Danilović: "Edukatorima" DPS-a je primarni poziv Đukanović

Nepogrješivim partijskim odabirom, ističe Danilović, DPS postavlja direktore u svim školama, očekujući od njih potpunu partijsku posvećenost
94 pregleda 40 komentar(a)
Ujedinjena Crna Gora, Goran Danilović, Foto: Zoran Đurić
Ujedinjena Crna Gora, Goran Danilović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.10.2017. 11:55h

Demokratska partija socijalista, pred očima javnosti, najmanje dvije decenije kadruje od vrtića, preko Univerziteta do CANU, pa nije jasno da li je lider DPS Milo Đukanović uvrijedio prosvjetare ili je po "prirodnom pravu" saopštio poražavajuću istinu, kazao je predsjednik Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović.

Đukanović je juče kazao da se obrazovanjem najčešće bave oni kojima to nije primarni poziv

Đukanovićevim "edukatorima", ističe Danilović, obrazovanje ne može biti primarni poziv, jer im prvi i posljednji poziv zauvijek upravo - Đukanović.

Nepogrješivim partijskim odabirom, kazao je Danilović, DPS postavlja direktore u svim školama, očekujući od njih potpunu partijsku posvećenost, a primjera je, kako je kazao, previše da bi se sada mogli nabrojati.

"Za to vrijeme protutnjeli su najsmješniji kadrovi po najodgovornijim funkcijama bez i malo otpora javnosti ili uz nešto ismijavanja, trpljenja i na kraju prihvatanja. Reformisao je ko je god htio obrazovne procese, iživljavali su se sa zakonima, pravili lakrdiju, vraćali se unazad putujući, navodno, u susret Evropi i doslovce smo se zaglibili u kaljuzi nestručnog i primitivnog poimanja obrazovanja. Jesmo li zaboravili da su nam djeca na takmičenjima međunarodnog karaktera bivala ispod granice prosjeka, i (naj)niže? Jesmo li zaboravili kako nam je rangiran državni univezitet i univerziteti na prestižnim listama i kategorizacijama?" navodi Danilović.

Kako napominje, ne treba zaboraviti koliko je "hiljada i hiljada diploma i sa kojih 'divljih' škola i fakulteta iz regiona ušlo u naš sistem, a da nikada nisu provjerene".

"Jesmo li zaboravili da je svako poniženje struke prošlo gotovo uvijek bez ikakvog otpora prvoprozvanih? Ne sjećamo se da su eminentni univerzitetski radnici zajedno sa studentima negdje i nekome rekli DOSTA - Ne može ovako! Samo je Studentski parlament gori od ovog našeg, državnog! Živo se sjećamo međutim, pojedinih, rijetkih i svijetlih primjera otpora profesora i djaka partijskom diktatu! Nažalost izostaja bi široka podrška esnafa za pravednu borbu! Sjeća li se neko više uopšte slučaja nikšićkih profesora?" kazao je Danilović.

Đukanović, smatra Danilović, odlično zna šta govori jer uspostavljeni obrazovni sistem smatra vlastitim partijskim djelom.

Predsjednik DPS-a, dodaje on, vjeruje da ima pravo tako da govori jer "po dubini i širini" kreira i često reformiše vaspitno-obrazovne procese, pa je tako, kako smatra Danilović, rukopis DPS-a neizbježan u svakoj vaspitnoj i obrazovnoj ustanovi, pa i onima gdje se broj đaka sveo na minimum.

"Bilo je za očekivati da u dobu svog "kritičkog osvrta na prošlost" koji, evo, traje neko vrijeme, Đukanović ponudi novu lekciju o obrazovanju. Uporno govori kako smo vjekovima lutali po balkanskim bespućima zaboravljajući svoju višedecenijsku ulogu u "bespućarenju", pa zašto se ne bi okomio i na obrazovni sistem - njegov je, kao i način življenja, nagradjivanja i kažnjavanja, u Crnoj Gori. Zar nam se senatori ne kriju po hodnicima? Zar se studijski programi ne otvaraju i zatvaraju shodno potrebama DPS-a? Na kraju, kada bi, kakvim čudom, organizovali protest oni koji su preko veze došli do pozicija u pomenutom sistemu bio bi to impresivan skup - funkcionersko okupljanje rijetkih gabarita. Zna Đukanović da među prosvjetarima ima sjajnih ljudi, te da su problem upravo njegovi "edukatori". Oni zaista jesu zalutali u struku ali njegovom voljom. Oni su edukovali najviše što su mogli i umjeli - odano partijski. I naravno; njihov prvi izbor nikada nije bilo obrazovanje. Njihov prvi i poslednji izbor bio je zauvijek Đukanović. Taj posao su svojski odradili", zaključio je lider Ujedinjene Crne Gore.

Bonus video: