MANS: Porodica Putinovog tužioca gradila u Crnoj Gori, of-šor dolari i euri za vile od Kotora do Kolašina

U okviru globalne istrage dosad otkrivena imovina ruskih oligharha i podržavalaca Putina u ukupnom iznosu od blizu 18 milijardi američkih dolara

29834 pregleda 152 reakcija 34 komentar(a)
Putin, Foto: Shutterstock
Putin, Foto: Shutterstock

Hercegnovska kompanija „Monte biser“, povezana sa glavnim moskovskom tužiocem Denisom Popovom, primila je više od milion eura pozajmica od of-šor kompanija registrovanih na Britanskim Djevičanskim ostrvima i ostrvu Nevis u Karipskom moru, objavila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz te nevladine organizacije kazali su da je Istraživački centar MANS-a do podataka došao u okviru saradnje na istrazi o imovini ruskih oligarha koju sprovode Projekat za prijavljivanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP) i Gardijan (Russian Asset Tracker).

Podaci iz ugovora o zajmovima, kako navodi direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac, pokazuju da je novac dobijen od of-šor kompanija korišćen za izgradnju turističkom kompleksa pored Kolašina. "Tako je krajem maja 2013. godine uzeta pozajmica od kompanije 'Calvert International Incorporated' u iznosu od pola miliona američkih dolara. Ova kompanija čiji vlasnici nisu poznati je registrovana na Nevskim ostrvima u Karibima, ali posjeduje i predstavništvo sa sjedištem u Njujorku, SAD", navodi se u tekstu objavljenom na sajtu MANS-a.

Prema podacima iz tog ugovora, dodaju, kompanija „Monte biser“ se obavezala da taj zajam vrati u roku od pet mjeseci. Međutim, dokumentacija do koje je došao MANS pokazuju da je taj dug navodno namiren tek tri godine kasnije, u decembru 2016.

Jedini vlasnik kompanije „Monte biser“ od 2010. godine je bila Irina Popova, tadašnja supruga glavnog moskovskog tužioca Denisa Popova. U decembru 2018. godine, kao suvlasnik 35 odsto kompanije se pojavljuje firma „Keystone ICG LTD“, registrovana na Britanskim Djevičanskim ostrvima, sa, za sada, nepoznatim vlasnikom.

"Upravo od ove kompanije Popova je tada uzela of-šor pozajmicu, ovog puta u iznosu od 500.000 eura, sa rokom vraćanja do maja 2021. godine. Iako je rok za vraćanje ovog zajma istekao, nema dokaza da je on ikada vraćen pomenutoj offshore kompaniji, dok u Upravi za katastar i državnu imovinu i dalje postoji zabilježba ovog duga", navode iz MANS-a.

Kazali su da podaci iz katastra pokazuju da je firma Popove 2010. na kupovinu građevinskih parcela u Kolašinu potrošila blizu 230 hiljada eura, na kojima je sagrađen kompleks od tri planinske luksuzno opremljene vile, ukupne površine od 540 kvadratnih metara.

Još 215.000 eura je uložila kompanija Irine Popov u kupovinu zemljišta u Morinju, opština Kotor na kome je izgrađena stambena zgrada sa 11 apartmana na samoj obali mora.

Prema posljednim dostupnim podacima iz finansijskog izvještaja kompanije „Monte biser“ za 2020. godinu, vrijednost pomenutih nekretnina je iznosila oko 3,3 miliona eura.

"Iako se objekti u Kolašinu i Kotoru mogu naći na sajtovima za izdavanje smještaja, finansijski izvještaji pokazuju da ova kompanija već godinama nema nikakvih prihoda. Istovremeno, podaci pokazuju da je kompanija akumulirala dugoročne obaveze prema različitim kreditorima u iznosu od oko 3,4 miliona eura, a da je 2020. godinu završila sa gubitkom od 125 hiljada eura", dodaju iz MANS-a.

Kazali su da od tužioca Popova nisu uspjeli da dobiju komentar na porijeklo novca koji je uložen u nekretnine u Crnoj Gori.

Ko je Denis Popov?

Denis Popov, glavni tužilac Moskve, imenovan je na funkciju u septembru 2019. godine, ličnim ukazom Vladimira Putina, predsjednika Ruske Federacije. Prije tog imenovanja, Popov je bio tužilac u ruskoj republici Dagestan.

Popov je tužilac koji je zastupao optužnicu protiv Alekseja Navaljnog, ruskog opozicionog političara i oštrog kritičara Putinove politike, i koji ga je označio kao stranog špijuna, a njegovoj antikorupcijskoj organizacija „FBK“ blokirao račun i naložio konfiskovanje imovine njenih članova, podsjećaju iz MANS-a.

Dio kampanje protiv Navaljnog je bio i krivični postupak koji je pokrenio Istražni komitet Ruske Federacije zbog pranja novca kojim je kojim je navodno finansirana njegova neprofitna organizacija.

Navaljni je tada objavio istraživanje koje je pokazalo da porodica tužioca Popova posjeduje brojne nekretnine za koje ne postoje jasni izvori finansiranja, a pored nekretnina u Crnoj Gori, Navaljni je otkrio da Irina Popova posjeduje stan u Španiji vrijedan oko 650.000 eura, te nekretnine u oblasti Atrakan, na jugu Rusije.

Početkom februara prošle godine, Vladimir Ashurkov, izvršni direktor Navaljnijeve antikorupcijske organizacije preporučio je Evropskoj uniji uvođenje sankcija nad 35 ruskih pojedinaca koji se povezuju sa trovanjem i pritvaranjem Alekseja Navaljnog. Jedan od njih je i moskovski tužilac Denis Popov.

Projekat Russian Asset Tracking

Russian Asset Tracking projekat je globalna istraga vođena od strane OCCRP-a i Gardijana u kojoj je do sada, pored Istraživačkog centra MANS-a, učestvovalo 25 medija iz cijelog svijeta. U okviru dosadašnje istrage koja će se nastaviti, otkrivena je imovina ruskih oligharha i podržavalaca Putina u ukupnom iznosu od blizu 18 milijardi američkih dolara, zaključuje se u tekstu.

Bonus video: