Budva: Problem viška zaposlenih u Opštini, otpremninu bi 50-ak radnika

Zaposleni koji je ostvario pravo na otpremninu kao tehnološki višak ne može zasnovati radni odnos u lokalnom organu uprave i pravnom licu čiji je osnivač Opština u periodu od godinu od dana isplate novca
97 pregleda 1 komentar(a)
Budva opština, Foto: Vuk Lajović
Budva opština, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 21.10.2017. 14:29h

Gotovo 50 zaposlenih u administracije trebalo bi da kroz raskid ugovora o radu i dobijanje otpremnina relaksira prebukiranu budvansku Opštinu.

Više izvora iz gradske uprave kazalo je “Vijestima” da je to procjena na koju računaju, imajući u vidu da je riječ o radnicima koji duže vrijeme ne dolaze na posao, ili su su blizu sticanja prava na penziju. Na ime rješavanja tehnoloških viškova, budžetom je ove godine predviđeno 300.000 eura za isplatu otpremnina. Nakon što je vladajuća koalicija predvođena Demokratama i DF-om preuzela upravljanje Budvom, obećala je da će lokalnu administraciju učiniti efikasnijom - u službi građana. Mnogo toga ukazuje da je Opština i dalje mjesto gdje se ne može govoriti o radnoj disciplini. Administraciji na čelu sa Draganom Krapovićem trebalo bi da pomogne i nedavno donošenje odluke o otpremninama, kako bi se riješila dijela viška zaposlenih. Novim aktom propisano je da radnik ima pravo na otpremninu u slučaju proglašenja tehnološkim viškom i odlaska u penziju od 10.000 eura, ukoliko ima od 5 do 10 godina radnog staža, 13.000 za 10 do 20 godina, 16.000 za 20 do 30 godina staža i 20.000 za više od 30 godina. Krapović je prije deset mjeseci zamrznuo odluku o visini otpremnina koju je donio njegov prethodnik Srđa Popović.

Novom odlukom, zaposleni koji je ostvario pravo na otpremninu kao tehnološki višak ne može zasnovati radni odnos u lokalnom organu uprave i pravnom licu čiji je osnivač Opština u periodu od godinu od dana isplate novca.

Bonus video: