Ilinčić sjutra sa roditeljima i menadžmentom barske škole zbog vršnjačkog nasilja

Majka dvanaestogodišnje učenice sedmog razreda prethodnih dana saopštila je da njena ćerka od četvrtog razreda trpi kontinuirano vršnjačko nasilje, zbog čega je majci rekla da bi "možda najbolje bilo da se ubijem"

9660 pregleda 55 reakcija 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje Slavica Ilinčić sastaće se sjutra sa roditeljima dvanaestogodišnjakinje, učenice OŠ "Blažo Jokov Orlandić" u Baru, koja je prema svjedočenju majke, već duže vrijeme žrtva vršnjačkog nasilja.

Kako je Vijestima saopšteno iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Ilinčić bi trebalo i da istovremeno razgovara sa menadžmentom škole, kako bi se utvrdilo da li je bilo (ne)postupanja u ovom slučaju.

Majka dvanaestogodišnje učenice sedmog razreda prethodnih dana saopštila je da njena ćerka od četvrtog razreda trpi kontinuirano vršnjačko nasilje, zbog čega je majci rekla da bi "možda najbolje bilo da se ubijem".

Ona je navela da njena ćerka u četvrtom razredu proživljavala otimanje užine i dolazila kući s masnicama, zbog čega su se, tvrdi, roditelji više puta žalili učiteljici.

Ženski klub: Provjeriti odgovornost nastavnika i direktora, ne smijemo dozvoliti da se mladost uništava

Ženski klub Skupštine Crne Gore pozvao je institucije da reaguju i provjere postoji li odgovornost nastavnika i direktora škole, jer se ovakvi slučajevi ne smiju zataškavati.

"Ovih dana, nažalost, imamo priliku da se informišemo iz medija da jedna djevojčica iz Bara, već duže vrjeme, prema riječima njene majke, trpi nasilje od svojih vršnjaka, i fizičko i psihičko, udaraju je, vrijeđaju i omalovažavaju. Pitamo se, dokle smo kao društvo došli kada jedna dvanaestogodišnjakinja pomišlja na samoubistvo, da bi kako ona kaže svima bilo lakše? Da li naš sistem ovo smije da dopusti", navodi se u saopštenju Ženskog kluba.

Poručuju da okosnica svakog društva treba da bude mladost na kojoj svijet ostaje, te da "ne smijemo dozvoliti da se ona sistematski uništava kroz ovaj ili bilo koji drugi vid nasilja".

"Napominjemo da, sistem obrazovanja, od institucija do resornog ministarstva, kao i cjelokupno društvo moraju dati adekvatan i nedvosmislen odgovor na ovu i svaku sličnu situaciju", piše u saopštenju.

SNP: Apel majke se ne čuje od političkih parola

Socijalistička narodna partija pozvala je upravu OŠ “Blažo Jokov Orlandić” i nadležne institucije da reaguju na slučaj vršnjačkog nasilja.

Smatraju da je nevjerovatno da već nekoliko dana nema institucionalnog odgovora na patnju djevojčice i da se sve, kako kažu, prepušta slučaju iako je njena majka alarmirala javnost ističući da njeno dijete, "zbog situacije u kojoj se nalazi, pomišlja čak i na samoubistvo".

"Dok našim medijskim prostorom ovih dana odjekuju političke parole, ne obraća se pažnja na apel jedne majke koja upozorava na veliki problem sa kojim se njena kćerka nosi svakodnevno", saopštili su iz SNP-a.

Iz te partije su ocijenili da je žalosno i alarmantno što škole, umjesto mjesta na kojima djeca treba da steknu vaspitanje i obrazovanje i da provedu najljepši dio svojih života, sve više postaju mjesta u kojima se ne osjećaju sigurno, ni srećno.

"O koliko se velikom problemu radi govore i istraživanja koja pokazuju da svako treće dijete u Crnoj Gori, odnosno 28 odsto mladih uzrasta od 12 do 17 godina, za sebe kaže da je žrtva vršnjačkog nasilja. Umjesto da ovo bude alarm za cijelo društvo, čini se da naša zajednica „snom mrtvijem spava“ dok se naša djeca bore sa diskriminacijom, ponižavanjem i raznim drugim oblicima maltretiranja", piše u njihovom saopštenju.

Pozvali su roditelje, prosvjetne radnike, škole, nevladine organizacije i političke partije da se udruže u procesu suočavanja sa problemom vršnjačkog nasilja, kako bi se stvorili uslovi u kojima će se svako dijete osjećati bezbjedno, a školske dane provoditi u zadovoljstvu i sreći.

Bonus video: