Država da preuzme "Vektru Jakić" i spasi nas od Dragana Brkovića

Bivši radnici protestovali su juče ispred kapije kompanije u Pljevljima

6555 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta radnika u Pljevljima, Foto: Sa protesta radnika u Pljevljima
Sa protesta radnika u Pljevljima, Foto: Sa protesta radnika u Pljevljima

Bivši radnici "Vektre Jakić", njih dvadesetak, protestovali su danas ispred kapije kompanije u Pljevljima, kako bi skrenuli pažnju na situaciju u kojoj se nalaze više od tri godine, nakon što je sredinom decembra 2018. prekinuta proizvodnja, a svi zaposleni bez izmirenih zaostlih dugovanja upućeni na biro rada.

Najavili su nova i masovnija okupljanja za sedam dana, ukoliko vlasnik kompanije Dragan Brković ne udovolji njihovim zahtjevima.

Predstavnik radnika Žarko Mazalica kazao je da od Brkovića traže da im isplati zaostale zarade i poveže radni staž, a od države da nađe način i pokrene proizvodnju u najvećem i najmodernijem drvoprerađivačkom preduzeću u Crnoj Gori.

Mazalica je kazao da Brković radnicima duguje između 15 i 30 zarada, zavisno od toga kada su otpušteni iz firme u kojoj su radili.

"Nakon prekida proizvodnje sredeinom decembra 2018, Brković je na Biro rada poslao 60 radnika, ostajući im dužan od 15 do 18 zarada. Svi oni su tužili firmu i dobili su presude kojima ga je sud obavezao da radnicima isplati zaostala dugovanja. Petnaestak radnika je uspjelo da naplati dugovanja, a neki nisu jer je poreska uprava popisala svu njegovu imovinu. On je, ubijeđen sami imao nekoga u poreskoj upravi i uspio da proda sve kamione, iako to nije smio da uradi, jer ih je poreska popisala zbog velikih dugovanja državi. Sav novac koji je dobio prodajom kamiona uzeo je za sebe, a radnicima nije dao ni cent“, rekao je Mazalica.

Ističe da su u "Vektri Jakić" bili zaposleni on i njegova supruga.

"Ona je ostala bez posla u decembru 2018, a ja sam nastavio sa radom i on meni trenutno duguje trideset zarada“, rekao je Mazalica.

Ističe da je u "Vektri Jakić" bilo uposleno oko 200 radnika, od kojih trenutno radi njih oko trideset.

"Deset ih radi u energani i od septrtembra prošle godine njima daje plate redovno zato što moraju da lože da ne bi popucale cijevi u halama. Dio radnika radi u upravi i njima ne daje ništa“, rekao je Mazalica.

Zaključana kapija 'Vektre Jakić'
Zaključana kapija "Vektre Jakić"foto: Goran Malidžan

Radnici su kazali da će ukoliko u ostavljenom roku Brković ne udovolji njihovom zahtjevu preduzeti proteste, koji će podrazumjevati i blokadu nekih od puteva.

"Koliko nam je bitno da nam isplate zarade toliko nam je bitno da nam se poveže radni staž. Ovdje ima radnika kojima kojima nedostaje po tri ili četiri mjeseca da bi otišao na Biro rada gdje bi mogao da stekne pravo da prima nadoknadu po 180 eura. On neće ni to da uplati“, rekao je Mazalica.

Bivši radnik Mirsad Džidić kazao je da im je treći zahtjev da država preuzme "Vektru Jakić" i pokrene proizvodnju.

"Ovo nije firma koja ne može da radi“, rekao je Džidić.

Kaže da niko nije pitao bivše radnike "Vektre Jakić" kako žive, s obzirom na to da više od tri godine ne rade.

"Za tri godine niko nas nije pitao kako živimo, šta radimo, da li možemo da prehranimo naše porodice. Ne znamo kakav nam je status niti šta će biti sa firmom. Ovo nije nešto đšto ne može da radi. Mi bi najsrećniji bili da Brković ode odavde i da država preuzme fabriku i počnemo da radimo“, rekao je Džidić.

I Mazalica smatra da "Vektra Jakić" može da uspuješno posluje, jer se, kako je istakao, radi o jednoj od najboljih fabrika u Crnoj Gori.

"Ova fabrika može da radi ali on neće iz njemu znanih razloga da pokrene proizvodnju. Ovdje treba neko drugi da dođe da vodi ovu fabriku ili da upravljanje njom preuzme država. Kapacitet Pilane je 500 kubika dnevno. Male brente režu po 12 kubika dnevno i svi svojim radnicima daju redovno platu. Zamislite 500 kubika rezane građe da prodate svaki dan a trenutno je cijena 250 eura po kubiku. Od otpada može da pravi pelet jer posjeduje savremenu peletaru. Za osam sati može fabrika da napravi sto tona peleta. Znači da firma može da radi samo njom treba da upravlja neko ko zna to da radi. Za mene on je nikakav privrednik jer njegova nijedna firma ne radi od Herceg Novog do Pljevalja. Mi bi najsrećniji bili kada bi on izašao odavde i sve ovo preuzela država i pokrenula proizvodnju i uposlila 300 radnika“, rekao je Mazalica.

Tvrdi da im je Brković nakon izlaska iz pritvora u oktobru prošle godine obećao da će im zaostala dugovanja isplatiti za 15 dana, ali da obećanje, kako ističu, kao i mnogo puta ranije nije ispoštovao.

Brković je krajem avgusta prošle godine, sa svojim saradnicima uhapšen zbog sumnje da su državu oštetili za nešto više od sedam miliona eura - nepoštovanjem ugovora o kupoprodaji nekadašnjeg državnog Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) "Boka".

SDT im na teret im stavlja da su izvršili krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i pranje novca. Nakon skoro dva mjeseca provedenih u pritvoru osumnjičeni su pušteni da se brane sa slobode.

Iako preduzeće ima ogromna dugovanja za zarade zaposlenima i državi za poreze i koncesije, u "Vektri Jakić" još nije uveden stečaj.

"Uvođenje stečaja u Vektru Jakić stalno se odugovlači i mi sumnjamo da to neko namjerno radi kako bi zaštitio Brkovića. Nama bi odgovaralo uvođenje stečaja jer bi izgleda jedino na taj način došli do svojih zarada. Brković nije mogao sam prodati svoje kamione koje mu je popisala Poreska uprava. Znači da je i neko iz Poreske umiješan s njim u to. Prodao je svu mehanizaciju i trenutno ima samo jednu cisternu“, tvrdi Mazalica.

Država je pokrenula spor protiv "Vektre Jakić" zbog duga od 9,5 miliona eura za koncesije. Država za koncesije od 2011. do 2017, i za 2020. godinu traži 6,5 miliona eura, a za kamate tri miliona eura.

Resorno ministarstvo raskinulo je sa "Vektrom Jakić" ugovor o koncesiji polovinom 2019, ali joj je bilo omogućeno da nastavi sa eksploatacijom na osnovu privremene mjere. Prije godinu ta mjera je ukinuta.

Uprava prihoda i carina tri puta je tražila uvođenje stečaja zbog nagomilanih poreskih dugovanja. Posljednji put je to urađeno nedavno i postupak je u toku.

Bonus video: