Sindikati radnika ŽPCG: Rmandić je za vrijeme embarga švercovao bačve goriva vozom na relaciji Beograd-Bar

"Pozadina protesta i zahtjeva kolege Rmandića nije izazvana nikakvim progonom već naprotiv njegovim ličnim animozitetom i interesom", istakli su u dopisu direktoru Uprave za željeznicu Željku Radinoviću, predsjednik Jedinstvenog sindikata radnika ŽPCG Milan Usančević i Zoran Dabanović ispred Sindikata ŽPCG koji je pri Savezu samostalnih sindikata Crne Gore

13219 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Iz dva reprezentativna sindikata radnika Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG) ogradili su se od zahtjeva kolege Mirka Rmandića, koji danima kako su naveli štrajkuje "glađu", navodeći da nema njihovu podršku i ne stoje iza njegovih zahtjeva, jer nisu u korist tog preduzeća i radnika.

"Pozadina protesta i zahtjeva kolege Rmandića nije izazvana nikakvim progonom već naprotiv njegovim ličnim animozitetom i interesom", istakli su u dopisu direktoru Uprave za željeznicu Željku Radinoviću, predsjednik Jedinstvenog sindikata radnika ŽPCG Milan Usančević i Zoran Dabanović ispred Sindikata ŽPCG koji je pri Savezu samostalnih sindikata Crne Gore.

Oni su u dopisu, koji su uputili i predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću, ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću, direktorici Direktorata za željeznicu Dragani Lukšić i predsjedniku Odbora direktora Veselinu Ivanoviću, istakli da je "kolega Rmandić imao u svojoj biografiji mnogo afera i da će navesti samo najveće".

Oni su između ostalog optužili Rmandića da je vrijeme embarga prema bivšoj Jugoslaviji "švercovao bačve goriva vozom na relaciji Beograd – Bar, da su mu 2012. godine u Bijelom Polju tadašnji revizori vozova, kolege Cebalovića (sadašnji direktor međunarodnog saobraćaja čiju smjenu traži zbog lične netrpeljivosti) i kolega Skrobanović našli tridesetak zloupotrebljenih hemijskih olovki, čiji je naziv poznat kao "piši briši", pa je onda iste karte kao neponištene vraćao na putničkim blagajnama u zamjenu za novac (800 eura)".

"Za ovaj vid provjere kolega Rmandić je disciplinski odgovarao, za šta postoje dokazi u vidu odluka o disciplinskim mjerama, iako je iz njegovog dosijea sve sklonjeno. Tadašnji izvršni direktor Šarović je pripremao krivičnu prijavu protiv njega, a do čega nije došlo zbog njegove iznenadne smjene, posle čega se rad pomenutih revizora ograničava samo na unutrašnji lokalni saobraćaj vozova, a kolega Rmandić se ponovo vraća na vozove na međunarodnom saobraćaju zahvaljujući svom angažmanu kao sekretar sindikata. Sindikata koji je nastao za potrebe Rešada Nuhodžića, koji je na predlog istog sindikata, dobio i 150.000 euraza kupovinu stana iz fonda radnika. Željeznice Srbije tada mijenjaju rok važenja voznih karata u jednom pravcu na jedan dan", naveli su predsjednici Sindikata.

Oni tvrde da je prevoz zabranjene, carinske i akcizne robe postao porodični biznis Rmandića u koji je uključio i sina, kojeg je u međuvremenu pod sumnjivim okolnostima u predizbornoj kampanji zaposlio na istom radnom mjestu koje i on obavlja – pratilac spavaćih i kušet vagona.

"Njegov sin Stefan u Podgorici je 2019. uhapšen i priveden u CB Podgorica, a Mirko Rmandić 25.12.2021", dodali su oni.

Predsjednici Sindikata su u dopisu naveli još dosta optužbi protiv Rmandića i istakli da to što se odlučio na ovaj lin ne znači da brani istinu i da je potpuno obesmislio i obezvrijedio jedan častan vid protesta štrajku glađu, što je njima zaposlenima u ŽPCG najbolkje poznato i to jedini razlog zbog čega mu izostaje podrška zaposlenih.

Bonus video: