Raonić: Ljekari da odgovaraju zbog izdavanja lažnih bolovanja

U RTCG-u je bilo primjera bolovanja dužih od deceniju, kazao je generalni direktor Javnog servisa

8479 pregleda 184 reakcija 15 komentar(a)
Raonić, Foto: Luka Zeković
Raonić, Foto: Luka Zeković

Generalni direktor Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Boris Raonić najavio je da će Javni servis u narednom periodu, sa Domom zdravlja, Kliničkim centrom, Fondom za zdravstveno osiguranje i Ministarstvom zdravlja, inicirati odgovor na zloupotrebe poput izdavanja lažnih bolovanja. Rekao je kako se nada da će u sve biti uključene i pravosudne vlasti.

"Godinama se priča o lažnim bolovanjima, a još uvijek ništa nije urađeno. Državu godišnje troškovi refundacije ukupnih bolovanja koštaju preko šest miliona, poslodavce takođe značajno, a solidarne radnike koji preuzimaju njihove obaveze košta mnogo više energije za isti novac", napisao je Raonić na Fejsbuku.

U RTCG-u je, kako navodi, bilo primjera bolovanja dužih od deceniju. "Onih tokom ljetnje sezone za koje vrijeme se radi na primorju, pa do onih od mjesec dana (koliko daje izabrani doktor) povezanih sa par dana odmora", dodaje Raonić.

Namjera da se tome stane na kraj je, ističe, nemoguća bez pokretanja odgovornosti, kako krivične, tako i moralne, samih ljekara koji "svjesno daju ovakva bolovanja".

"Sa nekim od tih ljekara sam morao i lično da razgovaram, ali je i dalje veliki broj njih, i to zvučnih imena iz medicinske struke, koji bez ikakvog osjećaja stida ili straha i dalje potpisuju ova 'bolovanja'", napisao je Raonić.

Bonus video: