Pobrić Tivtu donosi desetine hiljada eura

Jedna od najbitnijih aktivnosti na kojoj je trenutno angažovana kancelarija menadžera Opštine je priprema projekta zajedničke izgradnje višenamjenskog objekta u kome bi bili smješteni Policijska stanica, Vatrogasni dom i eventualno Služba hitne pomoći, koji bi se gradio na opštinskom placu preko puta školskog centra, na mjestu gdje je sada dotrajala baraka Odjeljenja bezbjednosti

4899 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Sinisa Lukovic
Foto: Sinisa Lukovic

Menadžerka Opštine Tivat Patricia Pobrić je za 2022. godinu pokrenula više od 50 raznovrsnih projekata unpređenja lokalne infrastrukture, institucija i javnih objekata, kao i uslova rada više lokalnih institucija, od kojih su mnogi već i uspješno završeni, ili su prošli na konkursima za dodjelu sredstva kod raznih donatora i državnih organa.

Među najvrednijim projektima koje je kancelarija menadžera Opštine uspjela da realizuje je donacija Ambasade Japana za nabavku kompleta novih zaštnih vatrogasnih odijela za pripadnike Službe zaštite i spašavanja i nedostajućeg specijalnog alata za tu službu, ukupne vrijednosti 68.265 eura. Sada se čeka da Odbor povjerenika Opštine na sjednici u utorak donese odluku o budžetu Opštine za 2022. kako bi ta sredstva bila operativna i nabavka opreme se mogla realizovati.

Ista situacija, čekanje usvajanja budžeta je i sa još jednim projektom koji je realizovan preko menadžera Opštine i Sekretarijata za društvene djelatnosti, donacijom od 40.728 eura za obnovu rukometnog terena u OŠ “Drago Milović”, koja je dobijena od Uprave za sport i mlade Crne Gore. Na konkurse za unapređenje sportske infrastrukture kod te Uprave prijavljeni su i projekti zamjene parketa u fiskulturnoj sali te škole vrijednosti 44.000 eura, odnosno rekonstrukcije krova sportske dvorane “Župa” vrijedan 106.950 eura. Projekat renoviranja dijela prostorija i kapaciteta sportske dvorane od skoro 65.000 eura, Pobrić je takođe prijavila na konkurs za dodjelu sredstava japanske Ambasade.

Privodi se kraju IPA projekat u sklopu kojeg je Opština dobila iznos od 173.823 eura. Ključna aktivnost projekta odnosi se na preuređenje školskih prostorija i opremanje školske kuhinje u SMŠ “Mladost”, koja će služiti učenicima stručnih smjerova za potrebe održavanja praktičnog dijela nastave. Za tu namjenu je obezbijeđeno oko 100.000 eura bespovratnih sredstava, a veći dio tog posla je završen i u toku je nabavka sitnog inventara za novu kuhinju.

Menadžerka Opštine je na konkurs za dodjelu razvojne pomoći Ambasade Južne Koreje prijavila dva projekta - nabavku austočistilice za potrebe Komunalnog prerduzeća vrijednosti 177.000 dolara, odnosno instalaciju meteorološke stanice u Tivtu, vrijedan nešto preko 14 hiljada dolara. U toku je procedura obezbjeđivanja dvije manje donacije od Erste banke i to za novu rasvjetu i tzv. panik svjetla u prostorijama JU Gradska biblioteka (680 eura), odnosno novo ozvučenje u sportskoj dvorani (2.020 eura).

Preko donatora je realizovan i projekt opremanja tivatskih škola sanducima za prvu pomoć, a sada se radi na nabavci torbi i ruksaka za prvu pomoć kojima će biti opremeljeni pripadnici triju dobrovoljnih vatrogasnih društava koja djeluju na području opštine. Kod turske agencije za međunarodnu pomoć TIKA kandidovan je projekat nabavke nove tehničke opreme za lokalni javni servis Radio Tivat, vrijedan 29.600 eura.

Kancelarija menadžera je u saradnji sa Sekretarijatom za društvene djelatnosti obezbijedila i 30.000 eura za opremanje i otvaranje novih prostorija Omladinskog kluba Tivta, a realizovan je i čitav niz manjih infrastrukturnih, ekoloških i projekata podizanja nivoa svijesti javnosti o nekim važnim pitanjima, poput ugradnje gromobrana na zgradi SMŠ “Mladost”, nalaženja i opremanja prostorija za rad MZ “Tivat centar”, ozelenjavanja prostora nekadašnje deponije smeća Grabovac, uklanjanja nelegalno postavljenih reklamnih bilborda i reklama na saobraćajnoj signalizaciji, rješavanja imovinsko-pravnih problema sa prostorijama Doma kulture i MZ “Lepetane”, nabavke sadnica za uređenje zelenih površina ispred sportske dvorane, sprovođenja kampanje energetske efikasnosti...

Kancelarija menadžerke Opštine angažovala se i na više projekata izrade lokalnih studija i planova, posebno iz aspekta rada Službe zaštite i spašavanja. Tako je već završena izrada dvogodišnjeg Akcionog plana zaštite i spašavanja, a u toku je izrada strategije za smanjenje rizika od katastrofa, akustičke studije, te planova i programa zaštite i spašavanja za razne vrste rizika i katastrofa. Radi se i na izradi lokalnog akcionog plana zapošljavanja, organizaciji sajma zapošljavanja, učešću Tivta na sajmu evropskih projekata i nizu manjih ekoloških akcija, kao i otvaranju biznis inkubatora, na čemu se radi zajedno sa opštinskim Sekretarijatom za privredu.

Jedna od najbitnijih aktivnosti na kojoj je trenutno angažovana kancelarija menadžera Opštine je priprema projekta zajedničke izgradnje višenamjenskog objekta u kome bi bili smješteni Policijska stanica, Vatrogasni dom i eventualno Služba hitne pomoći, koji bi se gradio na opštinskom placu preko puta školskog centra, na mjestu gdje je sada dotrajala baraka Odjeljenja bezbjednosti. O tome će najvjerovatnije biti potpisan poseban memorandum o saradnji Opštine i MUP-a koji ima obezbijeđena sredstva za izradu idejnog projekta novog objekta. Računa se i na eventualno uključivanje Porto Montenegra koji bi podržao realizaciju tog posla kroz privatno-javno partnerstvo, jer se bi se nova zgrada bezbjednosnih i hitnih službi gradila u neposrednoj blizini tog elitnog nautičko-turističkog centra, pa bi trebalo da bude i usklađena sa visokim standardima koji vladaju u tom kompleksu.

Bonus video: