Više od 600 prijava za „Kengura”

Učenici se za međunarodno takmičenje iz matematike mogu prijaviti još do 26. marta u 15.00 sati

2017 pregleda 0 komentar(a)
Sa prošlogodišnjeg takmičenja, Foto: Miloš Vujović
Sa prošlogodišnjeg takmičenja, Foto: Miloš Vujović

Preko 600 učenika osnovnih i srednjih škola prijavljeno je dosad za učešće na takmičenju “Kengur bez granica”, koje će ove godine biti održano u osam gradova u Crnoj Gori. Međunarodno takmičenje u znanju iz matematike biće održano u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju, Pljevljima, Kolašinu, Baru, Ulcinju i Kotoru.

Prijave su otvorene do 26. marta u 15.00 sati, a organizatori pozivaju i učenike iz drugih gradova da se prijave za učešće na takmičenju u najbližoj opštini. Prijavna forma dostupna je na vebsajtu www.kengur.me. Na toj veb lokaciji dostupne su i elektronske zbirke zadataka sa prethodnih takmičenja, pa djeca mogu da ih preuzmu i rade zadatke samostalno.

”Kengur bez granica” u Crnoj Gori prvi put je organizovan prošle godine, kao pilot projekat, u Podgorici, Tuzima i Danilovgradu. Djeca iz tri opštine takmičila su se lani na tri jezika: CSBH (crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski), na albanskom i engleskom. U znanju iz matematike prošle godine nadmetao se 201, od prijavljenih 310 đaka.

Osnovni cilj takmičenja “Kengur bez granica” je popularizacija matematike, a takmičenje je namijenjeno svima, ne samo đacima koji pohađaju dodatnu nastavu iz matematike.

Organizatori, nevladino udruženje “Tinker”, poručuju da su na takmičenje pozvani svi koji žele da se oprobaju u rješavanju problema čije odgonetanje zahtijeva maštu, osovne vještine računanja, logičko razmišljanje i druge strategije za rješavanje problema, bez obzira na to koju ocjenu imaju iz matematike.

”Ono što je na takmičenju potrebno su inspirativne ideje, upornost i kreativnost”, navode iz tog udruženja.

Dodaju i da pitanja na testovima ne predstavljaju standardne udžbeničke probleme, sa kojima se djeca obično susrijeću u školama i u vezi su sa raznolikim temama.

Takmičenje “Kengur bez granica” već tri decenije odvija se u preko 80 država, kada oko šest miliona osnovaca i srednjoškolaca u isto vrijeme razmišlja o istim problemima i rješava iste zadatke.

Datum i vrijeme održavanja događaja biće naknadno objavljeni. Iz “Tinkera” navode da su predloženi datum i vrijeme jedinstveni u cijelom svijetu i definisani kao treći četvrtak u martu, u 10.00 sati.

Bonus video: