Uz EU projekte do kvalitetnijih puteva i veće bezbjednosti u saobraćaju

Prije realizacije EU projekta, Crna Gora nije imala elektronsku bazu svojih puteva. Arhiva je bila papirna i nesisematizovana. Evropska unija je u sektor transporta u Crnoj Gori posljednjih 14 godina uložila oko 180 miliona EUR.

5428 pregleda 0 komentar(a)
Foto: EU projekti
Foto: EU projekti

Put od Podgorice prema Kolašinu jedan je najljepših, ali i najopasnijih u Crnoj Gori. Konkretno, dionica Podgorica-Mioska, na kojoj se u 2019. godini dogodilo 107 udesa. Zahvaljujući analizi koja je urađena u okviru EU projekta „Razvoj baze podataka i procjena bezbjednosti puteva u Crnoj Gori“, vrijednim blizu 1 milion eura, ova kritična dionica biće rekonstruisana.

EU projekti
foto: EU projekti

„Na toj dionici u dužini od 38km biće definisana nova saboraćajna signalizacija i novi elementi odbojnih ograda, tako da će nakon rekonstrukcije ta dionica biti mnogo, mnogo bezbjednija nego što je trenutno“, najavljuje Nikola Arnaut iz Uprave za saobraćaj.

Tokom istog EU projekta evidentirano je još 15 kritičnih dionica. Izmjeren je kvalitet svih državnih puteva dužine preko 1 800km. Napravljena je Mapa rizika i predložene investicije koje bi uticale na smanjenje broja udesa.

EU projekti
foto: EU projekti

„Negativne posljednice saobraćajnih nesreća donose ogromno ekonomsko opterećenje za sve države, zbog čega je važno kontinuirano strateško planiranje i investiranje u puteve. Stoga je bezbjednost saobraćaja konstantno u vrhu prioriteta EU i sastavni je dio njenih razvojnih politika. Što se tiče ovog projekta, koji je EU podržala sa preko 1 milion eura, pokazalo se da Crna Gora mora značajnije da investira u upravljanje i poboljšanje bezbjednosti svoje putne mreže“, kazao je Ivan Lagator iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori

EU projekti
foto: Ivan Lagator

U okviru ovog projekta, snimljeni su i obrađeni podaci o državnim putevima, pa su pored geometrijskih karakteristika kao što su dužina, koordinate, nadmorskih visina, radijus krivina, evidentirani i putni objekti, kao što su mostovi, tuneli, galerije, potporno-obložni zidovi, putna oprema i saobraćajna signalizacija, kao i podaci o strukturi i stanju kolovoza i oštećenjima na njima.

„Zahvaljujući ovako dobijenim podacima, Uprava za saobraćaj može efikasno da upravalja putevima, može da optimalno planira ulaganja, a samim tim da dovede puteve u stanje koje je potrebno da bi se na putevima obavljalo bezbjedno i nesmetano saobraćanje“, kaže Zorica Božović iz Uprave za saobraćaj, koja je bila angažovana na ovom EU projektu.

EU projekti
foto: Zorica Božović

Intenzitet saobraćaja mjeri se kroz PGDS - prosječni godišnji dnevni saobraćaj. Najveći PGDS ima dionica između Tivta i Krtolske raskrsnice, gdje u prosjeku prođe 14 000 vozila dnevno. To sada znamo, jer je EU finansirala i nabavku 64 automatska brojača saobraćaja, koji 24 sata dnevno svakog dana u godini sakupljaju podatke o broju i kategoriji vozila, njihovoj frekvenciji i smjerovima kretanja. Prije realizacije EU projekta, Crna Gora nije imala elektronsku bazu svojih puteva. Arhiva je bila papirna i nesisematizovana. Evropska unija je u sektor transporta u Crnoj Gori posljednjih 14 godina uložila oko 180 miliona EUR.

Priča je nastala kao dio kampanje Evropske unije u Crnoj Gori „Naše prijateljstvo je uspješna priča“, koja je posvećena promociji EU projekata. Više o EU projektima u Crnoj Gori možete da saznate ovdje.