Sindikat prosvjete: Nadležni da zaštite vaspitno-obrazovne ustanove

Posebno su uznemireni djeca, roditelji, nastavnici i uprave škola, kazao je Glavnog odbora SPCG Oliver Jakovljević

5815 pregleda 32 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crnogorske vaspitno-obrazovne ustanove nijesu zaštićene, saopštili su iz Sindikada prosvjete Crne Gore (SPCG), apelujući na nadležne da zaštite te ustanove od prijetnji, kojima su bile izložene prošle sedmice.

Predsjednik Glavnog odbora SPCG Oliver Jakovljević naveo je da se cijela javnost uznemirila slušajući neprijatne vijesti o postavljanju bombi u školama u pojedinim gradovima.

Prema riječima Jakovljevića, posebno su uznemireni djeca, roditelji, nastavnici i uprave škola.

“Dešava se zaista nešto neviđeno: da su ciljevi izmišljenog ili stvarnog napada postale ustanove u kojima se vaspitavaju i obrazuju djeca - budući nosioci društvenog, ekonomskog i kulturnog života Crne Gore”, rekao je Jakovljević.

On je kazao da pozivanje na “dizanje” škola u vazduh, bilo to kroz lažne ili istinite dojave, ne predstavlja ništa manje nego teroristički akt.

Kako je naveo, iz tog razloga se prema nepoznatim počiniocima treba i odnositi kao prema teroristima, čiji je cilj da unesu paniku i nestabilnost u društveni život porodica i cijelokupni sistem.

“Vaspitno-obrazovne ustanove su nezaštićene, u njih mogu ući i nepoznate osobe, a i djeca koja nijesu učenici te škole. Svaka škola mora imati detektore kao što ih imaju nadležne državne institucije u cilju zaštite poslanika, ministara, sekretara”, rekao je Jakovljević.

On je poručio da njihove živote treba zaštititi, ali da država i resorno ministarstvo moraju da znaju kako su dječji životi ipak važniji.

“Apelujemo na nadležne da se zaštite vaspitno-obrazovne ustanove od ovakvih ili sličnih prijetnji i događaja kako bi roditelji imali sigurnost za živote i zdravlje svoje djece, kao i mi nastavnici i ostali zaposleni u školi”, poručio je Jakovljević.

On je kazao da SPCG, kao i svi zainteresovani činioci, ne sumnja da će državni organi ispitati novonastalo stanje kako se ne bi unosila psihoza stresa i škole funkcionisale onako kako je i do sada bilo.

“Očekujemo brzo rješavanje nastale situacije i procesuiranje uzročnika ovih događaja”, zaključio je Jakovljević.

Bonus video: