Opština Bar predstavila novi servis za građane: Cilj nam je Bar kao pametan grad

"Portal omogućava uvid u znamenitosti i važne lokacije u gradu u oblastu turizma, kulture, sporta a dostupan je i 3D pregled grada i Starog Bara sa tvrđavom što je posebna turistička atrakcija. Osim toga, mapa prikazuje i neke opšte i korisne podatke kao što su mreža putne infrastrukture sa tačnim nazivima ulica, kanalizacione i vodovodne mreže..."

7989 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Opština Bar
Foto: Opština Bar

Opština Bar predstavila je novi servis za građane Geoportal Opštine Bar, inovativnu aplikaciju koja je skup različitih servisa Opštine a koja će olakšati građanima u jednostavnom, brzom i lakom pristupu svim važnim podacima ali i lokalnoj upravi u svakodnevnom radu.

Geoportal kroz interaktivnu veb mapu prikazuje širok spektar servisa lokalne uprave i omogućava uvid u katastarske parcele, status objekata i njihove legalizacije, obuhvat planskih dokumenata ali i namjenu zemljišta te poreska zaduženja.

"Portal isto tako omogućava uvid u znamenitosti i važne lokacije u gradu u oblastu turizma, kulture, sporta a dostupan je i 3D pregled grada i Starog Bara sa tvrđavom što je posebna turistička atrakcija. Osim toga, mapa prikazuje i neke opšte i korisne podatke kao što su mreža putne infrastrukture sa tačnim nazivima ulica, kanalizacione i vodovodne mreže i druge važne komunalne infrastrukturne objekte što će olakšati građanima ali i potencijalnim investitorima da upoznaju razvojne potencijale grada", navodi se u saopštenju Opštine.

Predsjednik Opštine Dušan Raičević poručio je da su godine epidemije pokazale da moramo da se prilagodimo novom načinu rada, prihvatimo tehnološka dostignuća i dodatno modernizujemo i unaprijedimo servise.

“Ovo je samo jedna od komponentni na kojima ćemo raditi sa ciljem da transparentan rad Opštine Bar podignemo na još veći nivo, a ovaj geoportal biće jasan pokazatelj u kojem pravcu ćemo se kretati. Cilj nam je da Opština Bar bude prepoznata kao jedna od najmodernijih administracija u Crnoj Gori ali i da se pozicioniramo na mapi gradova koji razvijaju status “smart city” odnosno pametnog grada.”

Profesor dr Miro Govedarica koji je radio na kreiranju geoportala poručio je da je softversko rješenje prilagođeno svim kategorijama uređaja te da je jednostavan za pristup i korištenje.

On je, navodi se u saopštenju, kazao da će portal u narednom periodu biti otvoren za sugestije i primjedbe građana koji će na taj način unaprijediti rad portala i prilagoditi ga sopstvenim potrebama.

“Ovo je sistem koji će da objedini sve podatke prostornog tipa koji su važni za lokalnu samoupravu, na način da olakša svakodnevni rad i život administraciji i građanima. Sistem će stalno prikupljati nove podatke i biće aktuelan i upotrebljiv ne samo na nivou smart city već i svojevsrni digitalni blizanac lokalne administracije što će približiti upravu građanima”, kazao je Govedarica.

Bonus video: