Radnicima firme Bumech Crna Gora počela isplata februarske zarade, čekaju drugu polovinu januarske

Radnici su početkom sedmice odlučili da danonoćno borave na rudokopu sve dok im poslodavac ne isplati polovinu januarske i cijelu februarsku zaradu, a najavili su i mogućnost radikalizacije protesta

2045 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Radnicima jame Biočki stan, koji su angažovani kod firme Bumech Crna Gora, juče je počela isplata februarske zarade, a naredne sedmice očekuju i nastavak eksploatacije rude.

To je “Vijestima” kazao potpredsjednik Sindikalne organizacije zaposlenih u Biočkom stanu, Igor Krulanović.

“Juče je počela isplata februarske zarade, a druga polovina januarske bi, prema najavama direktora, trebalo da bude isplaćena danas, najkasnije u ponedjeljak”, kazao je Krulanović.

Radnici su početkom sedmice odlučili da danonoćno borave na rudokopu sve dok im poslodavac ne isplati polovinu januarske i cijelu februarsku zaradu, a najavili su i mogućnost radikalizacije protesta.

“Tražili smo od poslodavca da nam isplati zarade i da ćemo onda pristati da održavamo jamske prostorije, tako da se to može dogoditi početkom naredne sedmice, a direktor je kazao da bi već sredinom sedmice ponovo mogla početi proizvodnja, što sve radnike raduje”, kazao je Krulanović.

Radnici su više puta isticali da je poslodavac od njih zahtijevao da mu dozvole da sa rudokopa odveze mehanizaciju i da će im onda izmiriti dugovanja, na šta oni nijesu pristali, dok je izvršni direktor Bumech Crna Gora, Marcin Baczynski, prošle sedmice saopštio da sudbina radničkih potraživanja i nastavak proizvodnje, ali i opstanak firme, zavisi od vlasnika – poljske kompanije sa kojom je Uniprom metali sklopio ugovor o saradnji.

Eksploatacija u jami Biočki stan prekinuta je 28. februara, a radnici tvrde da ih je poslodavac tada obavijestio da nemaju novca za nabavku goriva i eksploziva.

Poreska uprava je Bumech-u, zbog duga od 550 hiljada eura na ime poreza i doprinosa, koji pomenuta kompanija nije uplaćivala od 15. septembra prošle godine, blokirala račun.

Bonus video: