Božović: Preduzeto više koraka za poboljšavanje nastave i studentskog standarda

Oni su pozvali studente da budu proaktivni u obezbjeđivanju visokih studentskih standarda, analitički i kritički nastrojeni, ukazuju na aktuelne probleme studenata i da se u saradnji sa upravom Univerziteta suočavaju sa izazovima i izbore za svoja prava

4165 pregleda 1 komentar(a)
Foto: UCG
Foto: UCG

Univerzitet Crne Gore (UCG) nastoji da održi zavidan nivo kvaliteta studija, kazao je rektor UCG Vladimir Božović, navodeći da je preduzeto više koraka za poboljšavanje nastave i studentskog standarda.

Božović i predsjednica Upravnog odbora UCG Rajka Glušica, povodom 4. aprila – Dana studenata, sastali su se danas sa predstavnicima Studentskog parlamenta Univerziteta (SPUCG).

Oni su pozvali studente da budu proaktivni u obezbjeđivanju visokih studentskih standarda, analitički i kritički nastrojeni, ukazuju na aktuelne probleme studenata i da se u saradnji sa upravom Univerziteta suočavaju sa izazovima i izbore za svoja prava.

Iz UCG je saopšteno da su predstavnici SPUCG, predsjednik Saša Roćen, student povjerenik Aleksandar Šipčić i student ombudsman Milena Šekularac, ukazali na određena važna pitanja za studentsku populaciju, koja su nastojali da regulišu u komunikaciji sa nadležnim institucijama.

Navodi se da su među ključnim izazovima smanjenje procenta nezaposlenih visokoškolaca, povećanje iznosa studentskog kredita, kao i efikasnije regulisanje programa stručnog osposobljavanja i praktične nastave.

“Posebno je bilo riječi o potrebi za fleksibilnijim modelom studiranja, u odnosu na postojeći uniformisani model, koji bi u pojedinim oblastima bio bolje usaglašen sa potrebama tržišta rada”, kazali su iz UCG.

Kako su naveli, u skladu sa povećanim interesovanjem za master studije, istaknuta je potreba za dodatnim oblikovanjem i izoštravanjem kriterijuma na tom nivou studija, kako bi dodatno doprinijeli kvalitetu i ozbiljnosti.

“Ujedno, zajednička težnja svih učesnika u nastavnom procesu je da se u najskorije vrijeme, ukoliko to bude dozvoljavala epidemiološka situacija u zemlji, vratimo u potpunosti na nastavu u okviru učionica, amfiteatara i laboratorija”, kaže se u saopštenju.

Iz UCG su rekli da se na sastanku govorilo o fenomenu hiperprodukcije diploma, posebno u kontekstu povećanog broja diploma iz regiona.

Božović je kazao da je, kada je riječ o hiperprodukciji diploma, najprije potrebno definisati na šta se konkretno odnosi taj pojam.

On je naveo da se postavlja pitanje da li je riječ o broju diploma koje se stiču na UCG, ili se govori o kompletnom obrazovnom sistemu u Crnoj Gori, ili čak o problemu nostrifikacije diploma sa univerziteta u regionu.

“Sa svoje strane, UCG nastoji da tokom vremena održi zavidan nivo kvaliteta studija, dok su kriterijumi prolaznosti studenata često i prilično visoki”, rekao je Božović.

To se, kako je dodao, evidentno odražava i na procentualno mali broj studenata, u odnosu na broj upisanih, koji u propisanom roku završavaju studije.

“Što se tiče povećanog broja diploma koje se stiču na univerzitetima u regionu, potencijalno rješenje može biti u kreiranju kvalitetnijih procedura i kriterijuma za nostrifikaciju ovih diploma“, kazao je Božović.

On je ukazao da je u prethodnom periodu preduzeto više koraka za poboljšavanje nastave i studentskog standarda.

Kako je naveo Božović, ukinute su školarine saradnicima u nastavi, studentima doktorskih studija, dok su školarine na doktorskim studijama značajno smanjene.

Navodi se da je na UCG, više od 2,5 miliona eura predviđeno za osavremenjavanje fakulteta, i to za izgradnju kompleksa objekata Akademije umjetnosti na Cetinju, dogradnju Arhitektonskog fakulteta.

“Kao i za izgradnju Filološkog fakulteta u Nikšiću, uređenje prostora Biblioteke Pravnog fakulteta, rekonstrukciju toplane UCGi rekonstrukciju objekta tehničkih fakulteta UCG”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, u univerzitetski park u Podgorici, investiranje, koje je uglavnom obezbijeđeno iz donacija, dostiće će ukupnu vrijednost od 150 hiljada eura.

Iz UCG su rekli da će i ove godine biti organizovan elektronski upis, koji je prošle godine bio uspješno realizovan pilot projekat u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Kako su kazali, za novu generaciju brucoša predviđena je i UCG brendirana Evropska omladinska kartica, uz koju mogu imati više od 270 popusta u Crnoj Gori i Evropi.

“Kada je riječ o karijernom razvoju studenata, omogućen je besplatan login na Jobiri platformi za nalaženje posla, koja podučava studente, sa već ponuđenim templejtima, kako da se u najboljem svijetlu predstave poslodavcima, kroz CV, motivaciono pismo i usmenu prezentaciju”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: