Vuković: U zaštićenom području treba da strepimo da li možemo da se okupamo ili jedemo hranu proizvedenu u tom području

Seminar za jačanje kapaciteta OCD za monitoring javnih politika u okviru projekta "Mislimo, djelujmo i inspirišimo svoju okolinu za održivi razvoj", koji realizuju nevladine organizacije Udruženje za promociju turizma "Morakovo" iz Nikšića i Demokratske evropske inicijative iz Danilovgrada

1943 pregleda 0 komentar(a)
Sa seminara u Danilovgradu, Foto: Jelena Jovanović
Sa seminara u Danilovgradu, Foto: Jelena Jovanović

Tokom prošle godine rađen je monitoring rijeke Zete i očekuje se da narednih dana budu dostavljeni podaci, kazao je predstavnik Agencije za zaštitu životne sredine Kasim Agović.

On govori na seminaru za jačanje kapaciteta OCD za monitoring javnih politika, koji se održava u Danilovgradu u okviru projekta "Mislimo, djelujmo i inspirišimo svoju okolinu za održivi razvoj", koji realizuju nevladine organizacije Udruženje za promociju turizma "Morakovo" iz Nikšića i Demokratske evropske inicijative iz Danilovgrada.

Agović je istakao da očekuju da podaci o monitoringu javnosti budu prezentovani do kraja maja.

Odgovarajući na pitanje biologa Vuka Ikovića - da li Agencija za zaštitu životne sredine radi uzorkovanje, objasnio je da u nadležnosti Agencije za zaštitu životne sredine nije da uzorkuje vodu, već da to radi Hidrometeorološki zavod.

"Da li mogu da se okupam na svaku od tih plaža i da li mogu da kupim povrće kod komšije, koji zaliva baštu vodom iz rijeke Zete? To nas Danilovgrađane zanima", kazao je Iković.

Agović mu je objasnio da to nije u nadležnosti Agencije, shodno Zakonu o vodama i Zakonu o zaštiti životne sredine.

Odgovarajući na pitanje "Vijesti" – da li je i koliko puta Agencija u prethodnom periodu obavještavala građane da voda u rijeci Zeti nije za kupanje, Agović je kazao da ne raspolaže tim podatkom, jer je u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kazao je, međutim, da će svim učesnicima skupa, ali i ostalim zainteresovanima, dostaviti podatke koji su u posjedu Agencije.

Prije diskusije projekat je predstavila koordinatorka Radmila Bajagić, koja je govorila o projektu, planiranim aktivnostima, očekivanim rezultatima…

Izvršna direktorica NVO Green Home Azra Vuković objasnila je koji je značaj "Koalicije 27" - neformalne mreže nevladinih organizacija Crne Gore koja predstavlja platformu za zajedničko učešće organizacija civilnog društva u procesu usvajanja standarda i vrijednosti Evropske unije u oblasti zaštite životne sredine.

"Vuković je rekla da je iznenađuje količina otpada koju pronalaze na različitim lokacijama, pa i na obalama rijeka”, kazala je Vuković, dodajući da je problem otpada država prebacila na lokalne uprave koje nemaju kapaciteta da ga riješe.

Kazala je da su evidentirali tačke koje prijete da ugroze biodiveritet i da će raditi na čišćenju, kako bi spriječili da se na tim lokacijama i dalje odlaže otpad.

"Moram da podsjetim da je dolina Zete u donjem toku zaštićeno područje. Slušajući Vuka kako pita da li je voda u tom dijelu za kupanje, moram da zaključim da je to apsurdno, jer bismo morali da imamo zdravu životnu sredinu... Ovdje zaštićeno područje trpi ozbiljne pritiske, nije uspostavljeno ni upravljenje… A stanje na terenu je takvo da mi u jednom zaštićenom području treba da strepimo da li možemo da se okupamo ili jedemo hranu proizvedenu u tom području", rekla je Vuković.

Predstavnica Ministarstva ekologije Jelena Radević odgovorila je učenicima koji prisustvuju radionici da su raspoloženi da se odazovu na njihov poziv i u školama održe edukativne časove.

Isto su kazali i Agović i Vuković, dodajući da će inicirati takvu vrstu saradnje.

Prethodno, učenici su pitali da li neko, i u danilovgradskoj školi, može održati predavanje o zaštiti životne sredine i ekologiji, kako bi to približili većem broju učenika.

Učesnik skupa Srđa Mandić iz udruženja "Visit Danilovgrad" rekao je da su prošle godine imali 11 akcija čišćenja rijeke Zete u gornjem toku, tokom kojiih su otkrili da je uzrok problema taj što Komunalno iz tog dijela grada ne odvozi smeće, te da su im mještani rekli da oni "od kad znaju za sebe bacaju smeće u Zetu".

Vuković je kazala da je to jako čest slučaj u ruralnim predjelima u kojima ljudi bacaju smeće gdje stignu.

Vuković je dodala da su imali situaciju da komunalna preduzeća odbijaju donaciju kontejnera koji bi bili postavljeni u ruralnim područjima, jer im, kako su odgovarali, nije isplativo da sa tih lokacija odvoze smeće.

Bonus video: