Prijavio poklone, ne i putovanja: Abazovićeve Formule 1 nema na spisku

”Sve što je javno dostupna informacija i samo kazivanje potpredsjednika Vlade o putu u Dubai i njegovom domaćinu ukazuju na činjenicu da je on taj poklon morao da odbije kao neprimjeren”, kazali iz MANS-a. Abazović ranije kazao da će, ukoliko je potrebno, prijaviti putovanje

54211 pregleda 286 reakcija 67 komentar(a)
Abazović, Foto: Luka Zeković
Abazović, Foto: Luka Zeković

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović prijavio je Agenciji za sprečavanje korupcije da je prošle godine primio osam poklona, ali se među njime ne pominje putovanje u Ujedinjene Arapske Emirate, gdje je, između ostalih obaveza, pratio i prestižnu trku Formule 1.

Abazović je krajem prošle godine “Vijestima” kazao da je tamo boravio privatno i da će to, ukoliko je potrebno, prijaviti Agenciji. U Emiratima je boravio na poziv direktora korporacije u čijem je vlasništvu tivatski “Porto Montenegro”, kako je potpredsjednik tada tvrdio, za to putovanje nije potrošio ni cent državnog novca.

Zbog spornog putovanja, iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) najvljuju da će danas podnijeti inicijativu Agenciji da pokrene postupak protiv njega.

”Jer očigledno se ne možemo osloniti na tu instituciju da će po službenoj dužnosti reagovati na slučajeve za koje postoji ozbiljna sumnja da se radi o kršenju zakona”, kazao je za “Vijesti” direktor Istraživačkog centra MANS Dejan Milovac.

Milovac
Milovacfoto: Boris Pejović

Dodao je da troškovi Abazovićevog puta i smještaja u Dubaiju nisu nešto što se može podvesti pod prigodni ili protokolarni poklon, kako ih definiše Zakon o sprečavanju korupcije.

Zakonom je propisano da funkcioner ne smije primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih. Protokolarnim poklonom smatra se poklon predstavnika druge države ili međunarodne organizacije koji se daje prilikom posjete, gostovanja ili u drugim prilikama, kao i drugi poklon dat u sličnim prilikama. Prigodnim poklonom smatra se poklon u vrijednosti do 50 eura.

”Sve ono što postoji kao javno dostupna informacija i samo kazivanje potpredsjednika Vlade o putu u Dubai i njegovom domaćinu, ukazuju na činjenicu da je on taj poklon morao da odbije kao neprimjeren. Javnost je i dalje u velikoj mjeri ostala uskraćena za konačnu informaciju koje prirode je bila njegova posjeta Emiratima, da li je bila privatna ili službena, koji su bili motivi njegovog domaćina da finansira ne samo put i smještaj, već, prema onom što smo vidjeli na društvenim mrežama, i rekreativne aktivnosti tokom Abazovićevog boravka u Dubaiju”, kazao je Milovac.

Abazović je u decembru “Vijestima” kazao da je to bio privatan put koji je on iskoristio u poslovne svrhe.

”A te poslovne svrhe nijesu u ovom trenutku za javnost, zato što jedan segment toga se odnosi na borbu protiv korupcije”, kazao je tada on.

Iz njegovog tima juče nijesmo dobili informaciju o prijavljivanju ovog putovanja Agenciji.

Abazovićeva objava na Instagramu
Abazovićeva objava na Instagramufoto: Vijesti me

Sa njim na putovanju bio je i savjetnik za unutrašnju politiku, bezbjednost, borbu protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala Filip Adžić, koji će, kako su kazali iz MANS-a, takođe biti obuhvaćen inicijativom za pokretanje postupka.

MANS je i ranije pozvao Abazovića da prijavi putovanje Agenciji.

Od osam poklona koje je Abazović dobio prošle godine, najvredniji je od kineskog ambasadora Liu Đina – knjiga tvrdog poveza od 250 eura. Kazahstanski kolega Roman Skljar uručio mu je narodnu nošnju, turski Fuat Oktaj vazu manjih dimenzija a sjevernomakedonski Fatmir Bitići uramljenu sliku sa motivima.

Od albanskog premijera Edija Rame dobio je manžetne, a grb od njihovog ministra unutrašnjih poslova Bledi Cucija. Knjigu “Roma Aeterna” dobio je od Đuzepea Buzja, predsjednika Nacionalne uprave Italije za borbu protiv korupcije, a suvenir – repliku Baščaršije, od Semira Efendića, vršica dužnosti predsjednika stranke za BiH. Svi pokloni su državna svojina i njihova ukupna vrijednost je 850 eura.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović dobila je tri poklona, a navredniji među njima je vaza od turskog Ministarstva zdravlja vrijedna 300 eura. Od Ambasade Hrvatske dobila je knjigu “Interna meicina – za studente medicine” (100 eura), a od Radomira Uljarevića “Leksikon medicinskh pojmova” (150).

Isti broj poklona prijavila je ministarka odbrane Olivera Injac, koja je od mađarskog kolege Tibora Benka dobila porcelansku zdjelu (50 eura), od slovenačkog Mateja Tonina i od bosanskog Sifeta Podžića po plaketu (vrijednost po 30 eura).

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić prijavio je pet poklona, među njima je zdjela od Zirat banke, značka od američke oblaske straže, zidni ukras sa drvenim ramom od predstavnika “Deika”, ukras od “Balkan organax chinese intahgible cultural heritage”, a sa željezničkog sajma je dobio kapu i metalni ukras Željeznice Srbije. Svi pokloni sem značke su državna svojina i vrijede po 50 eura. Značka je procijenjena na 20 eura. Spada u ličnu svojinu, uz napomenu da se taj dar “ne može odbiti ili vratiti”.

Deset poklona dobio je šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović. Od hrvatskog kolege Gordana Grlića Radmana dobio je kravatu, kravatu i tri flaše vina od mađrskog Petra Sijarta, od makedonskog Bujara Osmanija uramljenu sliku Aleksandra Velikog, dok je od ukrajinskog Ministarstva prošle godine dobio gramofonsku ploču, sliku i set za kafu. Od švedskog ambasadora dobio je drvenu figuru konja i knjigu, od južnokorejskog stoni sat, od mađarskog porculanski set za čaj, od rumunske knjigu “Crna Gora i Rumunija” a od saudijskog statuu orla. Porculanske činije dobio je od predsjedavajućeg Interparlamentarne unije, Duarta Pačenka.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović dobio je više poklona, od kojih je tri zadržao, navodeći da se ne mogu odbiti ili vratiti. Među njima su 250 eura vrijedan ručni sat “žak leman” od austrijskog kolege Karla Nehamera, dok je prilikom prve posjete policiji Dubaija dobio muški kozmetički set i četiri paketa istog sadržaja - čajnik, kafa, začini i bomboljera od urmi (200), a drugog puta dva seta koji su činili čaše, kafa i urme (100 eura).

Osim toga je prošle godine od sjevernomakeodonskog kolege Olivera Spasovskog i ministra sigurnosti BiH Selma Cikotića dobio po bakrorez “teškoto oro” i “kameni most”, odnosno Crkve Sarajevo. Od francuskg ambasagora dobio je suvenir s logom Direktorata za saradnju Francuske, a kristal s logom MUP Austrije od šefa zajedničke kordinacione platforme Berndta Komera. Iz MUP-a nisu odgovorili zašto je dio poklona zadržan.

Sada bivši predsjednik Skupštine Aleksa Bečić dobio je 23 poklona, čija je prijavljena vrijednost 6.520 eura. Najvredniji među njima je bodež u drvenim koricama od 1.500 eura, zatim tradicionalna japanska rukotvorina “samurajski šlem” od 800, a po 600 eura procijenjeni su uramljeni logo Globalnog savjeta za toleranciju i mir i ručni sat “aegaon”. Svi Bečićevi pokloni su državna svojina.

Bonus video: