Proljeće u znaku umjerenih padavina

Meteorolog Dušan Pavićević kaže da je mart ove godine bio siromašan kad je u pitanju kiša

6416 pregleda 1 komentar(a)
Proljeće će biti toplije, padavine u granicama normale (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Proljeće će biti toplije, padavine u granicama normale (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Podaci za mart pokazuju da je taj mjesec ove godine u Podgorici bio hladniji za pola stepena Celzujusa nego što je uobičajeno, ali je bio vrlo siromašan kad su padavine u pitanju - palo je gotovo pet puta manje kiše u odnosu na prosjek.

To je za “Vijesti” kazao meteorolog Dušan Pavićević, naglašavajući da je tokom marta palo svega 37 litara vodenog taloga u Podgorici po kvadratnom metru, a prosjek je 153.

”Rekord je 619 litara, ali se dešavalo da u Podgorici ne padne ni kap, tako da nije nešto što se nije događalo, ali je u svakom slučaju ovogodišnji mart osjetno ispod uobičajenih vrijednosti što se tiče padavina”, kazao je Pavićević.

On je istakao da je u danima prije 31. marta palo svega šest litara.

”Do osam sati ujutro 31. marta palo je 31 litar po metru kvadratnom”, naveo je Pavićević, i pojasnio da se posljednjeg dana u mjesecu padavine za taj period računaju do osam ujutro, a posle toga u idući mjesec.

Sezonska prognoza za april, maj i jun, kako je kazao, pokazuje da će proljeće biti toplije, padavine u okviru normale ili blago ispod.

”Trebalo bi da bude fino proljeće”, rekao je Pavićević.

Kako su “Vijesti” pisale dok su plaže na primorju u aprilu 2018. godine bile pune kupača, prošle godine četvrti mjesec je više podsjećao na zimsko vrijeme, a to potvrđuju i zvanični podaci – 16. dana je bilo najhladnije od kada se vrše kontinuirana mjerenja, odnosno od 1949. godine.

Tada je “Vijestima” kazao Pavićević da je aprila te godine srednja maksimalna dnevna temperatura iznosila oko 18,4 Celzijusa, pa je 16. u tom mjesecu bio najhladniji od 1949. od kada Zavod za hidrometrologiju i seizmologiju vrši kontinuirana mjerenja.

Toga aprila je prvi put u ovom vijeku Žabljak imao svakodnvni sniežni pokrivač sve od 1. januara do 1. maja.

Kako su “Vijesti” pisale, plaže na primorju su aprila 2018. godine bile pune kupača, a tome su doprinijele neuobičajeno visoke temperature. Temperatura mora je tada dosegla 22 Celzijusa.

Temperaturni rekordi tada su za april oboreni u Podgorici, Ulcinju i Herceg Novom.

April 2018. je bio najtopliji od kada Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju vrši mjerenja, u Podgorici od 1949. godine.

Oboreni su brojni temperaturni rekordi, ali april 2018. nije bio najsušniji, kazao je ranije “Vijestima” Pavićević.

On je objasnio da je u Podgorici od 1949. godine u aprilu mjesecu, do 2018, zabilježeno sedam dana tokom kojih je živa u termometru prešla 30. podiok na Celzijusovoj skali, a te godine u četvrtom mjesecu se to desilo čak pet puta.

”Dani u kojima temperatura dostigne ili premaši 30 stepeni se računaju kao tropski. Imali smo 18 dana tokom kojih je temperatura bila preko 25 stepeni Celzijusa, što su ljetnji dani. Dosadašnji rekord, kad su ljetnji dani u pitanju, je bio 2007. godine i tada je bilo 16 dana sa temperaturom od preko 25 stepeni”, kazao je tada Pavićević.

On je istakao da je u Podgorici 2018. oboren i apsolutni aprilski temperaturni maksimum.

”Dosadašnji rekord od 32,4 stepena Celzijusa iz 2013. godine, je premašen i sada iznosi 33,2 stepena”.

Pored toga, istakao je, april 2018. je imao i najvišu prosječnu minimalnu temperaturu.

Bonus video: