Avioni MUP-a nijesu osigurani, gašenje požara iz vazduha u Kolašinu nije moguće

Komandir Službe zaštite i spašavanja Željko Darmanović kaže da je situacija ozbiljna, da se požar širi velikom brzinom.

33841 pregleda 415 reakcija 92 komentar(a)
Foto: Služba zaštite i spašavanja Kolašin
Foto: Služba zaštite i spašavanja Kolašin

Gašenje požara iz vazduha avionima MUP-a nije trenutno moguće, kazali su "Vijestima" u Direktoratu za zaštitu i spasavanje, jer, kako objašnjavaju "ni jedan vazduhoplov nije operativan".

“Naime, nije izvršeno produženje osiguranja vazduhoplovima, to jest, tenderska procedura za osiguranje je u toku, a pokrenuta je od strane Uprave za katastar i državnu imovinu. Po završetku tenderske procedure, odnosno dobijanja osiguranja za vazduhoplove, Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a će svim raspoloživim sredstvima pružiti podršku iz vazduha vatrogascima ne samo u Kolašinu, nego i u svim ostalim opštinama gdje bude potrebno angažovanje vazduhoplova“, saopštili su iz tog Direktorata.

Podsjećaju da su "iz svojih rezervi dostavili Službi zaštite i spašavanja opštine Kolašin određeni broj naprtnjača za gašenje požara, te ne stoji konstatacija da opština Kolašin nema podršku MUP-a".

Takođe, na zahtjev Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a, tvrde, anagažovana su dva helikoptera Vojske Crne Gore na ugroženom području.

Kolašinski i podgorički vatrogasci trenutno nastoje da spriječe vatru da se proširi s druge strane puta u Cerovici, kako bi zaštitili obližnje kuća.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Željko Darmanović kaže da je situacija ozbiljna, da se požar širi velikom brzinom.

Kolašin požar
foto: Služba zaštite i spašavanja Kolašin

"Za sada vatra ne ugrožava kuća, jer nastojimo da je "presiječemo" na putu u Cerovici. Pomažu nam kolege iz Podgorice, oni su došli sa jednim vozilom. U ostalim selima u kojima su požari aktivni mještani organizovano nastoje da spriječe širenje požara. Nema poziva iz tih sela, pa računam da situacija nije ozbiljna, to jest da vatra nije blizu kuća", reko je Darmanović Vijestima oko 21 sat.

Ranije danas izgorjela je još jedna nenastanjena kuća u Osredcima. Tokom minulih dana vatra je progutala još pet tavih objekata, od čega četiri u selu Jasenova.

Bonus video: