Fondacija "Info sport" poziva nadležne da urede prostor za rekreaciju

Ističu da su prostor kultivisali svojim pregalaštvom i uz veliku podršku građana, privrede i institucija
159 pregleda 1 komentar(a)
Šumice, Šušanj, Foto: Info sport
Šumice, Šušanj, Foto: Info sport
Ažurirano: 19.10.2017. 18:22h

Aktivisti Fondacije “Info sport Crne Gore” zatražili su od nadležnih da urede prostor oko Rekreativnog parka “Šumice” u Šušanju, kod Bara.

Zahtjev su uputili na više adresa - od Vlade i ministarstava, do Opštine i opštinskih preduzeća.

Ističu da su prostor kultivisali svojim pregalaštvom i uz veliku podršku građana, privrede i institucija.

Navode da “Morsko dobro” u zoni svoje ingerencije podržava tu akciju, čiji je cilj zaštita životne sredine i ukazuju da inicijativa podrazumijeva više aktivnosti.

To su krčenje šikare kod Sportske dvorane “Topolica“, revitalizacija polomljenih maslina u Aveniji masline prijateljstva na kompleksu Sportsko-rekreativnog centra, hidrotehnička i kulturnotehnička melioracija u Šumicama i Parku maslina, podmlađivanje borove šume u Rekreativnom parku “Šumice“, te priprema terena za novi park maslina ili borova pored plaže Šušanj.

“Da bi se počelo podmlađivanje borove šume u Rekreativnom parku, potrebni su hidrotehnička i kulturnotehnička melioracija, odnosno prevencija plavljenja „Šumica“ od rijeke Željenice, krčenje ostataka rasušenih i polomljenih borova, nasipanje jaruga zemljanim materijalom, nivelisanje prostora. Tek onda treba krenuti sa podmlađivanjem borove šume”, kaže autor projekta Miodrag Banović.

Dodaje da je već dogovorena pomoć donatora - direktor “Đokić Group” Osman Oso Đokić obećao je da će bagerima raskrčiti i skloniti ostatke borova, a direktor DOO „Bar gradnja“ Amir Arabelović da će dopremiti plodnu zemlju i istovari je na lokalitet „Šumica“.

Banović kaže da je prije sadnje borova potrebno uraditi hortikulturni projekat, uz konsultovanje stručnjaka iz preduzeća “Komunalne djelatnosti”.

Bonus video: