MUP: Vladi smo u oktobru ukazali na zapušteno stanje u Avio-helikopterskoj jedinici

"U datoj situaciji MUP je uradilo sve što je bilo u moći ovog ministarstva. Posljedice, čiji smo svjedoci, su nam i tada bile jasne i na njih smo upozoravali", saopšteno je iz tog resora

15700 pregleda 50 reakcija 31 komentar(a)
Jučerašnji požar u Kolašinu, Foto: Služba zaštite i spašavanja Kolašin
Jučerašnji požar u Kolašinu, Foto: Služba zaštite i spašavanja Kolašin

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da je taj resor Vladi Crne Gore 4. oktobra prošle godine uputio na razmatranje Informaciju o potrebi unapređenja stanja u Avio-helikopterskoj jedinici (AHJ) MUP-a.

U Informaciji se, kako su saopštili, konstatuje zatečeno zapušteno stanje.

"Dakle, detaljna analiza naslijeđenog stanja, kao i predložene mjere i aktivnosti koje treba preduzeti radi unapređenja stanja. U Informaciji je naznačeno da je budžetom za 2022. godinu neophodno obezbijediti 7,3 miliona eura, kako bi AHJ elementarno funkcionisala i mogla da pristupi proceduri javnih nabavki, između ostalog u cilju obezbjeđivanja održavanja i osiguranja vazduhoplova", saopštio je MUP.

Poređenja radi, kako su kazali, MUP-u je Budžetom za 2022. godinu za cijeli program zaštita i spašavanje, u okviru kojeg je i AHJ, opredijeljeno ukupno 3.980.824,85 eura.

"Takođe, istaknuto je da osiguranje vazduhoplova ističe 1.12.2021. godine, te da su opredijeljena sredstva u iznosu od 245.000 eura nedovoljna za kasko osiguranje tri protivpožarna aviona i dva velika helikoptera, pa usljed kompleksnog reosiguranja na kraći rok, hitno su potrebna dodatna sredstva u iznosu od 200.000 eura", kazali su iz MUP-a.

Vlada Crne Gore je, podsjećaju, zaključkom od 7.10.2021. sa sjednice održane istog dana, odgodila odlučivanje o Informaciji o potrebi unapređenja stanja u AHJ.

"Kako tada, tako i danas, razlozi nam nijesu poznati. U međuvremenu, MUP se više puta obraćao Ministarstvu finansija i socijalnog staranja u cilju obezbjeđivanja sredstava. MFSS je dana 29.12.2021. godine preusmjerilo sredstva za ovu namjenu Upravi za katastar i državnu imovinu, koja je nadležna za sprovođenje postupka ove javne nabavke, jer je centralizovana u skladu sa propisima", saopštio je MUP.

Shodno Zakonu o javnim nabavkama, uplata tri dana pred istek kalendarske (budžetske) godine onemogućava raspisivanje tendera u tekućoj budžetskoj godini zbog ulaska u novu budžetsku godinu.

"Budući da se radi o centralizovanoj javnoj nabavci, morao se čekati Plan centralizovanih javnih nabavki za 2022. godinu, da bi se raspisao tender. Dakle, na vrijeme smo dostavili odgovarajući akt sa procjenom stanja, potreba i hitnim mjerama. U datoj situaciji MUP je uradilo sve što je bilo u moći ovog ministarstva. Posljedice, čiji smo svjedoci, su nam i tada bile jasne i na njih smo upozoravali, ali nije imao ko da nas čuje", kazali su iz MUP-a.

Bonus video: