"Socijalni projekat Glavnog grada o subvencionisanju podstanara nažalost doživio fijasko"

U saopštenju poručuju Glavnom gradu da "ili nešto rade korektno i požrtvovano kako bi se zaista pomoglo onima kojima to treba" ili da ne započinju "nešto što je više predizborna priča a ne konkretna briga o ugroženima"

6337 pregleda 23 reakcija 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nevladina organizacija (NVO) "Udruženje podstanara - Moj Dom" saopštila je da je socijalni projekat Glavnog grada o subvencionisanju podstanara "nažalost doživio fijasko", poručivši da je svega 153 podstanarskih porodica ostvarilo to pravo, iako su sredstva bila opredijeljena za njih pet stotina.

U saopštenju navode da se razlog "ovako malog broja" dodijeljenih subvencija mora shvatiti "krajnje ozbiljno" i, kako kažu, "sagledati iz više uglova.

Apelujući na razumijevanje, u saopštenju poručuju Glavnom gradu da "ili nešto rade korektno i požrtvovano kako bi se zaista pomoglo onima kojima to treba" ili da ne započinju "nešto što je više predizborna priča a ne konkretna briga o ugroženima".

Na pitanje zašto je situacija takva, iz Udruženja podstanara u saopštenju navode da "država nikada nije htjela da se posveti ovom problemu", dodajući da je "neshvatljivo da i pored zakona koji postoji niko nije kontrolisao u kojoj mjeri se sklapaju ugovori o rentiranju".

"Zašto u gradu koji broji preko 10.000 podstanarskih porodica jedva 153 porodice dobiju subvencije? Zašto je to tako ? U samom startu naše udruženje je pozdravilo ovaj opštinski projekat ali i odmah ukazalo na moguće probleme. Glavni problem ove države vezano za podstanarsku populaciju oduvijek je bio potpuno odsustvo volje da se stvari promijene. Podsjećamo da u Crnoj Gori živi preko 30.000 podstanarskih porodica. Država nikada nije htjela da se posveti ovom problemu. Ono što je neshvatljivo da i pored zakona koji postoji niko nije kontrolisao u kojoj mjeri se sklapaju ugovori o rentiranju. Na taj način sama država je gubila milionska sredstva od poreza na potpisane ugovore. Zbog takvog ponašanja podstanari su ostajali bez konkretne pomoci kao što je ova o kojoj govorimo", piše u saopštenju ove nevladine organizacije.

U saopštenju ističu da u Crnoj Gori ne postoji registar podstanara "i njihova socijalna karta", te da "ne postoji ni jasan pregled ovog problema pa je samim tim izostala i kvalitetna socijalna stambena politika i uopšte socijalna politika pomoći ovim najugroženijim porodicama danas u Crnoj Gori".

Iz Udruženja podstanara navode da je najnovija ekonomska situacija u državi dovela podstanare do potpune iznemoglosti i nemogućnosti da plaćaju svoje obaveze, dodajući da "sa druge strane nemamo volju da država nađe način pomoći ovolikom broju alarmantno ugroženih porodica."

Poručuju da su Glavnom gradu skretali pažnju da se "na ovaj način ne mogu dijeliti subvencije jer ovo nije projekat Podgorica na dva točka, kupovina trotineta, bicikala i sličnog."

"Ovdje su u pitanju porodice koje žive ispod nivoa ljudskog dostojanstva sa velikim problemima. Porodice kojima svaka pomoć znači puno. Sa druge strane imamo stanodavce koje niko ne primorava da potpisuju ugovore sa podstanarima pa samim tim ne žele i nijesu u obavezi da plate porez. Milione eura na godišnjem nivou država gubi i ne sjekira se oko toga. Ista ta sredstva mogla su biti iskorišćena za subvencije i socijalnu stanogradnju", navodi se u saopštenju.

Dodaju da Glavni grad nije želio partnerski odnos, kao i da njihove predloge u vezi subvencija "nije htio saslušati".

"I dobili smo situaciju kakvu smo dobili. Samo jedna trećina opredijeljenih sredstava ce biti iskorišćena a ostatak predviđenog novca ko zna šta će biti sa njim. Izgleda da podstanari u Glavnom gradu žive odlično te da ih subvencije ne zanimaju, nažalost stvari ne stoje tako, upravo suprotno. Udruženje podstanara i sada poziva Glavni grad da u zajedničkom radu upotpunimo predviđeni broj subvencionisanih porodica, pa i povećamo ukoliko je to moguće", navodi se u saopštenju ove NVO.

Još jednom apeluju na Glavni grad da ih sasluša, jer su oni "ti koji svakodnevno komuniciraju sa podstanarima.

"Dakle, ili nešto radite korektno i požrtvovano kako bi se zaista pomoglo onima kojima to treba ili ne započinjite nešto što je više predizborna priča a ne konkretna briga o ugroženima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: