Ministarstvo sporta ulaže 345 hiljada eura u devet opština

Ugovore o finasiranju i sufinansiranju projekata iz oblasti sporta, koje je na današnjoj sjednici verifikovala i Vlada Crne Gore, potpisali su predsjednici Plužina, Andrijevice, Rožaja, Mojkovca, Šavnika, Žabljaka, Petnjice i Ulcinja
3 komentar(a)
Nikola Janović, Foto: Savo Prelević
Nikola Janović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.10.2017. 17:23h

Ministarstvo sporta uložiće 345 hiljada eura u sanaciju, adaptaciju, rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih sportskih infrastrukturnih objekata u devet crnogorskih opština, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Ugovore o finasiranju i sufinansiranju projekata iz oblasti sporta, koje je na današnjoj sjednici verifikovala i Vlada Crne Gore, potpisali su predsjednici Plužina, Andrijevice, Rožaja, Mojkovca, Šavnika, Žabljaka, Petnjice i Ulcinja.

Čelnici opština saopštili su da im podrška stiže u pravo vrijeme i da im ona neće izostati ni u narednoj godini.

Ministar Nikola Janović kazao je da, imajući u vidu činjenicu da je adekvatna sportska infrastruktura, preduslov za razvoj i rekreativnog i profesionalnog sporta, Ministarstvo sporta od osnivanja sarađuje sa lokalnim samoupravama i u kontinuitetu analizira stanje u sportskoj infrastrukturi.

"Analiza trenutnog stanja sportske infrastrukture u 17 lokalnih samouprava u Crnoj Gori jasno je pokazala da je neophodno hitno investirati u tu oblast i to počev od sanacije i adaptacije sportskih terena i izgradnje pomoćnih prostorija i svlačionica, pa do rekonstrukcije i proširivanja tribina i nabavke sportskih rekvizita i opreme", kazao je Janović.

On je saopštio da je Ministarstvo sporta sačinilo listu projekata, imajući u vidu njihovu vrijednost u odnosu na raspoloživi budžet, značaj projekta za sportske subjekte i lokalno stanovništvo, ravnomjeran regionalni razvoj i povezanost projekta sa turizmom, zdravstvom, zaštitom životne sredine i energetskom efikasnošću.

"Poseban fokus bio je na opštinama koje nemaju sportsku infrastrukturu ili je u izuzetno lošem stanju. U odabiru predloga projekata, Ministarstvo sporta je uzelo u obzir i Strategiju regionalnog razvoja Crne Gore za period 2014.-2020. u kojoj je, u kontekstu stvaranja uslova za bolju valorizaciju potencijala na sjeveru Crne Gore, prepoznat i razvoj sportsko-rekreativnog turizma", kazao je Janović.

Ministarstvo sporta je, shodno navedenim kriterijuma i na osnovu projekata koje su kandidovale opštine, odlučilo da podrži Rožaje 25.3 hiljade eura za izgradnju fudbalskog terena sa vještačkom travom, Mojkovac sa 8,2 hiljade eura za izgradnju otvorenog vježbališta u sportskoj zoni, Andrijevicu 20,3 hiljade za izgradnju tribine na stadionu FK Komovi i Šavnik sa 100 hiljada za izgradnju Otvorenog terena malih sportova.

Podržaće i Žabljak sa 59,3 hiljade za izgradnju terena malih sportova, Petnjicu sa 41,2 hiljade eura za izgradnju sportskih terena, Ulcinj sa 34,8 hiljada za renoviranja sale OŠ Maršal Tito i Plužine sa 49 hiljada eura za sanaciju i adaptaciju gradskog igrališta.

"Ministarstvo sporta podržalo je i najstariju predškolsku ustanovu u Crnoj Gori, cetinjski vrtić Zagorka Ivanović koji sljedeće godine slavi 115. rođendan i tim povodom organizuje manifestaciju Dječija olimpijada u Prijestonici Cetinje koju je Ministarstvo sporta podržalo sa pet hiljada eura, koliko košta nabavka sportskih rekvizita i opreme", piše u saopštenju MInistarstva sporta.

Navodi se da je planirano da svi projekti budu završeni najkasnije do juna sljedeće godine.

Bonus video: