Nastavak podrške Francuske na putu Crne Gore ka EU

Sagovornici su se pozitivno osvrnuli i na aktivnosti Vlade Crne Gore i resornog ministarstva u pravcu kontinuirane podrške našoj dijaspori u Francuskoj u izučavanju crnogorskog jezika
51 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Pažin, Elen Konvej Mure, Foto: Gov.me/S. Matić
Zoran Pažin, Elen Konvej Mure, Foto: Gov.me/S. Matić
Ažurirano: 20.10.2017. 09:34h

Francuska će nastaviti da doprinosi putu Crne Gore u Evropsku uniju (EU) sa političkog i ekspertskog nivoa, poručila je članica francuskog Senata, Elen Konvej-Mure.

Sa njom je danas razgovarao potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin.

„Zahvaljujući na podršci Francuske tokom pristupanja Crne Gore NATO savezu, potpredsjednik Pažin je izrazio očekivanje da će Francuska nastaviti da prepoznaje napredak naše države i u okviru procesa evropske integracije“, saopšteno je iz Vlade.

Pažin je, dodaje se, upoznao sagovornicu s aktuelnim stanjem pregovaračkog procesa Crne Gore s EU, s posebnim akcentom na aktivnosti iz oblasti vladavina prava i zahvalio Francuskoj za podršku koju pruža u pripremnim aktivnostima i prenošenju dobre prakse u oblasti kodifikacije građanskog prava.

„Konvej-Mure je čestitala Crnoj Gori članstvo u NATO alijansi i saopštila da će Francuska nastaviti da pruža doprinos daljem procesu članstva Crne Gore u EU sa političkog i ekspertskog nivoa. Senatorka je značajnim ocijenila i aktivnosti koje obije države sprovode u pravcu promocije francuskog jezika imajući u vidu status Crne Gore u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se pozitivno osvrnuli i na aktivnosti Vlade Crne Gore i resornog ministarstva u pravcu kontinuirane podrške našoj dijaspori u Francuskoj u izučavanju crnogorskog jezika.

Kako se navodi, zajednički je prepoznat prostor za dalje jačanje veza dvije države u pravcu predstavljanja ekonomskih potencijala Crne Gore među francuskim investitorima.

"Sagovornici su se saglasili i o važnosti dalje promocije turističkih kapaciteta Crne Gore sa ciljem održavanja trenda rasta broja posjeta francuskih turista našoj državi tokom ljetnje i zimske turističke sezone“, navode iz Vlade.

Bonus video: