Regionalni centar za borbu protiv sajber kriminala i za sajber bezbjednost da bude u Crnoj Gori

"Vjerujem da će Vlada Republike Francuske prepoznati da mi imamo makar jednu komparatvnu prednost više u odnosu na druge države regiona“, kazao je Abazović

5674 pregleda 27 reakcija 1 komentar(a)
Abazović i Božović sa Timonijeom, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Abazović i Božović sa Timonijeom, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović potpisali su pismo namjere u kojem su iskazali Vladi Francuske spremnost i želju da Regionalni centar za borbu protiv sajber kriminala i za sajber bezbjednost bude u Crnoj Gori.

Pismo namjere su predali ambasadoru Francuske u Crnoj Gori Kristijanu Timonijeu, na danas održanom zajedničkom sastanku, u Rektoratu UCG.

Iz kabineta vicepremijera saopšteno je da je riječ o centru koji će biti ishod Sajber Balkan projekta Francuskog centra za ekspertizu bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi, koji je iniciralo francusko Ministarstvo za Evropu i vanjske poslove.

Božović je kazao da je zajednički interes Univerziteta i Vlade da centar bude u Crnoj Gori, te da je UCG spreman da pruži podršku, kako u prostornim kapacitetima, tako i u ljudskom potencijalu. U tom pogledu, kazao je, akademska zajednica bi dala svoj puni potencijal i bila snažan partner u realizaciji ovog projekta.

UCG i Vlada
foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Abazović je rekao da je konkurencija velika, da će aplicirati i druge države, ali vjeruje da je Crna Gora idealno mjesto za taj centar.

„Ukoliko regionalni centar dobije Univerzitet Crne Gore, mislim da će to biti zaista veliki put za ono što treba da bude budući razvoj naših naučnika, naših ljudi, kao i da će Crna Gora biti prepoznata u regionu kao mjesto koje će okupljati najbolje IT stručnjake i obučavati ih u tom kontekstu. Vjerujem da će Vlada Republike Francuske prepoznati da mi imamo makar jednu komparatvnu prednost više u odnosu na druge države regiona“, kazao je Abazović.

On je iskazao zadovoljstvo što su Rektorat UCG i Ambasada Francuske "prepoznali da se u Crnoj Gori podižu svi kapaciteti koji su vezani za ono što je naša budućnost". "Ta budućnost će se ogledati u ukupnom napretku, a napretka bez hvatanja koraka sa tehnološkim razvojem nema“.

UCG i Vlada
foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Timonije je kazao da današnje pismo namjere daje novi momentum projektu sajber sigurnosti koji promoviše francuska vlada, a koji će prvenstveno počivati na transferu znanja, saopšteno je iz Abazovićevog kabineta

„Crna Gora ima važnu ulogu u ovom projektu zbog samog kvaliteta Univerziteta Crne Gore kojeg smo mogli da naznačimo kao jednog od mogućih glavnih partnera. Takođe, tu je i mogućnost izbora lokacije o kojoj treba da razmislimo“, kazao je ambasador.

Andreja Mihailović sa Pravnog fakulteta je, u ime UCG, izrazila zadovoljstvo što su Univerzitet i Vlada "prepoznati kao kredibilan partner na ostvarenju važnog zadatka od esencijalnog značaja za cijeli region", kao što je unaprjeđenje sajber bezbjednosti.

Na današnjem sastanku učestvovali su i prorektori UCG Sanja Peković, Veselin Mićanović, kao i Sedrik Gruset, savjetnik za ovaj projekat.

Bonus video: