Odbor direktora DZ Podgorica utvrdio nepravilnosti: Dug za doprinose 320.000, zaposleni na udaru zavisnika

Iz tog upravljačkog tijela poručuju da su pred njima brojni izazovi zbog smanjenja budžetskih sredstava

13372 pregleda 13 komentar(a)
OD tvrdi da je računovodstvena politika Doma zdravlja na nezavidnom nivou, Foto: djuric zoran
OD tvrdi da je računovodstvena politika Doma zdravlja na nezavidnom nivou, Foto: djuric zoran

Zaposlenima u Medicini rada u podgoričkom Domu zdravlja duguje se oko 320.000 eura za poreze i doprinose na lična primanja za period od 2017. do 2020. godine.

To je utvrđeno eksternom revizijom, koju je naložio Odbor direktora (OD) te zdravstvene ustanove, koji se od imenovanja u aprilu prošle godine susreo sa brojnim nepravilnostima za koje tvrde da su nastale u periodu prethodnog menadžmenta.

Iz OD poručuju da su o ovome obaviještene nadležne institucije i da očekuju da će ovo pitanje da bude ozbiljno razmotreno.

Predsjednica Natalija Popović Petrić i članovi Goran Lazarević, Vesna Milićević, Damir Muhović, Igor Ljutica i Ivana Bulatović smatraju da bi Dom zdravlja trebalo da ima olakšice prilikom vraćanja duga jer bi to moglo da ugrozi redovno poslovanje ove ustanove.

Članovi OD, u dopisu “Vijestima” poručuju da je računovodstvena politika ove ustanove na nezavidnom nivou i da je potrebno unapređenje tog segmenta poslovanja najvećeg Doma zdravlja u državi.

Problem sa zavisnicima i dalje aktuelan

Za OD je, tvrde predsjednica i pet članova, zabrinjavajući i dalje aktuelan višegodišnji problem sa zavisnicima od opijata u Domu zdravlja na Koniku.

”Prema nezvaničnim podacima, oko 350 ovakvih pacijenata iz Kliničkog centra je upućeno u našu ustanovu na dalji tretman supstitucionom terapijom Buprenorfinom, koji se, prema saznanju Odbora, obavlja bez poštovanja smjernica za farmakoterapiju ovoga lijeka”, navode iz OD.

Kazali su i da sve to rezultira “zadržavanjem zavisnika u krugu pomenutog Doma zdravlja i zloupotrebom sedmodnevne terapije koja im se dostavlja u neuslovnoj prostoriji koju nazivaju Metadonskim centrom”. Pomenuti centar, tvrde, nije ni bio uvršten u sistematizaciju ustanove, te je to u skorije vrijeme urađeno na jednoj od sjednica Odbora i to u sklopu Centra za mentalno zdravlje, kako je propisano smjernicama Ministarstva zdravlja.

”Takođe, Odboru je proslijeđena peticija ljekara opšte/porodične medicine zbog maltretiranja zdravstvenog osoblja kada je u pitanju propisivanje ljekova Ksalol i Sanval zavisnicima od opijata, o čemu su i mediji povremeno izvještavali”, navode iz OD.

U dopisu piše i da je njihov predlog, koji je pozdravilo Ministarstvo zdravlja, bio da se ovi ljekovi propisani od psihijatara realizuju bez pisanja recepta izabranog ljekara u apotekama Montefarma, čime bi zaštitili od uznemiravanja kako zaposlene, tako i pacijente koji nerijetko prisustvuju nemilim scenama u domovima zdravlja.

”Nezvanično smo u saznanju da je ova procedura na razmatranju i dalje u nadležnim institucijama i još nismo dobili odgovor”, kazali su iz OD.

Dom zdravlja pred izazovima zbog manjka novca

Iz OD su rekli da su pred njima brojni izazovi, zbog smanjenja budžetskih sredstava.

”Finansijskim planom za 2022. godinu Fond za zdravstveno osiguranje je smanjio iznos budžetskih sredstava za ljekove i medicinska sredstva za 1.828.313.88 eura (45 odsto manje u odnosu na projekciju koja je tražena), što bi moglo da ugrozi pružanje usluga iz ovog domena (ističemo supstitucionu i biološku terapiju) zbog čega i menadžment i Odbor dijele zabrinutost. Odbor je usvojio ovakav finansijski plan kako redovni procesi rada u Domu zdravlja ne bi trpjeli, a svakako je usvojen sa zakašnjenjem jer smo već vraćali isti na reviziju Fondu, s obzirom da je sadašnji menadžment inicijalno zaobišao Odbor i poslao predlog Finansijskog plana bez prethodne konsultacije sa nama kao organom upravljanja, čime je povrijeđen Statut Doma zdravlja”, tvrde u OD.

Iz OD su naglasili da je planom odobrena i značajna obnova voznog parka Doma zdravlja Podgorica, što bi trebalo da poveća sigurnost u vožnji naših zaposlenih i efikasniju dostupnost nepokretnim pacijentima kojima je potrebna terapija.

”Međutim, u saznanju smo da i dalje ne postoje servisne knjige za vozila, a u planu nam je i donošenje Pravilnika za potrošnju goriva, kao i službenih telefona, čime se mora uvesti red u voznom parku u cilju racionalne potrošnje goriva, kao i pravila u održavanju vozila, što je esencijalno. Po nalozima Ministarstva zdravlja, radi se i na vraćanju timova u domove zdravlja. Svaki tim ljekar - sestra/tehničar će imati svoj broj službenog telefona u cilju lakšeg zakazivanja pregleda i blagovremenog obavještavanja o pomjeranju termina”, zaključili su iz OD.

U izabranom timu i patronažna sestra

Iz OD poručuju da su prepoznali potrebu da i patronažnu sestru /tehničara treba uključiti u tim radi izvještavanja ljekara o nepokretnom pacijentu kojem je naložio terapiju u kućnim uslovima.

”U pogledu unapređenja službe opšte/porodične medicine, koja je lokomotiva Doma zdravlja, Odbor posebno cijeni nesebično zalaganje zamjenice direktora, dr Cojić, koja je doprinijela zadržavanju mladih ljekara u Domu zdravlja jer je nedostatak ljekarskog kadra odranije prepoznat kao značajan problem”, navode iz OD.

Kazali su da sa menadžmentom razmatraju nelogičnosti i nepravilnosti u rasporedu radnog vremena svih službi u Domu zdravlja, koje nisu u skladu sa Pravilnikom o rasporedu radnog vremena u zdravstvenim ustanovama.

OD: Radimo bez nadoknade zbog manjka novca

Zbog smanjenja budžetskih sredstava, kako je menadžment zvanično informisao OD, članovi nisu u mogućnosti da dobiju naknade za 2022. godinu.

U OD tvrde da se na taj način krši Zakon o zaradama u javnom sektoru, kao i Statut ustanove, a poručuju da će i dalje raditi posao isključivo na dobrobit Doma zdravlja.

Proširiće Dom zdravlja u Zagoriču

Odbor direktora je pozdravio i predlog Glavnog grada za gradnju objekta u Zagoriču, u čijem sastavu bi se nalazio i novi Dom zdravlja i to ne samo za građane Zagoriča, a kažu i da su već predložili i proširenje prostora, kako bi i građani Zlatice i dijela centra grada mogli kvalitetnije da ostvaruju zdravstvenu zaštitu, što je Glavni grad prihvatio.

Bonus video: