Kolašin za mostove planira 300.000 eura

Rekonstruisaće mostove u Ljevištima, na Kraljevom kolu, Blatini, Lipovu… Planirana je i rekonstrukcija mostova u Selištima i u progradskom naselju Pažanj

1885 pregleda 1 komentar(a)
Kaluđerov most, Foto: Branislav Jeknić
Kaluđerov most, Foto: Branislav Jeknić

Za izradu tehničke dokumentacije i radove na rekonstrukciji mostova na seoskom području ove godine planirano je da se potroši skoro 300.000 eura, predviđeno je aktuelnim Programom uređenja prostora Opštine Kolašin.

Između ostalog, planirana je rekonstrukcija mostova u Ljevištima, na Kraljevom kolu, Blatini, Lipovu… Planirana je i rekonstrukcija mostova u Selištima i u progradskom naselju Pažanj.

Kako piše u Programu, samo za rekonstrukciju i stručni nadzor na rekonstrukciji mosta u Ljevištima potrebno je oko 65.000 eura, a pomoć u relizaciji tog projekta očekuju od Ministarstva poljopivrede.

Za ovu godinu iz lokalne uprave su planirali da se uradi konzervatorski i glavni projekat za Kaluđerov most u blizini manastira Morača, što će koštati 10.000 eura. Novac za tehničku dokumentaciju, kako piše u Porgramu, trebalo bi da bude obezbijedi Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Taj most, prema predanju, podigao ga je 1842. godine arhimadrit Dimitrije Radojević na mjestu gdje je pričestio crnogorske ratnike koji su krenuli na ozloglašenog Smail-agu Čengića. Od kamena je, sa jednim otvorom, i nalazi se dva kilometra uzvodno od Manastira, ispod tjesnaca Grlo.

Bonus video: