Svetov milion sačekaće novu vlast

Aktuelna gradska uprava Budve, kao ni prethodne, vjerovatno neće uspjeti da naplati iznos koji se obavezao da vrati u kasu bivši visoki funkcioner DPS-a

16901 pregleda 44 reakcija 7 komentar(a)
Zemlja na Jazu, u vlasništvu Miloša Marovića, Foto: Vuk Lajović
Zemlja na Jazu, u vlasništvu Miloša Marovića, Foto: Vuk Lajović

Po svoj prilici, ni aktuelna gradska uprava neće uspjeti da naplati milion eura od šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića, na koliko se sudskom presudom obavezao nekadašnji visoki funkcioner DPS-a da će vratiti u kasu rodnog grada na ime imovinske koristi koju je stekla grupa kriminalaca koju je predvodio.

Gradske vlasti ni u ovom mandatu, kome se brliži kraj, nakon što je sasvim izvjesno uvođenje prinudne uprave, nijesu uspjele da ni nakon pune dvije godine prodaju imovinu Marovića koju je kao garanciju dao da će izmiriti 1.096.481 eura.

Naime, javna izvršiteljka Snežana Pavličić ponovo je, po ko zna koji put odložila drugo ročište za prodaju dijela imovine odbjeglog i osuđenog šefa OKG, te za 5. april zakazala novo ročište.

”Odlaže se drugo ročište za 5. april o čemu se obavještavaju punomoćnici stranaka”, piše u rješenju javne izvršitelje.

Ovog puta ročište je odloženo jer nakon što je prispjelo rješenje Ministarstva finansija kojim je odbijena žalba na rješenje Uprave za katastar, što je do sada bila kočnica da se prodaja obavi, spisi predmeta iz kotorskog Osnovnog suda nijesu dostavljeni javnoj izvršiteljki.

Postupak prodaje Marovićeve imovine je započeo još u novembru 2019. od kada se praktično stalno odlaže. Time je gotovo četiri i po godine prošlo od kada je Marović trebao da izmiri milionsku svotu.

Krajnji rok bio je 10. oktobar 2017, na koji se prilikom izricanja presude u podgoričkom Višem sudu, a nakon postizanja sporazuma o priznaju krivice pred Specijalnim državnim tužilaštvom kojim je tada rukovodio Milivoje Katnić, Marović obavezao da će nadoknadi milionski iznos, milion eura...

Marović je prije nekliko mjeseci utužio Opštinu Budva osporavajući rješenje javnog izvršitelja po kome mu lokalna uprava mjesečno od penzije uzima 239 eura, ali i prodaje nekretnine koju nije prilikom zaključenja sporazuma o priznanju krivice sa SDT. Pravni zastupnici Marovića traže da kotorski sud proglasi nedopuštenim izvršenje određeno rješenjem javne izvršiteljke.

Na drugom ročištu 5. aprila naći će se na prodaji parcele od 1.013 kvadata na Jazu, na koju je Marović upisan kao sukorisnik, I to po cijeni od 73.819 eura, te parcela od 589 kvadrata takođe na Jazu po cijeni od 40.994 eura, na kojoj je upisan kao vlasnik polovine, kao i tri parcele - šuma u Krimovici za 15.852 eura, na koje Marović ima četvrtinu vlasništva.

Ukoliko se niko ne prijavi i po ovim ili većim cijenama kupi ponuđene nekretnine, Opština Budva će ih uzeti po upola manjoj cijeni. Ovlašćenje da to uradi, lokalna Skupština dala je gradonačelniku Marku Careviću.

Od milionske svote, Maroviću je preostalo da 868.010 eura. Prvo ročište, koje je takođe u nekoliko navrata odlagano, donijelo je Opštini Budva svega 12 hiljada eura, za koliko je u martu prošle godine prodata manja parcela.

Da Opština na drugom ročištu preuzima imovinu dužnika, sprovedeno je i u slučaju Svetozarevog sina Miloša Marovića, kada je takođe Carević, pošto nije bilo zainteresovanih, na drugom ročištu preuzeo hektar zemlje za 225 hiljada eura, odnosno po upola manjoj cijeni.

Ovlašćenje je dato Careviću jer bi, u slučaju da ne bude zainteresovanih za kupovinu i na drugom ročištu, na trećem tom imovinom Marović namirio kompletan milionski iznos, čime bi Opština bila višestruko oštećena.

Marović je uhapšen u decembru 2015. godine, da bi u maju sljedeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud.

Domogao se Beograda, od kada mu se gubi svaki trag, jer srbijanske državne institucije navodno ne mogu da pronađu Marovića, za kim je Crna Gora raspisala potjernicu.

Vlada je krajem 2020. obnovila molbu za izručenje starijeg Marovića i uputila je Srbiji.

Glavna kazna, kojom je stariji Marović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i devet mjeseci, apsolutno zastarijeva 10. oktobra 2026.

Bonus video: