Đukanović: Znanjem i podizanjem kvaliteta obrazovanja možemo Crnu Goru mijenjati na bolje

"Zato kao društvo moramo pojačati napore kako bi u što većoj mjeri i što brže dostigli standarde razvijenog svijeta. Kontinuirano povećanje ulaganja u oblast obrazovanja mora biti imperativ svake buduće crnogorske vlade", kazao je predsjednik Crne Gore

7860 pregleda 54 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da jedino znanjem i podizanjem kvaliteta obrazovanja Crnu Goru možemo mijenjati na bolje, a da će osnaživanje konkurentnosti na evropskoj i globalnoj sceni nesumnjivo dovesti do značajno višeg kvaliteta života za građane.

Đukanović je povodom 4. aprila - Dana studenata, uputio čestitku crnogorskim studentkinjama i studentima, te ocijenio da je to praznik znanja, progresivne misli posvećene izgradnji društva jednakosti, pravde, etičnosti i morala, simbol borbe studenata za svoja prava i autonomiju Univerziteta. "Dan sjećanja na Cetinjanina Žarka Marinovića koji je 4. aprila 1936. godine za ostvarenje tih ciljeva dao svoj život".

"I aktuelni trenutak nosi svoje dileme i izazove, kako one nad kojima je zabrinut cijeli svijet, tako i one unutar crnogorskog društva, izloženog raznim pokušajima negacije njegovih najvećih građanskih vrijednosti i identiteta. Ovo vrijeme treba hrabre, slobodne i inovativne ljude, sposobne da daju prave i pravovremene odgovore koji vode dugoročno održivim rješenjima. Svako od vas treba da ima svoje mjesto i ulogu u kreiranju i snaženju temelja razvijene, moderne, evropske Crne Gore", saopštio je Đukanović.

On je citirao i Nelsona Mendelu - "Obrazovanje je najmoćnije oružje kojim možemo promijeniti svijet".

Đukanović ističe da se svijet mijenja nevjerovatnom brzinom, a da sposobnost društva da se prilagodi tim promjenama i stavi ih u funkciju sopstvenog napretka sve manje zavisi od dostupnih prirodnih resursa, a sve više od znanja i vještina ljudi koji ga čine.

Ulaganje u obrazovanje i nauku predstavlja najbolju investiciju u budućnost, dodao je on.

"Svjesni smo da Crna Gora i dalje nije dosegla potreban nivo kvaliteta obrazovanja koji bi joj garantovao punu konkurentnost u širim okvirima. Zato kao društvo moramo pojačati napore kako bi u što većoj mjeri i što brže dostigli standarde razvijenog svijeta. Kontinuirano povećanje ulaganja u oblast obrazovanja mora biti imperativ svake buduće crnogorske vlade", kazao je predsjednik Crne Gore.

Takvih mogućnosti ste najsvjesniji vi, ističe on, koji se obrazujete u vrijeme ekspanzije digitalnih tehnologija, nastanka novih zanimanja koja zahtijevaju nove vještine i kompetencije, razvoj cjeloživotnog učenja, e-učenja i primjene inovativnih metoda, kao nosioci ideje društva znanja.

"Studentski dani, pored posvećenog rada, trajno obogaćuju život nezamjenjivim iskustvima prijateljstva i druženja. Neka vam i ovaj dan na taj način bude obilježen. Čestitam vam Dan studenata", zaključuje se u čestitki Đukanovića.

Bonus video: