CGO: Jedno počasno državljanstvo dodijeljeno za mjesec dana, nova vlada da ukine Program ekonomskog državljanstva

"Naknadna razboritost i opreznost Vlade Crne Gore, prilikom dodjele 'počasnih' državljanstava, rezultat je zajedničkih pritisaka CGO, crnogorskih medija koji su razumjeli štetnost prethodnih odluka u ovoj oblasti, kao i ostalih aktera domaće i međunarodne zainteresovane javnosti"

16724 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Samo jedno počasno državljanstvo dodijeljeno je u periodu od 15. februara do 18. marta 2022. godine, saopštio je Centar za građansko obrazovanje (CGO)

Dokumentaciju o dodijeljenim "počasnim" državljanstvima za taj period CGO je dobio od Ministarstva unutrašnjih poslova.

"I ovo 'počasno' državljanstvo, kao i sva prethodna u mandatu ove Vlade, dato je na prijedlog premijera Zdravka Krivokapića, pri čemu se kao razlog za prijem u državljanstvo navodi sportski interes države. Naknadna razboritost i opreznost Vlade Crne Gore, prilikom dodjele 'počasnih' državljanstava, rezultat je zajedničkih pritisaka CGO, crnogorskih medija koji su razumjeli štetnost prethodnih odluka u ovoj oblasti, kao i ostalih aktera domaće i međunarodne zainteresovane javnosti", navodi se u saopštenju CGO.

Dodaju da očekuju restriktivniju primjenu ove zakonske mogućnosti, ali i da nova vlada prioritetno ukine Program ekonomskog državljanstva.

"Čime bi se prekinuo vještački priliv državljana koji mogu biti kontroverzni, a stavio u fokus javni interes kad je riječ o ovom pitanju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: