MER: Replika prese iz Štamparije Crnojevića biće izložena u Njegoševom muzeju u Biljardi na Cetinju

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i direktor Narodnog muzeja Crne Gore Jakša Ćalasan potpisali Memorandum o razumijevanju o preuzimanju i upravljanju opremom

2034 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja Memoranduma, Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja
Sa potpisivanja Memoranduma, Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Replika štamparske prese iz prve južnoslovenske ćirilične i državne štamparije na svijetu, biće izložena u Njegoševom muzeju u Biljardi na Cetinju, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER).

Iz Ministarstva su kazali da su ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i direktor Narodnog muzeja Crne Gore Jakša Ćalasan potpisali Memorandum o razumijevanju o preuzimanju i upravljanju opremom.

Milatović je kazao da Štamparija Crnojevića predstavlja trag u vječnosti, posebno imajući u vidu istorijski momenat u kojem je nastala.

“Replika prese oplemeniće Biljardu, kao omaž stvaralaštvu, i podsjećaće na značajno kulturno blago Crne Gore. Ujedno, ovim ćemo doprinijeti diverzifikaciji turističke ponude i kreirati novu vrijednost za turiste”, izjavio je Milatović.

Milatović je kazao da je Ministarsvu cilj da podrže sve aktivnosti na valorizaciji kulturne i prirodne i baštine na održiv način.

Na taj način, kako je ocijenio, podstiče se divezifikacija turističke ponude i generisanje veće posjećenosti, koja će biti ravnomjernije regionalno raspoređena.

Kako se navodi u saopštenju, u prostorijama Biljarde biće izložena replika štamparske prese na kojoj je 1493. godine počelo štampanje Oktoiha.

“Oktoih predstavlja jednu od najznačajnijih knjiga na ovim prostorima i prvu ćiriličnu knjigu kod Južnih Slovena, a neki od sačuvanih primjeraka i odlomaka nalaze se u brojnim evropskim zemljama, ali i na Cetinju”, rekli su iz Ministarstva.

Ćalasan je kazao da će Biljarda, izlaganjem replike štamparske prese, dobiti vrijednost od izuzetnog značaja, a očekuje se da će privući veliki broj turista koji će koristeći presu moći da se upoznaju sa tehnikom štampanja sa kraja XV vijeka.

Prema riječima Ćalasana, replika prese iz Štamparije Crnojevića u značajnoj mjeri podsjećaće na Gutenbergovu, i obogatiće postavku Biljarde što će, uz reljef Crne Gore, privući veliku pažnju posjetilaca.

“Uz priču o bogatstvu koju Štamparija Crnojevića predstavlja za našu zemlju, posjetioci će kroz jedinstveno iskustvo moći da koriste presu i štampaju na isti onaj način kako je to rađeno u vrijeme nastanka Oktoiha”, naveo je Ćalasan.

Kako je saopšteno, prema podacima Evropske komisije, u okviru Evropske unije, četiri od deset posjetilaca biraju destinaciju na osnovu ponude u okviru kulturnog turizma, što govori o značaju valorizacije kulturnog blaga i njegovog stavljanja u funkciju turizma.

Iz Ministarstva su naveli da će uskoro će početi i izgradnja zičare Kotor - Lovćen što će, kako su kazali, omogućiti većem broju turista da posjete Prijestonicu, a samim tim i istraže ponudu Cetinja.

Oni su kazali da će sve aktivnosti realizovati u saradnji sa Narodnim muzejom i Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, a uz saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara i poštovanje odredbi Zakona o zaštiti kulturnih dobara.

“Milatović i Ćalasan su se usaglasili da je Crna Gora bogata kulturno-istorijskim naslijeđem koje bi trebalo dodatno valorizovati i promovisati”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su naveli da se izrada replike štamparske prese realizuje u okviru tematskog projekta “Due Mari – Next Generation Tourism Development”, pod okriljem programa Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora 2014-2020.

Osim Ministarstva ekonomskog razvoja, partneri na prekograničnom projektu su i ministarstvo nadležno za turizam iz Albanije i predstavnici italijanskih regija Pulja i Molize.

“Ministarstvo ekonomskog razvoja će kroz projekat finansirati izradu projektne dokumentacije, adaptaciju enterijera Mermerne sale u Biljardi i nabavku prese, a Narodni muzej će biti korisnik rezultata ovog projekta”, rekli su iz Ministarstva.

Kako su poručili, očekuje se da će štamparska presa biti dostupna posjetiocima do kraja godine.

Bonus video: