Nova peticija za povratak Ulice Petra Matovića

Preko 150 Zabjelčana danas opet dostavilo Glavnom gradu inicijativu sa potpisima

1770 pregleda 5 komentar(a)
Ulica kralja Nikole, Foto: Luka Zekovic
Ulica kralja Nikole, Foto: Luka Zekovic

Preko 150 Zabjelčana danas je opet podnijelo peticiju Glavnom gradu da predratni komunista, proleter i junak Petar Matović opet dobije ulicu, odnosno da se tako zove, kako kažu, “saobraćajna žila kucavica” tog po mnogo čemu autentičnog dijela Podgorice.

Krajem prošle godine, stotinjak Zabjelčana podnijelo je peticiju Glavnom gradu da se današnjoj Ulici kralja Nikole - cara junaka, vrati naziv koji je imala decenijama nakon Drugog svjetskog rata Petra Matovića.

Međutim, kako su pojasnili, iz Glavnog grada ne odgovaraju na njihove zahtjeve, a dodatno su iziritirani, jer su iz administracije Ivana Vukovića najavili da će po Matoviću nazvati jednu od neimenovanih ulica na području Podgorice, odlučili su da ponovo pokrenu peticiju.

”Nemamo ništa protiv kralja Nikole, samo tražimo da se Petar Matović vrati na dionicu od semafora kod Trgovinske škole do raskrsnice u blizini škole ‘Vuk Karadžić’, kao što je to nekada bilo. Kralj Nikola će zadržati svoju ulicu od centra do Trgovinske škole”, naveo je Goran Pajović.

Matović je ulicu u Podgorici izgubio 2004. godine nauštrb kralja Nikole.

U ranijem dopisu Glavnom gradu, mještani Pobrežja, dijela Zabjela, mole da im se izađe u susret i da nakon rekonstrukcije ulica ponovo dobije stari naziv.

”Emotivno smo vezani za Petra Matovića, kao starosjedioci smo se podigli u toj ulici. To smo, između ostalog, i naveli u dopisu Glavnom gradu”.

Pajović je kazao da se mještani zahvaljuju odborniku Građanskog pokreta URA Luki Rakčeviću što je predao inicijativu Skupštini Glavnog grada i nadležnom Savjetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova da se vrati ulica Petra Matovića.

URA je taj predlog predala prošle sedmice, a u inicijativi, koju potpisuje predsjednik odborničkog kluba Rakčević, predlažu da se dio Ulice kralja Nikole od ugla sa Ulicom Bracana Bracanovića, pa sve do ugla sa Ulicom Vojislavljevića - u dužini oko 1,3 kilometra, preimenuje u ulicu Petra Matovića.

”U pitanju je odgovoran odnos prema apelu velikog broja građana/ki koji žive u pomenutoj ulici, a koji mjesecima traže od Glavnog grada da preimenuje dio Ulice kralja Nikole i vrati joj nekadašnji naziv. Vjerujemo da će i Savjet, kao i Skupština Glavnog grada, imati dovoljno širine da uvaže i prihvate ovakvu inicijativu, kako bi zadovoljili jasnu želju mještana i mještanki Zabjela”, ukazali su u pokretu URA.

Gradska vlast je 2004. godine spojila i preimenovala ulice Petra Matovića, Braće Zlatičanin i Ilije Milačića u Ulicu kralja Nikole - knjaza i kralja iz dinastije Petrović koji je vladao Crnom Gorom više od pola vijeka...

A da se ulica sa Matovićevim imenom vrati na Zabjelo - podržavaju i mještani Pipera, jer je, kako navode, bio plemeniti i neustrašivi i beskompromisni borac za pravdu i slobodu.

Pojedini mještani te ulice nezadovoljni su i rekonstrukcijom Ulice kralja Nikole, koja još traje.

”Nemam prilaz kući, a prva je kada se krene od semafora kod Trgovinske škole. Trotoare su uradili tako da je iz kuće nemoguće izaći, jer su podignuti neko se može lako saplesti, a između je ostavljena zemlja. Imam staru majku, malo dijete, tražim da se vrati trotoar kao što je nekad bio, do ograde kuće”, kazao je Mihailo Zlatičanin.

On je kazao da je to tražio od radnika na terenu, a da je do kuća koje su nastavku od njegove, prilaz urađen normalno.

”Prije nekoliko dana su na tom zemljanom dijelu posuli šljunak do ulaza na moju kapiju. Ali, to nije rješenje, jer će prve kiše odnijeti taj šljunak”, naveo je Zlatičanin.

Gradonačelnik Ivan Vuković najavio je početkom marta da će 442 hiljade eura koštati rekonstrukcija Ulice kralja Nikole. Dužina ulice, naveo je, iznosi 1,2 kilometra.

Kako je saopštio Vuković, dogovoreno je da se najprije rekonstruišu trotoarske površine, a potom i kolovoz, kao i da će riješiti problem parking mjesta

Bonus video: