Mitrović: Opština Pljevlja pomaže i diskriminiše

Lokalna uprava finansiraće 90 odsto vrijednosti radova na adaptaciji fasada stambenih zgrada koje se ne griju iz kotlarnice. Pljevaljski ekolog upozorava da su kriterijumi bodovanja nelogični i nemaju svrhu

4022 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan
Detalj iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja finansiraće 90 odsto od vrijednosti radova na adaptaciji fasada stambenih zgrada, koje se ne griju iz kotlarnice u Skrelićevoj ulici, a na kojima do sada nije urađena termo fasada.

Predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović, međutim, kaže da su “čudni” kriterijumi po kojima će Opština bodovati zgrade koje će finansirati, jer će prednost pri odabiru imati zgrade koje se nalaze u strogom centru, umjesto da je glavni kriterijum veličina objekta i količina zagađenja, odnosno potrošnje energenata za zagrijavanje stanova.

Prema uslovima javnog poziva zgrade u prvoj zoni, odnosno centru grada, bodovaće se sa 40 bodova, drugoj 35 i svakoj narednoj po pet bodova manje. Drugi kriterijum, koji će se koristiti prilikom odabira zgrada na kojima će se raditi termo fasade, je starost zgrade, odnosno godina njene izgradnje. Zgrade starije od pedeset godina, kojih je najviše u centru grada bodovaće se sa 30 bodova, a najmanje, odnosno 10 bodova, zgrade izrađene u posljednjih 20 godina.

”Ovakvi kriterijumi nemaju logike i nemam objašnjenje zašto se to radi tako. Umjesto da glavni kriterijum za odabir bude količina i vrsta ogreva koje koristi jedna stambena zgrada, odnosno koliko ona doprinosi zagađenju vazduha u Pljevljima, prednost se daje zgradama u centru grada, bez obzira da li se njeni stanari griju na struju ili pelet”, kazao je Mitrović.

Prijavu za sufinansiranje radova upravnici zgrada mogu podnijeti u narednih deset dana.

Nije navedeno koliko će Opština za te radove ove godine izdvojiti novca.

Opština je nedavno raspisala i oglas za subvencije građanima za utopljavanje svojih stanova i kuća, zamjenu bravarije i nabavku kotlova i peći na pelet iz kojih je isključila vlasnike nelegalno izgrađenih stambenih objekata.

Za Mitrovića je to oblik diskriminacije, jer se radi o mjeri čiji je cilj smanjenje zagađenja vazduha, kojem podjednako doprinose vlasnici legalno i ilegalno izgrađenih objekata.

Pravo na subvenciju radi smanjenja zagađenja vazduha nemaju ni građani koji su u postupku legalizacije svojih stambenih prostora, kao i oni koji neredovno izmiruju svoje poreske obaveze. Prema procjenama u Pljevljima ima više od tri hiljade nelegalno podignutih građevina.

”To je za mene oblik diskriminacije, jer Opština subvencionira utopljavanje zgrada zbog smanjenja zagađenja vazduha u gradu. Na ovaj način u startu se isključuje veliki broj domaćinstava koja su nelegalno napravila svoje kuće, a pri tom podjednako zagađuju vazduh, kao i oni koji su kuće napravili legalno. Ako je cilj smanjenje zagađenja, onda svaki vlasnik mora imati pravo na subvenciju, jer se jedino na taj način nešto može postići”, smatra Mitrović.

Mitrović kaže da mu nije logično da Opština od vlasnika nelegalnih građevina redovno naplaćuje porez na nepokretnosti, a ne dozvoljava im da učestvuju na javnom pozivu za subvencje.

Opština Pljevlja je za realizaciju ovog projekta opredijelila 230.000 eura, uz mogućnost uvećanja iznosa.

Javnim pozivom omogućeno je subvencionisanje mjera povećanja energetske efikasnosti (EE) u porodičnim kućama kroz podsticanje obnove termoizolacije spoljnjih zidova, krovova i potkrovlja u iznosu od 50 odsto vrijednosti nabavke i ugradnje, s tim što subvencija ne može iznositi više od 3.500 eura. Sa pedeset odsto Opština će subvencionisati nabavku i ugradnju stolarije u kućama do iznosa od 2000 eura, a u stanovima do 1.200 eura. Nabavku i ugradnju kotlova i peći na pelet Opština će pomoći sa 20 odsto vrijednosti nabavke. Subvencija, ne može iznositi više od 600 eura za kuće, a za stanove 500 eura.

Propisano je da ukupna subvencija po sva tri osnova ne može iznositi više od 6.100 eura, a stanove 1.700 eura po vlasniku.

Građani koji ne mogu obezbijediti sva potrebna finansijska sredstva za realizaciju mjera, mogu se za kredit obratiti partnerskim institucijama Prvoj banci Crne Gore, NLB banci i CKB banci koje su izrazile namjeru da pruže povoljne uslove kreditiranja. Mogu se obratiti i drugim bankama ako žele.

Banke za ovu namjenu odobravaju maksimalan iznos kredita od 10.000 eura koji se otplaćuje do 72 mjeseca uz kamatnu stopu 4,99 kod Prve banke, 6,99 CKB banke i 7,00 odsto kod NLB banke.

Bonus video: