NTO nastavlja uspješnu promociju na tržištu Srbije

Promocija Crne Gore na sajmu IFT nastavlja se već danas bogatim zabavnim programom za posjetioce štanda. U organizaciji LTO Kotor, Tivat i Herceg Novi, biće organizovan događaj pod nazivom Gušti Boke

14550 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NTO
Foto: NTO

Turistička ponuda Crne Gore promoviše se na 43. Međunarodnom sajmu turizma IFT koji se pod sloganom Između planina i mora održava od 24. do 27. marta u Beogradu.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Ana Tripković Marković i direktorica Turističke organizacije Srbije Marija Labović na crnogorskom štandu potpisale su Protokol o saradnji.

Direktorica NTOCG Ana Tripković Marković ističe da je potpisivanje Protokola sa Turističkom organizacijom Srbije nastavak izuzetno dobre saradnje između dvije zemlje koje iz godine u godinu imaju sve značajniju razmjenu turista.

Direktorica Turističke organizacije Srbije Marija Labović kazala je da Srbija i Crna Gora ne vide jedni druge kao konkurente, već što je još važnije ovim sporazumom nastavlja se zajednička promocija na trećim tržištima.

Takođe, istog dana Nacionalna turistička organizacija, u saradnji sa Asocijacijom turističkih agencija Srbije (YUTA), organizovala je poslovnu radionicu za turističku privredu Crne Gore i turističke agencije iz Srbije.

Direktorica NTOCG osvrnula se na B2B radionicu koja je organizovana u okviru sajma, a čiji je cilj povezivanje turističke privrede Crne Gore sa turističkim agencijama iz Srbije.

NTO sajam
foto: NTO

Od momenta stupanja na dužnost poseban fokus sam usmjerila na poslovno povezivanje kroz B2B radionice koje smo organizovali na svim najvažnijim emitivnim tržištima, pa je tako došao red na tržište Srbije. Nama je to od posebnog značaja, jer smo uvidjeli da je to poslovno povezivanje sa tržištem Srbije malo slabije išlo, u smislu da su kod nas uglavnom dolazili individualni gosti. NTO je uradila jedno istraživanje na uzorkovanju od sto agencija u Srtbiji, i vidjeli smo da se uglavnom nudi primorje, dok svega manje od deset odsto agencija nudi sjeverni region. Takođe, ono što nije bilo organizovano jesu paket aranžamni, dok se nudi samo aranžaman sa soptvenim prevozom, i to je nešto na čemu ćemo definitivno u budućnosti da radimo, kaže Tripković Marković.

Ona je najavila da će NTOCG u narednom periodu organizovati studijsku posjetu turističkih agencija i turoperatora iz Srbije, upravo sa ciljem da im ponude ono što je do sada u njihovoj ponudi bilo manje zastupljeno.

Već smo danas dogovorili sa određenim agentima koji imaju interesovanja za za CG da desetog maja dođe prva studijska grupa, zatim studijska grupa koja će biti specijalizovana za sjeverni region, i to je nešto na čemu ćemo raditi u kontinuitetu, naglašava direktorica NTO.

NTO sajam
foto: NTO

Direktor Asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić ističe da je ovo nastavak saradnje YUTA asocijacije sa NTO, i da očekuje da će se, kada je riječ o Srbiji, pojaviti neke nove destinacije iz Crne Gore koje će biti interesantne turistima sa ovog tržišta.

Milan Vasić iz srpske agencije Plana tours ističe da je ostvario odličnu saradnju na sastancima, kao i da su došli hotelijeri iz različitih gradova.

Ostvarili smo nove kontakte i svakako ćemo ih iskoristiti. Zadovoljni smo jako, direktorica NTO je iznijela svoje mišljenje o ljetnjoj turističkoj sezoni, i cilj jeste da se približe ove dvije zemlje, te da se Crna Gora ne koristi samo kao ljetnja detinacija, nego da bude turistička destinacija i tokom cijele godine.

Predstavnik agencije Olimpic Travel Nenad Tomić kaže da im je drago što su se ponovo vidjeli sa kolegama sa kojima se nisu vidjeli dvije godine.

NTO sajam
foto: NTO

Sa nekima smo se upoznali po prvi put, i ostvarili nove kontakte, i nadam se da ćemo u nekom narednom vremenu imati uspješnu saradnju. Tema ovog sastanka je odlična, i podržavam činjenicu da i druga mjesta u CG treba malo više da se promovišu, kazao je Tomić.

Teodora Bakijan, predstavnica agencije BonVoyage kaže da su na B2B radionici dobili neke nove ideje.

Mi smo agencija koja radi korporativni turizam, imali smo sastanke i sa hotelima kao i sa turističkim agencijama iz Crne Gore, jer uvijek gledamo da imamo lokalnog partnera i da uključimo sve strane. Danas smo imali puno razgovora, i bili su jako uspješni, tako da planiramo jedan obilazak CG. Nakon toga slijedi sklapanje ugovora, jer nam u susret ide proljećna sezona koja nam je jako bitna, ističe Bakijan.

Miloš Bulatović iz crnogorske Montenegro Tourist Service agencije kaže da su zadovoljni inicijativom NTO i da se nadaju da će kreiranjem novih paket aranžamana dodatno potspješiti prodaju, te da će uspjeti da animiraju nove goste za predstojeću sezonu.

NTO sajam
foto: NTO

Istog je mišljenja i direktorica Udruženja izdavaoca privatnih smještaja u Crnoj Gori, Branka Džoganović, koja ističe da joj je drago da je NTO našla način da organizuje još jedan B2B sastanak na sajmu u Beogradu, iz razloga što oni samo kroz direktne razgovore sa agencijama mogu da znaju šta treba da unaprijede kada je njihova ponuda u pitanju.

Crnogorski štand posjetio je i direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Kenan Magoda koji je održao sastanak sa direktoricom NTOCG. Na sastanku je zaključeno da Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju odličnu saradnju u oblasti turizma koja će se intenzivirati u narednom periodu, već tokom planirane promotivne kampanje NTOCG u Sarajevu tokom maja.

Interesovanje medija za turističku ponudu Crne Gore je i ovog puta bilo značajano. Direktorica Tripković Marković i njeni saradnici predstavili su ponudu destinacije tokom brojnih gostovanaja i izjava za naznačajnije medije iz Srbije kao što su TV VESTI, TV Tanjug, TV Kurir, TV Agro, RTS, TV Sudio B, TV K1, TV NOVA S, TV Happy, TV Euro News, portali BizLife, ekapija i dr.

Promocija Crne Gore na sajmu IFT nastavlja se već danas bogatim zabavnim programom za posjetioce štanda. U organizaciji LTO Kotor, Tivat i Herceg Novi, biće organizovan događaj pod nazivom Gušti Boke na kojem će posjetioci imati priliku da degustiraju bokeške specijalitete i da uživaju u koncertu klape Castel Nuovo iz Herceg Novog.

Na štandu NTOCG posjetiocima sajma svoju ponudu i kalendar manifestacija predstavljaju i lokalne turističke organizacije Ulcinja, Podgorice, Gusinja, Berana, Rožaja, Bijelog Polja, Kolašina, Pljevalja, Andrijevice, Nikšića, Danilovgrada i Cetinja. Takođe, novitete za aktuelnu sezonu predstavlja nacionalna avio kompanija Air Montenegro, Aerodromi Crne Gore, Skijališta Crne Gore, hotelski rizort Lazure & Marinas i Huma Kotor Bay Hotel & Villas.