Državne službe spremne da omoguće pravo na rad Ukrajincima

Iz MUP-a su kazali da je sastanak bio prilika da se razmotri mogućnost pristupa tržištu rada osobama iz Ukrajine, kojima je u Crnoj Gori odobrena privremena zaštita

4454 pregleda 27 reakcija 28 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprava prihoda i carina (UPC) i Zavod za zapošljavanje (ZZZ) spremni su za saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) u cilju omogućavanja pristupa pravu na rad osobama iz Ukrajine, saopšteno je iz MUP-a.

Navodi se da je, u cilju obezbjeđivanja pune implementacije Odluke o privremenoj zaštiti osoba iz Ukrajine, MUP inicirao sastanak sa predstavnicima UPC i ZZZ.

Iz MUP-a su kazali da je sastanak bio prilika da se razmotri mogućnost pristupa tržištu rada osobama iz Ukrajine, kojima je u Crnoj Gori odobrena privremena zaštita.

Iz tog Vladinog resora naveli su da je pravo na rad jedno od prava koje je definisano Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, pa je obuhvaćeno i tom Odlukom.

„Predstavnici UPC i ZZZ iskazali su spremnost za saradnju sa MUP-om kada je u pitanju omogućavanje pristupa pravu na rad licima iz Ukrajine“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će MUP nadležnim organima dostaviti obrazac isprave, koju izdaje osobama iz Ukrajine sa odobrenom privremenom zaštitom, radi upoznavanja i pripreme sistema, u cilju pravovremene i adekvatne primjene instituta privremene zaštite.

Iz MUP-a su podsjetili da ta isprava osobama iz Ukrajine omogućava i korišćenje prava na zdravstvenu zaštitu.

Sastanku su, kako je saopšteno, prisustvovali i predstavnici UNHCR-a i Crvenog krsta.

Iz MUP-a su naveli da od početka dešavanja u Ukrajini preduzimaju aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi se u potpunosti implementirali propisi iz oblasti privremene zaštite.

„Posebno u dijelu pristupa pravima koja pripadaju licima sa odobrenom privremenom zaštitom, kako bi na human i dostojan način odgovorili novonastalim društvenim i bezbjednosnim izazovima“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: