obišla Opštu bolnicu na Cetinju i Dom zdravlja u Budvi

Borovinić Bojović: Strateški cilj osavremenjavanje opreme i kadrovsko jačanje ustanova

“Dogovorili smo se da nastavimo i inteziviramo saradnju na rekonstrukciji stare bolnice Danilo prvi, odnosno stare Dječje bolnice, dogovorili smo nastavak saradnje o obezbjeđivanju skenera, koji je neophodan za funkcionisanje jedne savremene bolnice kakvu Cetinje zaslužuje”, rekao je direktor OB Cetinje Vladimir Pavićević

4150 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Osavremenjavanje medicinske opreme i kadravsko jačanje zdravstvenih ustanova u cilju kvalitetne zaštite, kao i bolji uslovi za rad zaposlenih u toj oblasti strateški je cilj Ministarstva zdravlja, rekla je resorna ministarka Jelena Borovinić Bojović.

Iz Ministarstva zdravlja kazali su da je Borovinić Bojović danas obišla Opštu bolnicu (OB) na Cetinju i Dom zdravlja (DZ) u Budvi.

Borovinić Bojović je tokom susreta sa direktorom OB Cetinje Vladimirom Pavićevićem i ljekarima te ustanove, istakla značaj realizovanih, ali i aktivnosti koje su u toku ili tek slijede kako bi se dodatno ojačali kako prostorni i tehnološki, tako i kadrovski kapaciteti najstarije ustanove.

“Ministarstvo zdravlja će posebno nastojati da pruži potrebnu podršku za unapređenje specijalnosti i specijalističkih usluga koje se tradicionalno rade u OB Cetinje”, kazala je ona.

Borovinić Bojović je podsjetila da su prošle godine odobrene dvije specijalizacije, jedna iz anestezije, jedna iz interne medicine i dodala da ti ljekari baš ovih dana započinju edukaciju iz tih oblasti.

Ona je napomenula da ove godine planiraju dodatne edukacije bez obzira na određene poteškoće koje su konstanta kada je u pitanju obezbjeđivanje dovoljne količine kadra u svim zdravstvenim ustanovama.

Borovinić Bojović je kazala da je obišla Centar za radiologiju gdje je u toku adaptacija prostora u kojem će se smjestiti najsavremeniji skener, koji do sada cetinjska bolnica nije posjedovala.

“Na ovaj način stanovnicima Prijestonice, ali i građanima sa juga, koji ovdje ostvaruju zdravstvenu zaštitu na sekundarnom novou, približićemo ovaj vid dijagnostike i omogućiti da ovu zdravstvenu uslugu ostvare mnogo brže i jednostavnije”, rekla je Borovinić Bojović.

foto: Ministarstvo zdravlja

Ona je naglasila i da su u okviru kapitalnog budžeta za rekonstrukciju stare bolnice na Cetinju predviđen novac u iznosu od 1,39 miliona eura i da će tokom ove godine početi radovi čija je vrijednost 250,2 hiljade eura.

Pavićević je zahvalio Borovinić Bojović na konstantnom angažmanu i pomoći kada su u pitanju interesi cetinjske bolnice i uopšte zdravstvenog sistema Crne Gore.

“Dogovorili smo se da nastavimo i inteziviramo saradnju na rekonstrukciji stare bolnice Danilo prvi, odnosno stare Dječje bolnice, dogovorili smo nastavak saradnje o obezbjeđivanju skenera, koji je neophodan za funkcionisanje jedne savremene bolnice kakvu Cetinje zaslužuje”, rekao je Pavićević.

On je, kako se navodi, posebno naglasio zahvalnost za saradnju u obezbjeđivanju nedostajućih kadrova u prethodnom periodu.

Borovinić Bojović je obišla i DZ u Budvi da bi se uvjerila kako teku pripreme za predstojeću turističku sezonu.

“U ovoj zdravstvenoj ustanovi zadovoljavajući su kapaciteti za zbrinjavanje kako stanovnika opštine Budva tako i brojnih turista koji tokom ljeta borave u ovom gradu”, rekla je ona.

Borovinić Bojović je podsjetila da je kroz donaciju za budvanski DZ nabavljen novi, najsavremeniji digitalni rendgen aparat i radna kompjuterska stanica za doktora i novi ultrazvučni aparat, čime je služba za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku u potpunosti obnovljena.

Ona je kazala da je iz kapitalnog budžeta izdvojeno i oko 500 hiljada eura za projekat rekonstrukcije krova i cijelog sprata ustanove i da se početak i realizacija projekta očekuje brzo.

Borovinić Bojović je kazala da ni u budvanskom DZ nije izostalo kadrovsko jačanje ustanove, pa su odobrene i raspisane četiri specijalizacije, iz radiologije, pedijatrije, porodične medicine i higijene.

Direktor DZ Budva, Nikola Božović, pohvalio je napore Ministarstva u iznalaženju najboljih rješenja kako bi ustanova kojom rukovodi bila spremna za predstojeću turističku sezonu, ali i ojačala kapacitete za nesmetan rad i pružanje zdravstvene zaštite tokom cijele godine za građane Budve i okolnih mjesta.

On je rekao da konstrukcija DZ na prvom spratu odnosno odjeljenje za opšte doktore teče planiranom dinamikom i do ljeta odnosno do sezone će biti realizovani i taj dio posla, gdje će se uslovi za rad doktora i ostalog medicinskog kadra znatno poboljšati nakon dužega vremena.

Borovinić Bojović je, kako se navodi, posebno istakla dalju posvećenost i podršku zdravstvenim centrima u procesu osavremenjavanja medicinske opreme i kadrovskom jačanju.

Ona je i najavila nastavak procjene kapaciteta svih ustanova kako na jugu tako i sjeveru države s posebnim akcentom na turističke centre kako bi se na vrijeme obezbijedili svi neophodni uslovi i spremno dočekala predstojeća turistička sezona.