"Očekujem, nadam se i zahvaljujem se svakome"

Lokalna uprava je obećala pomoć, nakon požara ih privremeno smjestila u privatni smještaj koji su 1. aprila morali da napuste

9177 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Nikšićanka Tanja Nebrigić i njeno četvoro djece godinama su živjeli u trošnoj, vlažnoj baraci u naselju Trudbenik, kod Željezare, u Nikšiću, u krajnje neuslovnim prostorijama, uzalud pokušavajući da od prethodne lokalne uprave dobiju kakav-takav pristojan dom.

Nijesu ni slutili da će doći period kada će tugovati zbog te iste barake koja je prije dvije sedmice u potpunosti izgorjela, a oni ostali bez krova nad glavom. Lokalna uprava je obećala pomoć, nakon požara ih privremeno smjestila u privatni smještaj koji su 1. aprila morali da napuste.

Požar u Nikšiću
foto: Svetlana Mandić

"Bili smo u hostelu od 21. marta do 30. i onda smo morali da izađemo jer su im 1. aprila došli turisti. Iz Opštine su nas poveli u 'Evropsku kuću' gdje su u jednom stanu trebalo da budu smještene četiri porodice. S obzirom na zdravstveno stanje mog sina, nijesam mogla tu da budem i trenutno sam kod brata, koji sa majkom živi kao podstanar. Da sam imala đe, ja bih odmah otišla", priča Tanja dok prebira po zgarištu, ali i po uspomenama.

"Kako-tako to je bio dom mojoj djeci i meni, neki naš kutak gdje je bilo dosta lijepih i ružnih trenutaka. Tu su i oca izgubili. Ali, sve je to život. Nikad nijesam mogla slutiti da ću žaliti za onako lošim uslovima. Trpjela sam tu i kiše, i snjegove, i vjetrove, i bolesti. Sve sam trpjela, a kako se zdravstveno stanje sina pogoršavalo pokušala sam da odem privatno. Ali nijesam novčano mogla. A molila jesam. Molila sam samo da imamo skromne uslove, da se barem adaptira baraka, ili da se da neki smještaj. Danas kad prođem i pogledam na tom zgarištu pse lutalice nije mi svejedno".

Kada su Nebrigići ostali bez krova nad glavom, počela je da pristiže pomoć u hrani, odjeći, nešto malo su i novca dobili.

"Svim srcem svima hvala i želim sve najbolje njihovim porodicama. Nikoga ne bih odvajala. Od srca moga i od moje đece samo zdravlja im želim. Bilo je pomoći u vidu hrane, odjeće, kao i onih koji su uplaćivali novac. I topla riječ mi je velika", zahvalna je samohrana majka.

Ističe da su joj novčanu pomoć uplatili i Opština i Centar za socijalni rad, kao i da se nada da će joj lokalna uprava pomoći da djeca i ona dobiju stalni krov nad glavom.

"Očekujem, nadam se i zahvaljujem se svakome".

U požaru, koji je izbio 21. marta, velikim dijelom oštećena je i susjedna baraka, koju su dijelile dvije samohrane majke, Milica Bigović, koja je u pomenutoj baraci živjela sa dvoje djece i majkom, i Vasiljka Todorović i njeno dvoje djece. I one čekaju krov nad glavom.

Savjetnik predsjednika Opštine, Vojin Striković, kazao je da se barake u naselju Trudbenik ne nalaze u vlasništvu Opštine, već da je riječ o zemljištu Željezare, današnjeg Tosčelika i firme Trudbenik, koja više ne postoji, ali da predsjednik Opštine, Marko Kovačević, želi da porodicama u što skorijem vremenu obezbijedi krov nad glavom.

Vojin Striković
foto: Svetlana Mandić

"Ovdje se prosto radi u iščekivanju stambene jedinice koja je u vlasništvu Opštine Nikšić, i koja, da bi se oslobodila, treba da se određeni uslovi zadovolje. U toku je revizija svih stambenih jedinica kako bi se konačno utvrdilo kakvo je stanje, ko koristi stambene jedinice, da li, i pod kojim uslovima, nekome može biti oduzeto", kazao je Striković.

Kada uvede, kako je kazao, konačno stanje stambenih jedinica, onda će svi socijalni slučajevi koji zadovoljavaju pravne i socijalne uslove, biti uzeti u obzir.

"Opština je, zajedno sa Centrom za socijalni rad, donirala i određena sredstva kako bi te tri porodice postojeću situaciju prevazišle na što kvalitetniji i bezbolniji način. Rješavanje njihovog pitanja u narednom periodu dobiće epilog – dvije porodice će dobiti zajedničku stambenu jedinicu od preko 80 kvadrata i one su pristale na to, jer su i ranije živjeli zajedno, dok će porodica Nebrigić, s obzirom da je izrazila želju da ima posebnu stambenu jedinicu, posle započetih pravnih koraka koje će dobiti razrješenje u nekom narednom periodu, dobiti neko trajno rješenje", kazao je Striković ističući da ne može precizirati vremenski rok jer se moraju ispoštovati sve pravne procedure.

Bonus video: