Iz kolašinskog budžeta najviše novca za motokultivatore i kosačice

Za Program podsticajnih mjera u poljoprivredi iz Opštine izdvojeno 80 hiljada eura

5925 pregleda 1 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Iz kolašinskog opštinskog budžeta ove godine za Program podsticajnih mjera u poljoprivredi izdvojeno je 80.000 eura. Najviše novca, 25.000 eura, biće opredijeljeno je za nabavku motokultivatora i motokosačica i priključke za njih. Planirano je da se sa 21.000 eura pomogne adaptacija objekata za proizvodnju na gazdinstvima.

Za nabaku rezervoara za vodu, fotovoltažnih sistema na katunima, upravljanje rizicima i početak bavljenja proizvodnjom u poljoprivredi Opština planira podršku od po 5.000 eura. Ostatak novca raspodijeliće se za pomoć pri nabavci opreme za mužu, razvoj voćarstva i povrtarstva i unapređenje pčelarstva. Javni poziv za podršku pri nabavci motokultivatora i motokosačica, kako kažu u Opštini, već je raspisan i trajaće do 15. aprila.

Pravo na podršku imaju poljoprivredna gazdinstva, koja tokom minule tri godine nijesu koristila podršku po osnovu mjera za nabavku mehanizacije. Gazdinstva koja konkurišu za tu vrstu podrške treba da ispunjavaju uslove i kada je riječ o broju grla, ali i imaju najmanje pola hektara pod ratarskim, povrtarskim i voćarskim katunima. Visina podrške je 50 odsto od vrijednosti investicije, a najviše 1.000 eura po jednom zahtjevu.

Među najveće izazove za poljoprivrednike u čijem savladavanju Programom podsticajnih mjera Opština želi da pomogne, i ove godine je uvrštena loša putna i elektro infrastruktura, nestabilan kvalitet, naročito, u oblasti mljekarstva, loše vodosnabdijevanje... Uočeno je i nedovoljno korišćenje mehanizacije na usitnjenim posjedima.

Bonus video: