Šetalištem do moderne Podgorice

Autor emisije “Oči Podgorice” Predrag Tomović pokrenuo novi serijal u susret podgoričkim izborima: Najvažnija tema izgradnja Centralnog šetališta pored Morače, projekta koji će promijeniti glavni grad

13397 pregleda 7 komentar(a)
Tomović o Centralnom šetalištu sa arhitektom Borislavom Vukićevićem, Foto: Privatna arhiva
Tomović o Centralnom šetalištu sa arhitektom Borislavom Vukićevićem, Foto: Privatna arhiva

Novi serijal “Podgorica sjutra” kreiran je u susret predstojećim izborima i bavi se pitanjima strateških pravaca razvoja Glavnog grada.

To je kazao autor emisije “Oči Podgorice” Predrag Tomović, koji odnedavno srijedom u 20 časova, takođe na Televiziji Vijesti, u novom serijalu predstavlja mogućnosti razvoja glavnog grada.

Jedna od najvažnijih tema, kaže Tomović, je izgradnja Centralnog šetališta pored Morače, projekta koji će promijeniti Podgoricu.

Prema njegovim riječima, novi serijal bi trebalo da svim akterima izbornog procesa nametne rješenja za sigurniji i ekološki, efikasan grad.

”Odnosno da svoje izborne ponude formiraju kao kvalitetne programe koji se bave konkretnim i važnim stvarima za život građana, a da izbjegnu univerzalne nedefinisane populističke nastupe. Veliku podršku imamo od svih članova TV Vijesti, snimatelja, produkcije, uprave... Za kvalitetno uobličene emisije brine Srđan Dido Stanojević”, ističe Tomović u razgovoru za “Vijesti”.

Bez šetališta postajemo grad koji je pregazilo vrijeme

Moderna Podgorica, smatra Tomović, mora da ima Centralno šetalište.

”Centralno šetalište ili Podgorička promenada polazi od Duklje, koju most povezuje sa desnom obalom rijeke, a zatim šetalište prati tok rijeke kroz urbanu zonu do mosta Luča na južnoj obilaznici... Najvažnija odlika ovog, desetak kilometara dugog šetališta, jeste da neće imati nijednu stepenicu, dakle biće pristupačno svim građanima i turistima. Moći će da ga koriste sportisti, rekreativci, osobe sa invaliditetom, a taktilna staza je predviđena za osobe sa oštećenjem vida. Kako je Morača glavna gradska rijeka u koju se ulivaju pritoke, tako je i Centralno šetalište pored Morače glavno šetalište na koje se uključuje mreža gradskih šetališta koja su na raspolaganju turistima i građanima”, objašnjava Tomović.

Ovaj šetački i biciklistički sistem će, naglašava on, objediniti kulturno-istorijske spomenike, turističke i ugostiteljske sadržaje u organizovanu cjelinu

”...Jer smo do sad imali samo rasute fragmente u gradu, koji zaista ima šta da ponudi. U drugoj i trećoj epizodi su nam sagovornici čuveni košarkaški trener Duško Ivanović i arhitekta Borislav Vukićević, koji su dali podršku našem projektu... Izuzetno je važno da kod građana sazrijeva svijest da je izgradnja ovog šetališta neophodna za transformaciju grada, kako bi se omogućilo srednjoškolcima i studentima da biciklom, električnim trotinetom dođu do škole ili fakulteta...”, kaže Tomović.

Pojašnjava da je danas Podgorica jedan od rijetkih gradova u Evropi u kojem studenti, đaci, službenici... ne koriste bicikla, već automobile, taksi prevoz ili čekaju autobus da bi prešli svega par kilometara gotovo ravnih saobraćajnica.

”Bez kvalitetne centralne pješačke i biciklističke staze na koju se uključuju ostala šetališta i staze Podgorica bi se pretvorila u grad koji je pregazilo vrijeme. Zato je neophodno da se formira funkcionalno šetalište, koje će pješacima i biciklistima biti bezbjedna zona i zona rekreacije, zona za uživanje svih Podgoričana i gostiju Glavnog grada”, poručuje Tomović.

Odgovarajući na pitanje zašto o projektu Centralnog šetališta pored Morače govori kao da je potpun izvjesan početak radova, Tomović ističe da “najatraktivniji potez od Vezirovog do Blažovog mosta, koji je dug nekih 1,6 kilometara, uz dobru organizaciju može biti izgrađen za dva mjeseca uz vrlo male troškove”.

”Tako formiramo prvi ‘zeleni prsten’ koji će se vezati preko mostova sa nedavno izgrađenim šetalištem pored Morače i obnovljenim Njegoševim parkom. Kad građani vide koliko je to realno potreban projekat nastavak gradnje prema Duklji i prema mostu Luča će biti prirodan nastavak. Duga faza će svakako biti potez do pješačkog Eko mosta iza Delte, koji će omogućiti pristup zoni prirode i tišine stanovnicima naselja City i Master kvart i ostalih okolnih naselja, koja gotovo da nemaju zelenu površinu, a o parku da ne govorimo”, naglasio je on.

Uskoro i serijal “Sačuvajmo svaku kap”

Tomović kaže da su aktivnosti organizacije “Oči Podgorice” brojne.

”Naša Fejsbuk grupa broji 6.000 članova, prije svega prati stanje saobraćajne infrastrukture i evidentira rizične pozicije, nedostatke saobraćajne signalizacije, nudimo rješenja za problematične saobraćajnice i o komunalnoj problematici obavještavamo nadležne institucije.... Tako su gradski ‘Putevi’ u više situacija je sanirali velika oštećenja, među kojima dva kanala u naselju Siti kvart koji su bili veliki problem stanara i posjetilaca... Sanirane su brojne udarne rupe, korigovana saobraćajna rješenja i saobraćajna signalizacija”, kaže Tomović.

Navodi i da su česti snimci kvarova na vodovodnoj mreži, “koje po pravilu ekipe Vodovoda rješavaju u kratkom roku”.

”Zahvaljujući sanaciji nekoliko velikih kvarova na velikim vodovodnim cijevima i ventilima sačuvani su milioni litara pijaće vode. Polako formiramo serijal koji smo nazvali ‘Sačuvajmo svaku kap’ jer je voda zlato savremenog doba. Agencija za stanovanje odradila je više aktivnosti u dijelu izrade elemenata za sigurnost građana. Gradsko ‘Zelenilo’ ispratilo je više naših inicijativa, uređenje prostora oko Osnovnog suda, uređenja drvoreda, formiranje novih pozicija za sadnju stabala...”, pojašnjava Tomović.

Podsjeća da je ta organizacija pokrenula nekoliko akcija čišćenja park šume Ljubović, kojima se odazvao veliki broj građana Podgorice, ali i stranaca i zaposlenih u ambasadama, koji Podgoricu doživljavaju svojim domom.

”Akcije čišćenja brda Ljubović i parka na Starom aerodromu podržala je ekipa Čistoće... Ovog vikenda, pola sata nakon naše objave u grupi, ekipa Čistoće je izašla na teren i uklonila rizične špriceve na koje smo naišli u park šumi, na samo 100 metara od velikog broja zgrada”, ističe Tomović.

Zaustavili uništenje Ljubovića

Napominje i da su upravo “Oči Podgorice” pokrenule akciju zaustavljanja devastacije brda Ljubović.

”Nakon što smo shvatili da se najljepše padine brda Ljubović uništavaju zbog gradnje privatnog parkinga, pozvali smo građane, koji su se okupili u velikom broju i zaustavili smo devastaciju, međutim, način našeg funkcionisanja nije zaustavljanje procesa, već traženje najboljeg rješenja. Tako smo upravi Glavnog grada predali inicijativu za gradnju Šetališta pored Ljubovića, koje će biti dio sanacije oštećenog dijela. Glavni grad je inicijativu prihvatio, obilazili smo teren i tražili najbolju trasu koja će se povezati sa postojećim stazama na brdu. Nova staza bi trebalo da bude pristupačna svim građanima, a omogućiće pristup park šumi Ljubović svim građanima i turistima koji dolaze iz djelova grada Stare varoši i Preko Morače, kojima Ljubović do sad nije bio dostupan”, naglašava Tomović.

On kaže i da su nedavno odbornicima Glavnog grada predstavili aktivnosti i “iskazali želju da budemo dio oficijelne komunikacije građana i Glavnog grada, kao što je Sistem 48 ili Casper”.

“Oči Podgorice” sve vide

Tomović kaže da je kratka forma “Oči Podgorice”, koja se emituje na TV Vijesti, vrlo popularna.

”Jer u minut-dva, maksimalno tri, opisuje problem na terenu, nakon čega dajemo predlog rješenja i pozivamo nadležne ustanove ili privatna preduzeća da riješe ili unaprijede situaciju na terenu. Do sad je emitovano oko 150 epizoda. Veliki broj predloga doživi realizaciju na terenu, međutim, najveći rezultat našeg djelovanja zapravo je buđenje svijesti kod građana, koji su počeli aktivno da prate stanje na terenu svojih naselja, da i sami zahtijevaju ili da se javljaju o problemima na koje nailaze”, kazao je Tomović.

Bonus video: