Svi peru ruke od kamena

Ministarstva i inspekcije tvrde ili da ne znaju ništa o dešavanjima na toj lokaciji ili da nije na njima da reaguju

26123 pregleda 27 reakcija 13 komentar(a)
Dio mještana se žali: Detalj iz Pipera, Foto: Luka Zeković
Dio mještana se žali: Detalj iz Pipera, Foto: Luka Zeković

Na području Pipera u Podgorici, u zaseoku Radevići na brdu Bilo, u toku je separacija, eskploatacija i drobljenje kamena, a državne institucije tvrde da o tome ne znaju ništa ili da nije u njihovoj nadležnosti da reaguju.

To se zaključuje iz odgovora “Vijestima” iz Ministarstva kapitalnih investicija, Uprave za inspekcijske poslove i Ministarstva ekologije, odnosno Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje.

Mještani Pipera nedavno su se požalili “Vijestima” da se na tom području nelegalno eksploatiše i drobi kamen, da se stvara velika prašina, od koje su čak pobijelile krošnje drveća u blizini. Ekipa se uvjerila da su na toj lokaciji ogromne količine isitnjenog i izdrobljenog, kao i gomile naslaganog kamenja.

eksploatacija kamena Piperi, Piperi
foto: Luka Zeković

Oni su zbog tog problema pisali nadležnima, a iz Vlade - odnosno Ministarstva kapitalnih investicija su odgovorili “Vijestima”: “Iz oblasti rudarstva, odnosno detaljnih geoloških istraživanja i eksploatacije čvrste mineralne sirovine, nema zaključenog ugovora o koncesiji na prostoru koji ste naveli - području Pipera u Podgorici, zaselak Radevići, brdo Bilo, Rogami”.

”Treba provjeriti da li se radi o nelegalnoj eksploataciji, što treba da utvrdi nadležna inspekcija”, naveli su iz resora ministra Mladena Bojanića.

Iz Uprave za inspekcijske poslove, saopštili su “Vijestima” da su prošle sedmice dobili inicijativu za vršenje inspekcijskog nadzora, a koja se odnosila na prijavu navodne nelegalne eksploatacije kamena.

eksploatacija kamena Piperi, Piperi
foto: Luka Zeković

”Uvidom u spisak koncesionara utvrđeno je da na teritoriji opštine Podgorica na lokaciji Pipera nema koncesionara koji su potpisali ugovor o koncesiji na detaljna geološka istraživanja i eksploataciju tehničko-građevinskog kamena. Stoga je Rudarska inspekcija gore navedenu inicijativu 21. marta proslijedila Urbanističko-građevinskoj inspekciji pri Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kao nadležnom organu na dalje postupanje”, saopšteno je iz PR službe Uprave za inspekcijske poslove.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma “Vijestima” su međutim rekli da su dobili odgovor iz Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje - to pitanje nije u nadležnosti resora Ratka Mitrovića.

”Molimo Vas da se sa ovim upitom obratite Upravi za inspekcijske poslove”, naveli su iz tog Ministarstva.

eksploatacija kamena Piperi, Piperi
foto: Luka Zeković

Ekipa “Vijesti” prošle sedmice je na toj lokaciji zatekla mehanizaciju, kamion kolašinskih registarskih oznaka, bager, još jednu tešku mašinu za mljevenje kamena, a mladić koji je bio u automobilu, kazao je da gazda nije tu.

Pojasnio je da radove izvodi firma “Keker” iz Kolašina i da je to njihovo zemljište.

Međutim, pojedini mještani tvrde da je na toj lokaciji bila predviđena izgradnja privatnog naselja, a da je vlasnik imanja u stvari angažovao “Keker” da ukloni kamen sa lokacije, odnosno očisti plac za gradnju.

Vlasnik firme “Keker” Saša Keker tvrdi da u Piperima ne posjeduje kamenolom, ali da firma njegovog brata izvodi iskope za privatnika, koji ima sve dozvole da to radi.

”Tamo se ne melje kamen, ne radi se ni o kakvoj eksploataciji kamena. Već taj kamen vadimo, pripremamo vlasniku”, naveo je Keker.

”Vijesti” nijesu uspjele da dođu do podatka o vlasniku.

Bonus video: