radulović.

Ovim dolaskom ovjde i druženjem sa djeom Ukrajine, želimo da pokažemo da Crna Gora možda jeste mala ali je zemlja velikih ljudi.

“Velikih ljudi poput gospodina Suada i svih onih koji su ispružili ruku u nevolji svima kojima je pomoć potrebna”, kazao je Radulović.

Šef UNHCR pohvalio solidarnost bjelopoljske Opštine

U proteklih nekoliko dana, šef UNHCR-a, gospodin Žan-Iv Bušardi bio je u misiji nadzora crnogorske granice sa Srbijom (granični prelaz "Dobrakovo") kako bi procijenio situaciju u vezi sa povećanim brojem izbjeglica iz Ukrajine koji stižu u Crnu Goru, stoji u objavi u Fejsbuk objavi kancelarije UNHCR Crna Gora.

"Gospodin Bušardi posjetio je i razgovarao sa ukrajinskim izbjeglicama koje su došle autobusom u Bijelo Polje. On ih je informisao i uvjerio da će UNHCR u saradnji sa Vladom Crne Gore, lokalnim samoupravama i našim partnerima pružiti neophodnu neposrednu podršku i zaštitu svima koji su primorani da napuste svoje domove i pobjegnu iz Ukrajine. Gospodin Bušardi je imao i sastanak sa gospodinom Petrom Smolovićem, predsjednikom Opštine Bijelo Polje, gdje je iskazao veliku zahvalnost Opštini za pomoć pruženu izbjeglicama iz Ukrajine", navodi se u objavi UNHCR.

Bušardi je pohvalio pokazanu solidarnost u Bijelom Polju prema ukrajinskim izbjeglicama, grad koji je dobro poznat po toleranciji, solidarnosti i harmoniji. Sagovornici su dogovorili da razmjenjuju informacije i sarađuju po pitanjima koja se odnose na dobrobit osoba pod mandatom UNHCR-a.

"Podsjetimo, Vlada Crne Gore je nedavno usvojila Odluku o dodjeli privremene zaštite licima iz Ukrajine, koja omogućava svim ukrajinskim državljanima, osobama bez državljanstva čije je posljednje prebivalište bilo u Ukrajini i licima kojima je Ukrajina odobrila međunarodnu zaštitu, nesmetan pristup", zaključuje se o objavi UNCR Montenegro.

Bonus video: