Nemar ili prazna kasa skresali krila

Iz MUP-a kažu da nisu imali novca da osiguraju vazduhoplove, koji su zbog toga tokom požara ostali na zemlji. Iz Ministarstva finansija ranije rekli da svi resori imaju godišnje budžete i da su morali planirati prioritete

73560 pregleda 18 komentar(a)
Na zemlji čekaju bolje dane: Avioni za gašenje požara (arhiva), Foto: Filip Roganović
Na zemlji čekaju bolje dane: Avioni za gašenje požara (arhiva), Foto: Filip Roganović

Ministarstvo unutrašnjih poslova tokom prošle godine nije imalo dovoljno sredstava u budžetu da osigura vazduhoplove, zbog čega se nisu mogli koristiti u gašenju nedavnih, velikih požara.

To tvrde iz resora na čijem čelu je Sergej Sekulović, navodeći da su od Ministarstva finansija i socijalnog staranja novac tražili još sredinom prošle godine, odmah nakon usvajanja budžeta za 2021. i donošenja plana za centralizovane javne nabavke sredinom godine.

Ministar finansija Milojko Spajić prethodne sedmice spočitao je čelnicima MUP-a, koji su ga i tada optužili, da treba da počnu da preispituju i svoju odgovornost. Tada je kazao da svi resori imaju godišnje budžete godišnje i da su morali planirati prioritete.

”Ljudi koji prebacuju odgovornost nisu uradili ništa kvalitativno bolje u odnosu na DPS period i najlakše je prebaciti na nekog drugog - neko je drugi kriv”, rekao je Spajić ranije.

Kazao je i da su MUP-u sugerisali da pričaju sa Vojskom i naprave neki plan, ali i da im je budžet povećan za ovu godinu.

”Sredstva opredjeljena MUP-u budžetom za 2021. godinu nijesu bila dovoljna da bi se pokrenuo postupak javne nabavke osiguranja vazduhoplova. Ministarstvo unutrašnjih poslova je na vrijeme, u oktobru 2021. godine, dostavilo, radi razmatranja Vladi Crne Gore, odgovarajuće akte sa procjenom stanja potreba i hitnim mjerama”, odgovorili su iz MUP-a.

Tvrde i da ih je Uprava za katastar i državnu imovinu krajem prošle godine obavijestila da ne mogu sprovesti procedure javne nabavke zbog administrativnih i zakonskih propisa zbog ulaska u novu budžetsku godinu.

Iz te institucije na čijem čelu je Koča Đurišić, danima ne odgovaraju na pitanja Vijesti o osiguranju državne avio-flote, ali ni da li se osjećaju odgovornim zbog nemogućnosti Direktorata za vanredne situacije da “podigne” avione i učestvuje u gašenju požara, što je prouzrokovalo enormnu štetu.

Tokom marta danima su bjesnili požari na više lokacija u Crnoj Gori, a u kolašinskim selima izgorjelo je nekoliko napuštenih kuća. MUP nije mogao da gasi vatru iz vazduha, jer vazduhoplovima nije produženo osiguranje.

Iz Sekulovićevog resora na pitanja Vijesti odgovorili su tek dan nakon što je Vlada na sjednici održanoj 31. marta 2022. godine donijela zaključak o preusmjeravanju dodatnih sredstava za potrebe Avio-helikopterske jedinice MUP-a.

foto: Privatna arhiva

Ko je kriv?

Iz sektora osiguranja Vijestima su nezvanično saopštili da je Uprava za katastar i državnu imovinu odgovorna za to što su vazduhoplovi prizemljeni, jer su, navodno, posao osiguranja kompletne državne imovine povjerili jednoj brokerskoj kući.

Đurišić nije odgovorio na te optužbe, a Sekulovićev resor odgovornost je prebacio na MFSS i Vladu.

”Nakon usvajanja budžeta za 2021. godinu i donošenja plana za centralizovane javne nabavke sredinom godine na poziciji za osiguranje imovine nije bilo dovoljno sredstava za osiguranje vazduhoplova. MUP se više puta obraćao Ministarstvu finansija za obezbjeđivanje sredstava. Sredstva su preusmjerena 29. 12. 2021. kako smo obaviješteni od strane Uprave za katastar i državnu imovinu. Takođe, naveli si i da se ne mogu sprovesti procedure javne nabavke zbog administrativnih i zakonskih propisa zbog ulaska u novu budžetsku godinu”, odgovorili su iz MUP-a.

Tvrde i da je, nakon usvajanja budžeta za 2022. godinu, obaveza Uprave za katastar i državnu imovinu bila da donese plan centralizovanih javnih nabavki, pa je tender za osiguranje vazduhoplova pokrenut nakon sprovedenih procedura:

”Vladi Crne Gore su u oktobru upućene dvije informacije: Informacija o potrebi unapređenja stanja u Avio-helikopterskoj jedinici i Informacija o nabavci višenamjenskog helikoptera, gdje je naznačeno da je budžetom za 2022. godinu neophodno obezbijediti 7,3 miliona eura, kako bi ova jedinica elementarno funkcionisala. Takođe u ovoj Informaciji smo istakli da osiguranje vazduhoplova ističe 1. 12. 2021. godine, te da je u što kraćem roku potrebno obezbijediti dodatna sredstva u iznosu od 200.000 eura, što se nije desilo”.

Krive vladu, ali i rat u Ukrajini

Kazali su i da je tokom 2022. nakon što je usvojen budžet i plan javnih nabavki Uprava za katastar i državnu imovinu pokrenula postupak nabavke osiguranja vazduhoplova, čija je procijenjena vrijednost 490.000 eura.

”Kako je u međuvremenu počeo rat u Ukrajini, a reosiguravajući su sa ruskog područja, našim osiguravajućim društvima je zabranjeno da do daljeg sarađuju sa istim, dok su reosiguravajući sa zapadnog tržišta znatno skuplji, pa samim tim analize pokazuju da sredstva koja je MUP predvidio ove godine ponovo neće biti dovoljna da se zaključi ugovor.

Vlada je na sjednici održanoj 31. marta 2022. godine donijela zaključak o preusmjeravanju dodatnih sredstava za potrebe Avio-helikopterske jedinice MUP-a.

U akciju gašenja požara koji su bjesnili tokom marta resursi Vojske Crne Gore uključeni su tek nakon što su se par dana sa vatrenom stihijom borili vatrogasci i građani.

Vatra je uništila velike površine pod šumom, pašnjake, nisko rastinje, a požar je progutao i više nenastanjenih ili povremeno nastanjenih seoskih kuća.

Krajem marta, u emisiji “Reflektor” na TV Vijesti direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Miodrag Bešović kazao je da raspolažu sa tri helikoptera koji su relativno stari i tri aviona od kojih je jedan ispravan, a dva oštećena.

Avioni za gašenje požara
foto: Filip Roganović

MUP: Na vrijeme planirali i obavještavali Vladu o problemima

Iz resora Sergeja Sekulovića tvrde i da ih brokerske kuće, kako je to rečeno Vijestima iz više izvora, nijesu upozoravale da avio-flota neće moći da leti zbog isteka osiguranja.

”Nijesmo imali ovu vrstu upozorenja od strane osiguravajućeg društva, niti nam je ona bila potrebna, već smo na vrijeme planirali i predvidjeli neophodne korake kako bi se proces osiguranja vazduhoplova završio u potrebnom periodu, tj. kako ne bi došlo do situacije da vazduhoplovi nijesu osigurani. U prilogu tome govore i činjenice da smo početkom oktobra prošle godine obavještavali Vladu o problemima koji mogu da nastanu i koji su nažalost nastali”.

Tako su iz MUP-a odgovorili na pitanje Vijesti da li su MUP i/ili Direktorat za vanredne situacije crnogorski brokeri upozoravali da avio-flota neće moći da leti i šta je urađeno nakon tih upozorenja.

Konjević traži kontrolna saslušanja zbog osiguranja

Predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević juče je tokom sjednice skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu predložio da na nekoj od sljedećih sjednica saslušaju nadležne zbog nemogućnost upotrebe vazduhoplova tokom nedavnih požara.

Član tog Odbora Vladimir Martinović (Demokrate) podržao je njegov predlog, dodajući da se više ne smije dešavati da, zbog prepucavanja resora, “ne možemo staviti na raspolaganje protivpožarne avione”.

Konjević je obrazložio da na toj sjednici, osim čelnike MUP-a, treba da pozovu i one iz Ministarstva finansija ali i kabinet predsjednika Vlade, jer su na tim relacijama imali međusobne optužbe.

”Tema zaslužuje ozbiljan pristup, jer zamislite te eksperte koji nijesu uspjeli da osiguraju avione”, rekao je Konjević.

Poslanik DPS-a Predrag Bošković kazao je da avioni Ministarstva odbrane nijesu upotijebljeni prva tri dana požara, jer ne postoji komunikacija između tog Vladinog resora i MUP-a.

Martinović mu je odgovorio da je ministarka odbrane Olivera Injac reagovala kada je MUP tražio pomoć, i da ne vidi nikakvu odgovornost MO.

Bonus video: